Ugrás a tartalomra

Új elnök a MAB élén

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 19. hétfő 15:57
Kocsis Károly geográfust, intézetigazgató egyetemi tanárt, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját választották meg a MAB elnökének, megbízatása 2026-ig szól.
Kocsis Károly átveszi a Széchenyi-díjat Novák Katalin köztársasági elnöktől a Parlament kupolacsarnokában. | Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz az MTA területi bizottsága. Ebből kiderül, hogy a szakbizottságok elnökeinek, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, valamint Nógrád vármegye képviselőinek megválasztása után a részben új összetételű Miskolci Területi Bizottság (MAB) titkos szavazással Kocsis Károlyt választotta meg a MAB elnökévé a 2023-2026. közötti akadémiai ciklusra.

A Miskolci Egyetem Földrajz-Geoinformatika Intézetének igazgatója idén vehetett át Széchenyi-díjat Novák Katalin köztársasági elnöktől.

Kocsis Károly geográfus, akadémikus 1960. július 2-án született Szolnokon. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1984-ben földrajz-biológia szakos tanári diplomát, 1988-ban egyetemi doktori fokozatot szerzett. 1993-ban a földrajztudományok kandidátusa (PhD) lett, 2000-ben habilitált. 2002-től a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) doktora, 2010-től az MTA levelező, 2016-tól rendes tagja.

1984-től az MTA Földrajztudományi Kutatóintézetének (ma: MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Földrajztudományi Intézete) tudományos munkatársa, főmunkatársa, tanácsadója, kutatóprofesszora, 1997-től osztályvezetője, 2008-tól igazgatóhelyettese volt, 2010-től az Intézet igazgatója. 1999-től a Miskolci Egyetem docense, majd tanszékvezető egyetemi tanára, 2007-től a Műszaki Földtudományi Kar Földrajzi Intézetének igazgatója. 1993-tól Magyarország Nemzeti Atlasza szerkesztő bizottságának tagja, 2013-tól elnöke.

Kutatási területe a társadalomföldrajzon belül a Kárpát-medence és a Balkán etnikai, vallás-, politikai és népességföldrajza, az etnikai konfliktusok hátterének, a határvidéki interetnikus kapcsolatok földrajzi kutatása. Mintegy ötszáz tudományos publikáció, könyv és könyvrészlet fűződik nevéhez.

Díjai: Pro Geographia (1990), Akadémiai Ifjúsági Díj (1993), Akadémiai Díj (2006), Akadémiai Jutalomérem (2014), a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (2016).

A MAB összetétele:

A MAB elnöke: Kocsis Károly, az MTA rendes tagja
Borsod megyei alelnök: Berkő Péter, az orvostudomány kandidátusa
Heves megyei alelnök: Hanák Zsuzsanna, PhD
Nógrád megyei alelnök: Gréczi-Zsoldos Enikő, PhD
Tudományos titkár: Jakab Nóra, PhD
Klubtanács elnök: Roósz András, az MTA rendes tagja
Alapítványi Kuratórium elnök: Páczelt István, MTA rendes tagja

Akadémikusok:

Czibere Tibor
Kaptay György
Kecskeméti Gábor
Kocsis Károly
Kovács Ferenc
Lakatos István
Páczelt István
Pócs Tamás
Rainer M. János
Roósz András
Szűcs Péter
Benedek József
Bitay Enikő
Dusza János
Flórián Károly
Miklós László
MTA Közgyűlési képviselők:
Bertóti Edgár
Rácz Ádám
Szabó Norbert Péter
Török Tamás
Vadászné Bognár Gabriella
Veresné Somosi Mariann
Szakbizottsági elnökök:
Bozsik Norbert
Dorner László
Dulai Sándor
Felszeghi Sára
Földessy János
Gyulai Éva
Juhász Imre
K. Nagy Emese
Mertinger Valéria
Nagy Zoltán
Rudolf Mihály
Szabó-Tóth Kinga
Tasi Réka
Vadászné Bognár Gabriella
Veresné Somosi Mariann
Viskolcz Béla

Megyei képviselők:

Csák Csilla
Palotás Árpád Bence
Szabó Norbert Péter
Loboczky János
Pap József
Pintér Márta Zsuzsanna
Gréczi-Zsoldos Enikő
Limbacher Gábor.

További hírek

Olvasnivaló