Ugrás a tartalomra

Új korszak kezdődött a GYEK életében

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. szeptember 12. kedd 16:45
A Velkey László Gyermekegészségügyi Központ több lépcsőben teljesen megújul: az elmúlt hónapokban átépült a Traumatológiai és Égési Osztály fekvőbeteg részlege és a Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztály, de a központi műtőket is felújították és folyosóval kötötték össze az intézményt a központi épülettel. A homlokzat rekonstrukciója pedig körülbelül két év múlva érhet véget.
A szalagátvágás pillanatai Sólyom Enikővel és Révész Jánossal. Fotó: Juhász Ákos

Mintegy három milliárd forintból újították fel és bővítették a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központját (GYEK). A fejlesztéseket kedden délelőtt adták át hivatalosan, az eseményen a kórház vezetése mellett a térség országgyűlési képviselői és Miskolc város polgármestere is részt vett.

Révész János, az intézmény főigazgatója felidézte, a GYEK hosszú múltra tekint vissza, 2021 novemberében ünnepelte megalapításának 45 éves évfordulóját, éppen ezért nagyon aktuális volt már az épületegyüttes korszerűsítése. Mint kiemelte, a beruházás nemcsak az intézmény, hanem az egész központi kórház életében mérföldkő.

Révész János. Fotó: Juhász Ákos

- A GYEK alapterülete mintegy húszezer négyzetméter, ebből több mint kétezerötszázat érintett a mostani fejlesztés, melynek során teljesen megújult és kibővült, a Gyermek Sürgősségi és Baleseti Osztály teljes körűen megújult, kibővült. Szintén megújult a Gyermeksebészeti, Traumatológiai és Égési Osztály fekvőbeteg részlege, illetve a műtőrészlet is. Emellett összekötő folyosó készült a GYEK és a mentőhelikopter leszállópálya, valamint a központi radiológiai ellátásnak helyt adó Központi Betegellátó épület között – sorolta Révész János, aki hozzátette, jelen pillanatban folyamatban van a GYEK homlokzatának teljes rekonstrukciója, illetve a központi sterilizáló a teljes felújítása, mely az eddig elhangzottakon kívül újabb, körülbelül 2,5 milliárd forintba kerül. 


Új korszak

Sólyom Enikő, a GYEK vezetőfőorvosa úgy fogalmazott, a mostani felújítás egy új korszak kezdete az intézmény életében.

„1976-ban állhattam utoljára itt, a GYEK előtt, amikor az intézményt felavatták. Akkor úgy gondoltuk, új korszak kezdődik nemcsak a gyermekgyógyászat, hanem az egész megye, Miskolc és a régió életében is, hiszen az új építmény magas színvonalú gyógyítást tett lehetővé. A szakmai munka az elmúlt évtizedekben folyamatosan fejlődött, és most újabb mérföldkőhöz érkeztünk. Egy olyan új típusú betegellátás kezd kibontakozni, kezdett, de tulajdonképpen remélem a jövőben kiteljesedik, ami teljesen más típusú. Pörgős, dinamikus, gyors betegellátást nyújt, amellett, hogy rövid idő alatt definitív diagnózist állít fel, terápiát indít és elindítja a beteget hazafelé, illetve átadja azt az alapellátásba” – hangsúlyozta. 

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, az elmúlt években sok milliárd forintból fejlődhetett a megyei egészségügyi infrastruktúrája és nagyot léptek előre az orvosok és a szakápolók bérrendezésének kérdésében is.

„Ezekből is kitűnik, hogy megpróbáljuk a szakma számára azt a hátországot megteremteni, ami segíti a biztonságos betegellátást, és annak szervezését. Számunkra ugyanis legfontosabbak a magyar emberek egészsége és biztonsága” – tette hozzá. 


Biztonságot ad

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központja (GYEK) Magyarország második legnagyobb gyermekkórháza, amely 232 fekvőbeteg ágyon, 19 szakrendelésen, 14 szakmaprofilban látja el az északkelet-magyarországi régiót.

Veres Pál. Fotó: Juhász Ákos

Veres Pál, Miskolc polgármestere úgy fogalmazott, nemcsak a városban, hanem a megyében élő emberek életére nézve is kiemelt jelentőségű az, hogy vármegyei központi kórház és azon belül a GYEK fejlődjön. 

A GYEK homlokzata 2025-re újulhat meg teljesen. Fotó: Juhász Ákos

- A miskolciaknak, a vármegyében lakóknak, sőt a régióban élőknek is biztonságot jelent betegség esetén az, hogy magas színvonalú és infrastrukturális feltételek mellett dolgozhatnak azok a rendkívül kiváló és nagy szakmai tudású orvosok és ápolók, akik segítik a gyógyulásunkat – tette hozzá a városvezető. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!