Ugrás a tartalomra

Számos ötlet érkezett a Számozott utcák megújítására

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. december 14. csütörtök 11:36
Az önkormányzata a Hodobay-program részeként a Számozott utcák környékének fejlesztésére építészeti ötletpályázatot írt ki a B.-A.-Z. Vármegyei Építész Kamara tagjai számára. A felhívásra tizenhét pályaművet adtak be.
Fotó: Mocsári László

Bár még pontosan két hét van karácsonyig, Szopkó Tibor alpolgármester mégis piros betűs ünnepnek nevezte a hétfői napot. Igaz, nem keresztényi értelemben, hanem a miskolci ingatlanfejlesztési törekvések szempontjából.

- A tavaly indult Hodobay-program eredményei egyre inkább láthatóvá válnak. Ennek keretében most egy olyan ötletpályázatot zsűrizünk, amelyet a Számozott utcák megújítására írtunk ki. Nagyon szűk volt a határidő, mégis 17 darab pályázat érkezett – ez megmutatja az építész csapatok lokálpatrióta elkötelezettségét is – mondta el a témában tartott sajtótájékoztatón az alpolgármester.

- A következő napokban azt kell eldöntenie a szakmai zsűrinek, hogy a beérkező ötletek közül melyeket díjazza. Úgy gondolom, egyedi és kreatív tervek születtek. A magam részéről örülök, hogy ilyen sokan és ilyen magas színvonalon nyúltak hozzá ehhez a városfejlesztési kérdéshez.

Fotó: Mocsári László

A következő hónapokban a projektterületet lehatárolják: ezt a város ingatlanfejlesztők számára fogja értékesíteni. A cél az, hogy olyan ötlet valósuljon meg, ami a miskolciak érdekeit szolgálja.

Közösségi célok

- A hazai önkormányzatoknak csak a legritkább esetben van arra saját forrásuk, hogy finanszírozni tudjanak egy ilyen fejlesztést. Ehhez magántőke bevonása szükséges. Viszont azt szeretnénk, hogy közösségi célok mentén formálódjon a projekt. A pályázat abban segít, hogy kész tervekről tárgyaljunk az ingatlanfejlesztő cégekkel. A zsűrizésnél az is szempont lesz, hogy a Számozott utcák területét érintő szlömösödési folyamatokat megállítsuk, visszafordítsuk - húzta alá.

A város a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben hasznosítja jelenleg a Számozott utcákon megmaradt lakóházakat. Ezekre az ingatlanokra a szeretetszolgálatnak még négy évig szól a bérleti joga, ami viszont nem befolyásolja a projekt elindulását.

- Komplex fejlesztésben gondolkodunk, a terület egyik részén már most elkezdhető a munka. Egy ekkora, sokhektáros ingatlanrészt ugyanis több ütemben kell rehabilitálni - mondta.

A pályázatot a Számozott utcák Andrássy út felőli oldalától egészen a Szinva-patakig tartó szakaszára írták ki. A zsűriben Szunyogh László főépítész mellett az építészkamara is képviselteti magát, valamint felkértek egy fővárosi szakembert, Jahoda Róbert Ybl-díjra jelölt építészt a „külső véleményező” szerepére. Mellettük a város díszpolgára, az Ybl- és Széchenyi-díjas építész Bodonyi Csaba bírálja el a beérkezett terveket, a Polgármesteri Hivatal munkatársai pedig abban segédkeznek, hogy a nyertes pályamű ne csak építészeti, de szabályozási oldalról is megvalósítható legyen. Szopkó Tibor szerint a döntés heteken belül megszületik, és az is lehet, hogy több pályázat összevonásával hirdetnek majd győztest.

Életkép a fejlesztendő területről - a kép idén tavasszal készült Fotó: Juhász Ákos

Lakóterület és zöld fejlesztés

A terület jelen pillanatban szégyenfoltja a városnak: az elmúlt években elkezdődött telepfelszámolás nyomán nem született semmi. Azonban ez a rész nem maradhat parlagon. Diósgyőr és a Vasgyár szempontjából is fontos terület, remek közlekedési lehetőségekkel, közel a Szinvához – magyarázta Szunyogh László főépítész, miért fontos a Számozott utcák rehabilitációja. 

- A pályázatok nagy része igencsak tartalmas: volt bennük elgondolkodtató ötlet. Legalább három olyan terv volt, amit első áttekintésre kiemelkedőnek láttam, ez azonban csak az én véleményem, a végső döntést a zsűri hozza meg. A pályázók többsége egyébként lakóterületben gondolkozik, emellett a zöldfelület fejlesztése is visszatérő eleme a pályamunkáknak – mondta a főépítész.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!