Ugrás a tartalomra

A terveknek megfelelően haladnak az útfelújítások Perecesen

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 06. csütörtök 18:51
Az elmúlt évtizedek legnagyobb közútfejlesztése zajlik a miskolci városrészben, ahol a főútvonal egy része és több nagy forgalmú gyűjtőút kap új aszfaltréteget, szegélysort vagy vízelvezető csatornát.
Megújulnak Pereces utcái. Fotó: Juhász Ákos

A perecesi infrastruktúra- és közútfejlesztési program egyik állomásánál a Finkey József utcánál a munkálatok utolsó simításait végzik az építők. Az új aszfaltréteg már kész, a vízelvezető betonozása volt éppen folyamatban csütörtökön, amikor a projekt gazdái bejárással egybekötött sajtótájékoztatón ismertették a részleteket. Bazin Levente, a terület önkormányzati képviselője elmondta, a Finkey József utca mintegy ezerháromszáz négyzetméteren kapott új kopóréteget, a burkolatrekonstrukció itt további hatszáz négyzetméter felületet is érintett. A megújult utat új szegélykősor is keretezi megközelítőleg százhúsz méter hosszban. 

- Ahogy látható, szó szerint az utolsó simításokat végzik a munkások a beton vízelvezető árok kiépítésén. Ezzel egy több éves projektet tudunk lezárni. 2019-ben vettük át a város vezetését, nehéz anyagi körülmények között, rögtön utána jött a világjárvány a hosszú lezárásokkal és korlátozásokkal. Aztán az energiaválság és számos kormányzati elvonás. Köztük a gépjárműadóé, amely fedezetül szolgálhatott volna többek között az utak karbantartásához. Nem egyszerű évek vannak mögöttünk, az önkormányzat helyzete mégis stabilizálódni tudott, meg tudtunk takarítani pénzt, amit erre a célra fordíthattunk – idézte fel a kezdeteket a képviselő. 

Kiemelte, összesen tizenkét plusz egy önkormányzati utcáról van szó - a plusz egy az Erenyő utca, ahol tavaly és idén tavasszal készült el a vízelvezetés -, amelyek 11 ezer 310 négyzetméternyi felületen újulnak meg, közel hétszáz köbméter aszfalt bedolgozásával. A projekt kivitelezése több mint 172 millió forintból valósul meg. Bazin Levente kiemelte a Debreceni Márton teret, amelyet különösen pozitívan érintettek az elmúlt évek felújításai, a közösségi térrel és az egykori vájáriskolával együtt, amely most irattárként működik. 

- Sok még a tennivaló Perecesen, de ahogy szemmel látható, dolgozunk a problémák megoldásán, ahogyan arra lehetőségünk van. Ezzel a tizenkettő plusz egy utcával nagyot tudtunk előre lépni – mutatott rá az önkormányzati képviselő. 

Szunyogh László Miskolc főépítésze egy anekdotát elevenített fel Perecessel kapcsolatban, amely a perecesi focisták (Perecesbányatelepi Testgyakorlók Köre – PTK) FTC elleni három – nullás 1947-es majdnem győzelméről és egy eltört kapufáról szól. Eszerint javában folyt a mérkőzés és csodák csodájára a Pereces vezetett két góllal a Fradi ellen, amikor a harmadik gólt követő gólörömben a perecesi gólszerző Kertesi Ignácra rászakadt az ellenfél kapuja. Ennek emlékét őrzi a Törött Kapufa Emléknapja, amelyek egyikén a későbbi főépítész is pályára lépett egyszer, és már akkor is látta azt, amit ma is, hogy milyen gyönyörű ez a városrész. 

- Pereces az egyik legnagyobb jövőjű városrésze lehet Miskolcnak az adottságai folytán. Bár a rendszerváltás után, a bányászat megszűnésével hanyatlás következett be, mégis azt gondolom, hogy az újra felívelő folyamat már részben megkezdődött. Nekünk mindent el kell követnünk azért, hogy ez legyen Miskolc egyik legkellemesebb lakókörzete. Ha belegondolunk, hogy hányan költöznek ki a Miskolc környéki településekre, miközben itt van a városban ez a kivételesen szép hely, a volt bányászkolónia építészetileg értékes épületeivel, amely százszor többet ér, mint kiköltözni Miskolcról – nem megsértve a környékbeli településeket – akkor érthető, hogy miért kell ezt a részt fejleszteni, vonzóbbá tenni. Az önkormányzat részéről megteszünk ezért minden tőlünk telhetőt – szögezte le a főépítész. 

Miklós Viktor a polgármesteri hivatal pályázati főosztályának vezetője azzal egészítette ki az információkat, hogy 2020-ban nyert a város egy pályázatot, amelynek keretében öt városrészben tudtak csapadékvíz elvezető projekteket megvalósítani. Ebből két helyszín Perecesen van, az Erenyő és a Vájár-Aknász-Bányamécs utcáknál. A csapadékvíz elvezetés megoldása után vált lehetővé az érintett utcák burkolatának felújítása, más forrásokból. 

- A városrészi központok fejlesztésének az egyik helyszíne Pereces, ahol az előző időszakban is több százmillió forintot költöttünk el, a következő időszakra is elkészültek a tervek, egészen 2030-ig, amelyeket szeretnénk tovább vinni – fogalmazott a főosztályvezető. 

Bazin Levente hozzátette, az Erenyő utca rekonstrukciójának teljes összege 560 millió forint, ebbe egy normális újjáépítés is belefér, nem csak a kopóréteg cseréje. Illetve van hely arra is, hogy a kerékpárosok számára kiszélesítsék az utat, akár két lezárt sávval. Erre a forrás elvileg rendelkezésre áll, de a fedezet része azoknak az uniós forrásoknak, amelyeket az EU jelenleg visszatart, időpontokat ezért ma még nem tudnak mondani, hogy mikor és hogyan folytatódnak a felújítások. Az előkészítő tervezések azonban megtörténnek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!