Ugrás a tartalomra

Védelmi gyakorlat az emberek biztonságáért

Bacsó István
Utoljára módosítva
2022. november 04. péntek 15:53
Külső katasztrófavédelmi gyakorlatot tartott a város védelmi operatív törzse péntek délelőtt Miskolcon.
Badány Lajos alpolgármester megnyitója. Fotó: Juhász Ákos.

A Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIŐR) telephelyén gyűltek össze a város katasztrófahelyzetben mozgósítható szervezeteinek vezetői és az önkormányzat döntéshozói, akik Miskolc MJV védelmi operatív törzsének tagjai, hogy egy, a tejüzem területén történt, természetesen csak szimulált ammónia-kitöréssel teszteljék a védelmi rendszert, egyben begyakorolják az ilyenkor szükséges tennivalókat. 

Badány Lajos alpolgármestertől megtudtuk, hogy a védelmi gyakorlat minden évben megrendezésre kerül. Célja, hogy egy valós vészhelyzetben az egyes szervek és szolgálatok – tűzoltók, mentők, a város közlekedési vállalata, a rendőrség, a rendészet és más intézmények – összehangoltan működjenek együtt és áttekintsék a szükséges intézkedések megtételét. Mint mondta: 
„A gyakorlat lehetőséget ad arra, hogy felmérjük a védekezéshez rendelkezésre álló humán, illetve anyagi erőforrásokat, ellenőrizzük a védekezésben részt vevő eszközöknek a működőképességét, mindazt, amit a lakosság védelmében adott esetben fel tudunk használni. Miskolc elhelyezkedéséből adódóan elsősorban az árvizek, villámárvizek elhárítása a legjellemzőbb katasztrófavédelmi feladat. De ettől függetlenül fel kell készülnünk egy kiterjedt ipari katasztrófára is, hiszen ha a városban nem is, de a környezetünkben vannak veszélyes vegyi és más nagyüzemek. Kazincbarcikán, Tiszaújvárosban, Sajóbábonyban is, ahol bármikor bekövetkezhet egy ilyen esemény. Ugyanígy akár a vasúti vagy közúti átmenő forgalomban szállított veszélyes anyagokkal is történhet baleset, ahogy erre néhány éve volt is példa a pályaudvaron. Rendkívül fontos, hogy ebben az esetben legyen egy központilag irányított beavatkozási mechanizmus, amely azonnal reagál és az operatív, műszaki katasztrófa elhárításon túl magában foglalja a lakosság tájékoztatását is.”

Dócs Róbert tűzoltó ezredes. Fotó: Juhász Ákos.

Dócs Róbert tűzoltó ezredes, a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség kirendeltségvezetője ismertette a védelmi gyakorlat tervezett menetét és elmondta, hogy a Katasztrófavédelmi Hatóság az önkormányzattal együttműködve ellenőrzi a külső védelmi terv végrehajthatóságát. Évente részleges gyakorlatot tartanak, a mostani is ilyen, három évente van teljes gyakorlat, amikor minden szolgálat részt vesz benne. 

Alföldi Attila a Polgármesteri Hivatal közrend és közbiztonsági referense. Fotó: Juhász Ákos.

A megnyitót követően Alföldi Attila a Polgármesteri Hivatal közrend és közbiztonsági referense korábbi haváriákat, árvizeket és vegyi baleseteket idézett fel, kiemelve, hogy hiába nincs a közvetlen közelünkben nagyobb veszélyes üzem, a vasúti és közúti szállítási útvonalak itt vezetnek át, és történtek is már kisebb-nagyobb balesetek. Rámutatott, a védelem elsődleges és kiemelt alanyai az itt élő emberek. Értük és miattuk kell gyakorolni és rögzíteni a szükséges protokollokat, hogy a védekezés azonnal beinduljon és hatékony legyen. Mindig, mindenki tudja, hogy kit kell az első pillanatban felhívni, értesíteni vagy riasztani. A kapcsolati rendszer vészhelyzetben létfontosságú, és ezeket a kapcsolatokat az ilyen védelmi gyakorlatok tovább erősítik. 


Az operatív törzs a beszédek és előadások után az MVK külön buszával kitelepült a Jásztej Kft. telephelyére, ahol a szakemberek végrehajtották az előírt külső védelmi gyakorlatot. 
 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!