Ugrás a tartalomra

Szuperhold lesz hétfőn este

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 03. hétfő 12:18
„Szuperhold” lesz látható július 3-án – írja a CNN-re hivatkozva a 24.hu. A kifejezés nem tudományos, a köznyelvben azt jelenti, hogy égi kísérőnk a megszokottnál nagyobbnak tűnik.

„A Hold nem tökéletes körben kerüli meg a Földet, vannak olyan pontok tehát a pályáján, ahol egy kicsit közelebb vagy távolabb van a Földtől” – mondta Dr. Shannon Schmoll, a Michigani Állami Egyetem csillagásza. Mint hozzátette, amikor az égitest egy közelebbi ponton éri el a telihold fázisát, bolygónkról nézve nagyobbnak látszódhat. A különbség szabad szemmel nem feltétlenül szembetűnő. A mostani telihold meglehetősen fényes lesz, az égitest 361 934 kilométerre jár majd, ami nagyjából 20 ezer kilométerrel kisebb a Föld és a Hold átlagos távolságánál.

A Holdhoz rengeteg áltudományos elképzelés fűződik. A júliusi szuperholdra az angolszász sajtóban gyakran hivatkoznak málna vagy forró holdként, ezek a megnevezések állítólag az amerikai őslakosoktól származnak, és a nyáron termő gyümölcsökre, illetve a melegre utalnak. Bár a szuperholdhoz gyakran társítanak szélsőséges, például a közérzetre vagy a környezetre gyakorolt hatásokat, ezek valójában nem figyelhetőek meg. Az egyetlen említésre méltó következmény, hogy a közelség miatt ilyenkor a Hold minimálisan felerősítheti az árapályt.

(via 24.hu)

További hírek

Olvasnivaló