Ugrás a tartalomra

Zágráb Judo Grand Prix: Két magyar aranyból egy miskolci

judo.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 17. kedd 21:42
Ragyogóan szerepeltek a magyar judósok az újabb olimpiai ciklus első nagy tornáján, a zágrábi Grand Prix-n Szegedi Dániel (Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola) és Sáfrány Péter (Miskolci VSC) aranyérmet szerzett, emellett még öt ötödik helyezést is elértek a mieink.
Sáfrány Péter (a dobogón balról a második) aranyérmét Tóth László, az európai és a magyar szövetség elnöke adta át. Fotó: judo.hu

Negyven ország háromszáztizenkilenc judósa vett részt a Los Angeles-i olimpiáig tartó ciklus első IJF World Tour-tornáján, köztük tizenhét magyar versenyző, akik a 2028-as ötkarikás játékokat veszik célba. A mieink remekül szerepeltek, két aranyéremmel Japán, Franciaország, Kazahsztán és Hollandia mögött az éremtáblázat ötödik helyét szerezték meg.

A torna első napján, pénteken a 60 kilogrammosoknál Andrási Márton (Mogyi-Bajai JC) és Naji Dávid (Kaposvári JK) sem volt túl szerencsés a sorsolásnál, mindketten egy későbbi döntőstől szenvedtek vereséget, így nem kerülhettek a helyezettek közé.

A 66 kilogrammban az UTE fiatalja, Gombás Bálint ragyogóan kezdett, francia és kanadai ellenfelét legyőzve jutott be a legjobb nyolc közé, a negyeddöntőben a grúz Zirakasvili intésekkel állította meg. A vigaszágon az argentin Calix ellen sikerült javítani, a bronzmeccsen azonban az azeri Pashayev bizonyult jobbnak, így Gombás Bálint az ötödik helyezést szerezte meg.

A női 48 kilogrammban Hársvölgyi Tamara (Ceglédi VSE) szoros meccsen alul maradt a holland Gersjesszel szemben, utóbbival a nap végén is találkoztunk, Kőszegi Rebeka (BHSE) ugyanis két szép győzelemmel bejutott az elődöntőbe, ahonan a kazah Tinbajeva jutott a fináléba. A bronzéremért Gersjes volt Kőszegi Rebeka ellenfele, egy vazarival végül utóbbi nyert, a BHSE judósa az ötödik helyezést szerezte meg.

Nagyon közel volt az éremszerzéshez az 52 kilogrammosok között Gyertyás Róza is. A Koroncói Tutti JK kétszeres U23-as Európa-bajnoknője brazil és azeri judóst legyőzve jutott be az elődöntőbe, ahol a későbbi aranyérmes japán Omorival is szoros meccset vívott. A bronzéremért a francia Leonie Gonzalez szerezte meg a döntő pontot, így Gyertyás Róza is az ötödik helyen zárt. Ugyanebben a súlycsoportban Keller Rebeka (Ippon Judo Tatabánya) az első fordulóban búcsúzott az izraeli Raab ellenében.

Az első versenynapon az 57 kilósoknál is volt két magyar induló Zágrábban, de Kovács Kittinek (BHSE) és Vég Lucának (Ceglédi VSE) sem sikerült továbbjutnia az első körből.

Szombaton a junior Európa-bajnoki bronzérmes Szegedi Dánielnek tapsolhattunk, a Szolnoki Sportcentrum-Sportiskola huszonegy esztendős reménysége hibátlan teljesítményt nyújtott a horvát fővárosban, s pályafutásának eddigi legnagyobb sikerét érte el: megszerezte az aranyérmet. Szegedi Dániel az olasz Sulli, a dél-koreai An, a lengyel Mrowczynski és az azeri Aliyev skalpját begyűjtve jutott be a döntőbe, ahol ipponnal győzte le az olaszok Európa-bajnoki ezüstérmesét, Giovanni Espositót.

Ugyanebben a súlycsoportban Szeredás Botond (Nippon Sport JC) egy győzelemmel és egy vereséggel a legjobb harminckettő között búcsúzott.

A 81 kilósoknál az MTK Budapest két versenyzője indult harcba. Tóth Benedek számára két mérkőzést hozott a nap, montenegrói riválisát legyőzte, a francia Libert ellen nem tudott továbblépni. Klubtársa, Tóth Botond finn, grúz és amerikai versenyzőt legyőzve jutott el az elődöntőig, ott a moldovai Sterpu nyert, a bronzmeccsen pedig az olasz Casaglia vitte el a pálmát, így Tóth Botond az ötödik helyen végzett.

Ezen a napon két indulónk volt a hölgyeknél, a 63 kilogrammban az ifjúsági világbajnok Varga Brigitta (MTK Budapest) győzelemmel kezdett, de a horvát Oberan ellen már nem sikerült a továbbjutás, a 70 kilósoknál pedig Czerlau Jennifer (Miskolci VSC) az első körben búcsúzott a francia Jarrot ellen.

A záró napon, vasárnap mindkét magyar induló éremért harcolhatott. A 90 kilósoknál a junior-világbajnok Sáfrány Péter moldovai, grúz és holland judóst legyőzve jutott be a fináléba, ahol a Miskolci VSC huszonkét éves fiatalja a brazil Fronckowiak ellen sem lassított, remek judóval, végül leszorítással szerezte meg a Grand Prix-aranyérmet.

A 100 kilogrammban párizsi olimpikonunk, Vég Zsombor holland és ukrán versenyző ellen nyert ipponnal, az elődöntőből aztán eseménydús meccsen a brit Thompson jutott tovább, a Ceglédi VSE judósa azonban sérült válla miatt az izraeli Simin ellen már nem állhatott ki a bronzmérkőzésre, így az ötödik helyen fejezte be a zágrábi Grand Prix-t - írja a judo.hu

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!