Ugrás a tartalomra

Új csapdatípus az inváziós poloskák ellen

MTI
Utoljára módosítva
2023. március 24. péntek 19:06
Melegszik az idő, ébredeznek a rovarok is, hamarosan szükség lesz arra az újfajta, mesterséges hőforrást alkalmazó poloskacsapdára, amelyet az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói fejlesztettek ki.
Fotó: Internet

Az ELKH pénteki közleménye szerint a növénytermesztésben már régóta alkalmazott, szintén az ATK NÖVI kutatói által kifejlesztett illatanyagos csapdákkal és az új környezetbarát módszerrel hosszabb időszakban válik majd lehetővé a növénytermesztésben nagy kárt okozó inváziós poloskák gyérítése. 

A fűtött csapdák alkalmazása ugyanis éppen abban az időszakban eredményes, amikor a feromoncsapdák hatékonysága lecsökken. Mint írták, Magyarországon több inváziós poloskafaj - mint például a márványos poloska (Halyomorpha halys) vagy a vándorpoloska (Nezara viridula) - is megjelent és tömegesen elszaporodott. A poloskák nagy károkat okoznak a kiskertekben és a növénytermesztő fóliasátrakban. Míg a növénytermesztők egész szezonban "bosszankodnak" miattuk, addig a városban lakók többnyire csak ősszel találkoznak velük a telelőre vonulás időszakában.

Az ATK NÖVI kutatóinak saját tervezésű és kivitelezésű csapdatípusa azon alapszik, hogy ezek a fajok szeptemberben, októberben, vagyis a telelőre vonulás időszakában olyan helyeket keresnek, amelyek jobb túlélést biztosítanak számukra. Ezek általában a környezetüknél melegebb, jól védett, sokszor ember építette tereptárgyak, lakások.

A kutatók által kifejlesztett csapdák ezért mesterséges hőforrást alkalmaznak a poloskák csalogatására. A fejlesztés során a csapdatesten belül elhelyeztek egy termosztáttal szabályozott fűtőlapot, amelynek segítségével a poloskáknak kedvező telelőhelyet imitálnak.  
Az új csapda teljesen környezetbarát, nem tartalmaz semmiféle toxikus kémiai anyagot, és a lakosság is alkalmazhatja.
A kutatók eredményeit bemutató publikáció az Acta Zoologica Academiae Scientiarum Hungaricae című tudományos folyóiratban jelent meg. (MTI)
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!