Ugrás a tartalomra

Több gyerekjogi képviselőt és összefogást szorgalmaznak a szocialisták

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. február 15. csütörtök 14:02
A Magyar Szocialista Párt (MSZP) parlamenti frakciója már a kegyelmi botrány kirobbanását megelőzően a kormányhoz fordult a gyermekvédelem megerősítése érdekében. 
Fotók: Mocsári László

„Történelmének legsúlyosabb botrányába került az Orbán-rendszer” – hangzott el az MSZP Miskolcon tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a párt helyi önkormányzati képviselőjétől. Bazin Levente az eseményen felidézte: február 2-án derült ki, hogy az államfő még tavaly áprilisban kegyelmet adott a bicskei gyermekotthonban történt szexuális bántalmazást eltussolni próbáló, letöltendő börtönbüntetésre ítélt K. Endrének

– Az ilyen botrányos körülmények között távozó, Orbán-báb köztársasági elnöknek is élete végéig jár a tiszteletdíj, ami most havi 4,5 millió forint. Jár még lakás, három fős titkárság és autó is – mutatott rá a Velünk a Városban politizáló képviselő. Mint fogalmazott: Novák Katalin és Varga Judit nem azért mondtak le, mert hibáztak, hanem azért, mert mindez kiderült; „Orbán Viktor keresztény, családvédő politikája hazugság volt” szerinte.

Ezt követően a párt társelnöke felidézte: ő maga már tavaly aggodalmát fejezte ki, mennyire lecsökkent a gyerekjogi képviselők száma Magyarországon. Majd a kegyelmi botrány kirobbanásával újabb, írásbeli választ igénylő kérdésekkel bombázta meg a kormányt, hátha felfigyelnek a problémára – idézte fel Komjáthi Imre miskolci látogatásán.

Ahogy arról beszámolt: 2022-ben mindössze 23 gyerekjogi képviselő dolgozott az egész országban, így „a területen végrehajtott létszámleépítés egészen biztosan nem szolgálja gyermekeink érdekét”. Rámutatott, annak ellenére, hogy a gyerekvédelem a kormányzati kommunikáció egyik fő témája, a kormány megszólalásai és döntései között ellentmondás van.

– Ha a kormány valóban nemzeti érdekként kezelné gyermekeink védelmét, akkor fejlesztené a gyermekvédelem rendszerét, az elérhető szolgáltatásokat. Biztosítaná a gyermekeket jogaik gyakorlásában, és elsősorban megvédené őket – szögezte le a társelnök.

Varga László úgy véli, „jól látni, hogy a rendszer a bukása felé halad”, azonban ehhez szerinte az ellenzéki pártok is kellenek. Az MSZP álláspontját ismertetve elmondta: a június 9-én tartandó helyhatósági és EP-választásokon elengedhetetlennek tartják a közös fellépést. Az MSZP elnökhelyettese kiemelte: legalább ennyire lényeges, hogy a köztársasági elnökválasztást közvetlenné tegyék. Korábban meghirdetett aláírási kezdeményezésüket ezért erre vonatkozó ponttal bővítették ki.

Bazin Levente végezetül hangsúlyozta: péntek délután fél 5-től az Erzsébet térre várják a demonstrálni szándékozókat; egyúttal jelezte, petícióikat a Corvin u. 9. alatti MSZP Politikai Centrumban hétfőtől szerdáig 9 és 14 óra között lehet aláírni.

További hírek

Olvasnivaló