Ugrás a tartalomra

A távhőszakma kihívásai vonzották

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 26. vasárnap 11:31
A Magyar Távhőszolgáltatásért ezüst emlékérem szakmai díjjal ismerte el a Magyar Távhőszolgáltatók Szakmai Szövetsége (MaTáSzSz) Csák Pálnak, a MIHŐ hőszolgáltatási üzemvezetőjének évtizedeken át tartó kimagasló munkáját.

Csák Pál 1983-ban szerzett gépészmérnöki diplomát a Miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen, majd 1985-ben szaküzemmérnöki oklevelet. Az egyetem elvégzése után, 1983-ban a BORSODTÁVHŐ-nél mint műszaki fejlesztési előadó kezdett el dolgozni. Azóta, immár negyven éve, bár kétszer átfestették a feje fölött a cégtáblát, még mindig ugyanott dolgozik.

– Annak idején is a kihívások vonzottak, nem pedig a szalagmunka és a kötöttség, amit a nyári gyakorlataimon tapasztaltam, és ma is a kihívások vonzanak. Szerencsére nincs két egyforma napom, amit néha kellemetlen ugyan megélni, mégis a legtöbb esetben jobb ez a változatosság, mint a monotonitás. Azt például egyáltalán nem tudnám elképzelni, hogy ezerszer ismételjem ugyanazt a feladatsort nap mint nap – vallja az üzemvezető, aki pályáján haladva mindig egyre feljebb és feljebb lépett a ranglétrán. 1988-tól 2004-ig a MIHŐ Miskolci Hőszolgáltató Kft. jogelőd társaságainál, valamint a MIHŐ Kft. Avasi üzeménél töltött be üzemvezető helyettes pozíciót, majd 2004-től 2006-ig osztályvezető volt a MIHŐ Kft. beruházási műszaki fejlesztési osztályán, 2006-tól pedig a szolgáltatási terület hőszolgáltató üzemének volt az üzemvezető helyettese.

Jelenlegi beosztásában 2017-től dolgozik.

– Nagyon sokat köszönhetek a szűkebb munkatársi környezetemnek. Mondhatnám azt is, hogy szerencsém volt, mert olyan kollégák vettek és vesznek körül, mind a beosztottaim, mind pedig a vezetőim között, akikkel félszavakból is megértjük egymást. A beosztottjaim nemcsak értik, hanem teszik is a dolgukat minden különösebb rábeszélés és utasítgatás nélkül – mondja.

A munkatársai bizalommal vannak iránta nem csupán magas szintű szakmai tapasztalatai miatt, amelyre mindig bizton lehet számítani, hanem elkötelezettsége, kitartása, lelkiismeretessége és megoldáscentrikussága miatt is. – Igyekszem higgadtan állni a problémákhoz, nem veszítem el a fejemet, nem kezdek el senkivel sem kiabálni, hanem a megoldásra koncentrálva nyugodtan viselkedek.

Csák Pál az egyik legjelentősebb eredményének a távfelügyeleti rendszer kialakításában való aktív részvételét említi meg a Miskolci Naplónak.

– Ennek a struktúrának a kiépítése minőségileg volt hatalmas lépés, mégpedig azért, mert e rendszer révén egyetlen központi helyről látunk rá az összes hőközpont működésére. Azt pedig szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy mi hamarabb vesszük észre a működésben felmerülő problémát, mint a felhasználók – hangsúlyozza.

– De itt minden csapatmunka – szögezi le, s egyben megragadja a lehetőségét annak, hogy kifejezze háláját. – Szeretném megköszönni főnökeimnek azt, hogy jelöltek erre az elismerésre, a munkatársaimnak az eredményes, közös munkát, mert a MIHŐ nélkülük nem működhetne, és bízom abban, hogy közelgő nyugdíjba vonulásom után nélkülem is hatékonyan tudják majd biztosítani ezt a szolgáltatást.

A szakember a Magyar Távhőszolgáltatásért ezüst emlékérmet a 22. Távhőszolgáltatási Konferencia és Szakmai Kiállításon november 6-án vette át.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!