Ugrás a tartalomra

Tapintható történelem – roadshowra indult a múzeum

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. október 17. csütörtök 19:09
A város iskoláit érintő eseménysorozat célja az, hogy a diákok jobban megértsék és megszeressék a történelmét, valamint megismerjék a múzeumi közeget.
Fotók: Mocsári László

Élővé, tapinthatóvá tenni a történelmet – ez a célja annak a roadshownak, amivel a Herman Ottó Múzeum régészei és múzeumpedagógusai járják be a következő időszakban Miskolc oktatási intézményeit. Az eseménysorozat elsőként a Földes Ferenc Gimnáziumba látogatott el csütörtökön.

Fazekas Róbert, az intézmény vezetője megtiszteltetésnek nevezte azt, hogy a program éppen náluk indult el. A programon résztvevő diákoknak elmondta, a gimnázium meghívást kapott a múzeum Régészeti Látványraktárába, a roadshow foglalkozásai pedig azt a célt szolgálják, hogy már tudással felvértezve indulhassanak el a Tímár malom utcába. 

– Az lenne a jó, ha megéreznétek azt, hogy milyen különleges ez a helyzet, milyen élmény mondjuk egy ásatáson járni, és az ott feltárt leletekkel dolgozni – tette hozzá.

Fazekas Róbert, Szörényi Gábor András, Szeverényi Vajk Péter és Czárné Kovács Eszter


Szeverényi Vajk Péter, a Miskolci Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Történelemtudományi Intézet Régészeti Tanszékének egyetemi adjunktusa örömét fejezte ki hogy együttműködés alakult ki a felsőoktatási intézmény, a múzeum és a gimnázium között. „Szeretnélek bennetek arra biztatni, hogy a kiállítás kapcsán látogassatok el minél gyakrabban a múzeumba, nézzétek már a látványraktárat, de ne csak azt, hanem az intézmény minden tárlatát” – tette hozzá, majd röviden bemutatta az egyetemet és annak régészképzését is. 

Szörényi Gábor András, a Herman Ottó Múzeum régészeti igazgatóhelyettes beszédében az intézményük régészeti látványraktárát mutatta be. 


– A régészeti lelet életciklusának leghosszabb idejét régészeti raktárbázison tölti. A Régészeti Látványraktár is egy ilyen bázis, ahova bekerülnek a leletek egy ásatásról, piszkosan, koszosan, sárosan. Itt mossuk meg őket, itt készítjük elő őket restaurálásra, itt dolgozzák fel a régész kollégák egy-egy tudományos publikáció keretében. És itt őrizzük őket hosszú időn keresztül, míg nem egyik-másik régészeti lelet bekerül egy kiállítás vitrinjébe. Egy raktár mindig titkoknak és ismereteknek a kincseskamrája, és mindenki mindig nagyon kíváncsi ezekre és örül neki, ha bekukucskálhat. Ezt nyitottuk meg mi a látogatók előtt egy egészen formabontó kezdeményezés részeként. Ez azért is különleges, mert több ezer műtárgy látható itt, melyeket egytől egyig a megyében tártunk fel – mondta el az igazgatóhelyettes, aki hozzátette még, az idén 125 éves Herman Ottó Múzeumot az év múzeumának is választották.

Ezt követően Czárné Kovács Eszter múzeumpedagógus ismertette a látványraktárba összeállított programjaikat, majd a földeses diákok megtapinthatták, kezükbe foghatták az intézményben bemutatott műtárgyakat is. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!