Ugrás a tartalomra

Újabb lakásokkal bővült a Szimbiózis Alapítvány lakhatási programja

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 20. szerda 12:43
Az alapítvány huszonegy fogyatékossággal élő fiatal számára hoz létre új, támogatott lakhatási szolgáltatást a "Komplex lakhatási program Miskolcon" című pályázatos projekt keretében. Ennek egyik állomása a kedden átadott két kiliáni lakás.
Fotó: Osztie Tibor

A program keretében egy családi házat és három bérházi lakást vásároltak, amelyekben tizenkettő, valamint 2-3 illetve négy fő kerül elhelyezésre. A korlátozott férőhelyekre jelentkezni, pályázni kell, a beköltözés 2024 folyamán valósul meg, több lépcsőben – tudtuk meg a lakótelepi lakások átadóján kedd este. 
Az első, teljesen felújított lakásokat egy-egy lépcsőház előtt elhelyezett pihenő paddal együtt a Budai Nagy Antal utcában és a Kandó Kálmán utcában adta át a választókerület önkormányzati képviselője Bartha György és a Szimbiózis Alapítvány képviselője Almási Beatrix

„A Kilián északon és a Kilián délen is átadhattunk ma egy-egy lakást, amelyek a mai kornak megfelelően fel lettek újítva. Azok a fiatalok, akik majd itt fognak lakni, nagyon jó helyen lesznek, nem csak a szép lakásban, az új bútorok között, hanem a lakóközösségben is. Az itt élőkkel már korábban megkezdték az ismerkedést a Szimbiózistól jövőre érkező potenciális lakók, szerveztünk például közös petanque versenyt számukra. A közös sportolás közben megismerkedhettek, megszokhatták egymást. A ház lakóinak sem lesznek már idegenek” – tájékoztatott Bartha György. Hozzátette, az ideköltözőknek egy élmény lesz itt élni, ebben a közösségben és ebben a szép kiliáni környezetben. 

Almási Beatrix elmondta, hogy enyhe fokban értelmi fogyatékossággal élők költöznek majd ide, akik az alapítványnál dolgoznak, az ő gondozottjaik, de önálló életvitelre is alkalmasak. Külön megköszönte a szomszédoknak, hogy a felújítási munkálatok alatt türelemmel elviselték a nehézségeket. Úgy gondolja, hogy a későbbiekben az új beköltözők a lakóközösség hasznos tagjai lesznek. 

„A fiatalok az alapítvány alkalmazásában állnak, és ugyanúgy minden reggel elindulnak majd a munkába, mint mások. Természetesen biztosítunk számukra felügyeletet is, egy munkatársunk minden nap meglátogatja őket és segít az ügyeik elintézésében. Az a tapasztalatunk, hogy a szomszédoknak általában fel sem tűnik, hogy ők bármiben is eltérnének másoktól” – közölte Almási Beatrix. Rámutatott, az alapítvány pályázati forrásból vásárolta meg a lakásokat, összesen több mint félmilliárd forint uniós támogatást nyertek, ennek egy részét fordíthatták erre a lakhatást támogató célra. Ezzel a miskolci szociális rendszer is fejlődik, és a fogyatékossággal élők szociális biztonságérzete is javul.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!