Ugrás a tartalomra

Veres Pál: „Nem hagyjuk, hogy a Diósgyőri vár torzó maradjon!”

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. április 07. péntek 11:15
A miskolci polgármester közölte, korábbi ígéretének megfelelően folyamatosak a tárgyalások a szakminisztériummal azért, hogy a Diósgyőri vár újjáépítése mielőbb folytatódhasson. Ezek eredményeként a Építési és Közlekedési Minisztérium azt kérte a várostól, hogy rendeljen meg egy statikai szakvéleményt a tornyok megerősítésének műszaki tartalmára, melynek Miskolc eleget is fog tenni.

Nem hagyja az önkormányzat, hogy torzó maradjon a Diósgyőri vár, ezért folyamatosan egyeztet az illetékes szaktárcákkal annak érdekében, hogy a beruházás mielőbb folytatódhasson – írja a közösségi oldalán Veres Pál, Miskolc polgármestere, aki posztjában előrelépésről is beszámolt.

A városvezető felidézi, korábban ígéretet tett arra, hogy nem hagyja, hogy „a miskolciak szeretett vára ebben az állapotában maradjon, nem hagyom, hogy a királynők vára helyett egy torzó fogadja az ide érkező turistákat.”

Fotó: Juhász Ákos

– Ezért folyamatosak az egyeztetések a szaktárcákkal, hogy a beruházást folytatni tudjuk. Ehhez azonban szükséges, hogy megkapjuk azt a 2 milliárd forintot, amelyet az előre nem látható hiba miatt igényeltünk plusz forrásként. Építés közben derült ki ugyanis, a tornyok nem elég erősek, hogy elbírják a ráépítést. A kivitelező, amíg tudta, dolgozott a területen, elvégezte azokat a munkákat, amelyeket a tornyok megerősítése nélkül még lehetett, de februárban jelezte, tovább nem tud dolgozni, most már a ráépítési munkálatok következnének – írja Veres Pál.

A folyamatos egyeztetés egyik eredménye – folytatta –, hogy a napokban levelet kapott az önkormányzat az Építési és Közlekedési Minisztériumtól, amelyben a kialakult helyzet mielőbbi megoldását sürgetik, csakúgy, mint a városvezetés.

„A levélben azt kérik a várostól, hogy rendeljen meg egy statikai szakvéleményt a tornyok megerősítésének műszaki tartalmára, majd ezt a véleményt küldjük meg a minisztériumnak. Megtesszük, megrendeljük. Azon dolgozunk továbbra is, hogy a vár elkészüljön, hogy ne egy félkész torzó álljon Diósgyőr szívében – zárul a polgármester közleménye.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Diósgyőri vár újjáépítése még februárban állt le, mivel addigra a kivitelező minden olyan munkálattal elkészült, melyet a tornyok megerősítése nélkül megtehetett. A munkálatokhoz kétmilliárd forintos plusz forrásra lenne szükség, melyet azonban a projektet támogató kormány egyelőre nem biztosít.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!