Ugrás a tartalomra

Zöldár a közgyűlési teremben

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. április 18. csütörtök 17:56
Csütörtökön tartotta következő ülését Miskolc Önkormányzatának Közgyűlése. A június 9-i önkormányzati választásokig utolsó alkalommal ült össze a testület. 
Fotók: Mocsári László

Veres Pál vezetésével minden valószínűség szerint utolsó alkalommal ült össze a közgyűlés. A polgármester köszöntötte a jelenlévőket, megkezdődött az ülés: a huszonnyolc tagból huszonnégyen vannak jelen, a közgyűlés határozatképes.

Az első percekben a testület a közelmúltban elhunyt, Miskolchoz kötődő kiemelkedő személyiségekre emlékezett. A polgármester a tárgyalási sorrend módosítását javasolta, elsőként a rendőrség és a tűzoltóság beszámolóinak előre vételével. Ezt a közgyűlés egyhangúan elfogadta, majd a módosított napirendi pontot is elfogadták.

1. Javaslat a Miskolci Rendőrkapitányság 2023. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Bakk Richárd kapitányságvezető ismertette a napirendet. Elmondta, a tavalyi évben 6,8 százalékkal csökkent az elkövetett bűncselekmények száma. Soha nem regisztráltak olyan kevés lakásbetörést és gépkocsilopást, mint 2023-ban. Összesen 15 gépkocsit törtek fel. Autólopás nem volt a városban. Csökkent a rablások száma: 32-ről 25-re. Az összes elkövetőt intézkedés alá vonták.

- Azon, hogy a lopások száma is csökkent, mi is csodálkoztunk, hiszen erre nemcsak a rendőrség van hatással, hanem a gazdasági és szociális helyzet is - ismertette. Meredeken ívelő pályán vannak a kibertérben elkövetett bűncselekmények és a csalások is. Ezek megelőzéséhez partnereket keres a rendőrség. - Könnyebb kivédeni az ilyen támadásokat, mint visszaszerezni az eltulajdonított összeget - fogalmazott.

Bakk Richárd arról is beszámolt, hogy van egy olyan réteg, ami bolti lopásokkal szeretné kiegészíteni a keresetét: ez a fajta eseményszám is emelkedett. A rendőrkapitány kiemelte, 72,1 százalékos nyomozási eredményesség az utóbbi 15 év terén a harmadik legjobb eredmény. A kiemelt bűncselekmények terén szintén kimagasló a megoldott ügyek aránya: 67 százalék.

A Miskolci Rendőrkapitányság tavaly 29 kábítószer-kereskedővel szemben zárt le nyomozást: a megyeszékhelyek tekintetében Miskolc adta az országos statisztika 18 százalékát – tudatta Bakk Richárd. A közlekedési morállal továbbra sem elégedett a rendőrség. - Igyekszünk mindent megtenni, hogy aki elindul reggel, és részt vesz a közlekedésben, az biztonságban haza is érjen – fogalmazott.

A kapitányságvezető tájékoztatása szerint 128 ezer órát töltöttek a rendőrök a közterületen, ez egy százalékkal kevesebb, mint tavaly. - A közterületi rend fenntartásában a polgárőrök és az önkormányzati rendészek munkája is kiemelkedően fontos - hangsúlyozta. Megköszönte a kamerarendszer működtetését a városnak, ami szerinte nagy segítség az eredményes nyomozásokhoz. Elmondta, a migráció eddig egyáltalán nem volt jellemző Miskolcon, a kassai autópálya révén azonban némiképp megszaporodtak az ilyen esetek.

Veres Pál megköszönte mind a városi, mind a megyei rendőrök munkáját, gratulált az elért eredményekhez. Emellett beszámolt arról, hogy – Alakszai Zoltán főispánnal együtműködve – egy rendőrörsöt szeretnének az Újgyőri főtéren létesíteni. - Ígéretet kaptam Lázár Jánostól, hogy meggyorsítja a folyamatot, bízom benne, hogy hamarosan elindulhat a munka - fogalmazott. 

Mocsári László képgalériája


A vonatkozó bizottság elfogadta a beszámolót. A napirend fölött vitát tartottak.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, DK) egy volt rendőr példáján keresztül érvelt: a rendőri pálya alulfizetett, nem megbecsült szakma. - Mindez nem a rendőrség, hanem a Fidesz kormány hibája – fogalmazott. Ezzel egyetemben érvelt a miskolci rendőrök munkája mellett, ismételve a kapitányságvezető által korábban elmondott számokat, idézve a korábbi percek szavait. - Elismeréssel tartozunk a miskolci rendőröknek – summázott.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető) köszönetet mondott a teljes állománynak. Felhívta a figyelmet a javuló statisztikákra, örömtelinek nevezve ezt. Kiemelte azonban, a lakosság számára a szubjektív biztonságérzet az elsődleges. Azt is aláhúzta, hogy a rendőrök maximális kulturáltsággal, „szolgáltatói érzékkel” lépnek fel. - Jó volt az anyagban olvasni az együttműködésekről: ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy a tevékenységek sikeresek legyenek - tette hozzá. 

Hollósy András (KDNP) megjegyezte, a DVTK labdarúgó mérkőzések támogatásával a következő szezonban több munka lesz, hiszen a Nyíregyháza is felkerül az NB1-be. Ő is megköszönte a rendőrség munkájának. - Nem tudom, Gyurcsány Ferenc szerdán mit súgott Szilágyi Szabolcsnak, de ha az ő általa említett tendencia valós lenne, nem tudná a rendőrség ilyen magas színvonalon folytatni a munkáját – reagált a korábbiakra.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) emlékeztetett, vannak olyan városrészek, ahol jobban érezhetőek a problémák. - Vannak olyan területek, ahol nem lehet mindent rendőrségi eszközökkel kezelni. Amit a beszámolóból hiányoltam, az a fiatalkorúakkal kapcsolatos bűncselekmények - mondta.  Felolvasott egy hozzá érkező levelet, ahol sorozatbetörésekről írnak. - Az általam NO GO zónáknak nevezett területekben az ingatlanok értéke csökken, a törvénytisztelő állampolgárok elmenekítik az értékeiket, vagy beragadnak az adott területre. Amíg ezeket a területeket nem számoljuk fel, komoly változásra nem számíthatunk.

A vitát lezárták.

Bakk Richád reagált: történt 3581 darab bűncselekmény, ami pont 3581-gyel több, mint kéne. Azt nem tudja megígérni, hogy nem lesz egy bűncselekmény sem, de azt igen, hogy mindent megtesznek ezért.

2. Javaslat a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2023 évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Bajnok István a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka ismertette a beszámolót. Elmondta, 1006 jelzést kaptak Miskolcon, melyek 40 százalékát a tűzjelző rendszerek által generált bejelentések adták. 136 beavatkozást igénylő tűzeset történt, ezek közül mindössze 8 jelentősebb. Több mint 100 esetben történt műszaki- és életmentés. 19 tűzoltó kapott az elmúlt évben elismerést, lakossági panasz nem érkezett hozzájuk.

Veres Pál hivatali elfoglaltság miatt elhagyta a termet, Varga Andrea Klára helyettesíti, ő gratulált a tűzoltók eredményeihez.

A napirend fölött a vitát megnyitották.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város, DK): megköszönte a munkát, majd itt is elsorolta a már hallott statisztikát. Ezután felhívta a figyelmet az intézmények, a vállalkozások és a lakosság felelősségét a megelőzés terén. - Lakóként a legfontosabb feladat a megfelelően karbantartott kémény, és a tűz- valamint füstjelző eszközök beszerelése – fogalmazott Szilágyi Szabolcs.

Barta Gábor (Fidesz): köszöni a részletes beszámolót és a tűzoltói munkát. Hangsúlyozza, felelős és jogkövető magatartással a tűzesetek nagy része megelőzhető lenne. - Különösen a külterületi részeken van szemléletbeli probléma, ahol mindent elégetnek, ami éghető.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) első szava szintén a köszöneté volt. Ezuán visszatért a „NO GO zónákra”. - Magyarországon vannak olyan állampolgárok, akitől nem követelik meg a szabványok betartását. Ezeken a területeken se az árambekötés, sem a vízvezetékek nem szabályosak. Ezeket törvényileg kell szankcionálni – hangsúlyozza.

A napirendi pont fölött a vitát lezárták.  

3. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

Szilágyi Kornél főosztályvezető ismertette a napirendet. Elmondta, törvényileg meghatározott kötelességének tesz eleget a főosztály ezzel a rendelet megalkotásával. - Az energiaválság és az infláció nehéz helyzet elé állította az önkormányzatot. A kalkuláltnál kedvezőbben alakultak a kiadások, de így is jelentős többletköltségünk volt a válság előtti állapothoz képest- jelentette ki. Rámutatott: befejeződtek a TOP-os fejlesztések, végrehajtották az általános béremeléseket. Több alkalommal módosult a költségvetés. Összességében 110 milliárd forintos bevételről és 94,3 milliárdos kiadásról beszélt – a különbözet az önkormányzat alaptevékenységének maradványa. Emlékeztetett, márciusban 121,9 milliárdra módosult a költségvetés zárszámadásának összege.

A vonatkozó bizottságok a javaslatot elfogadták.

Szopkó Tibor alpolgármester szerint a 365 oldalas anyag bemutatja a város jelenlegi anyagi helyzetét, valamint azt, hogyan használták fel az önkormányzatra bízott közpénzeket. - Nem csak működtek a rendszerek Miskolcon, de fejleszteni is tudtuk őket. A növekedő bevételeket a szükséges kiadásokkal állítottuk szembe. Minden vállalt kötelezettségünket tudtuk teljesíteni. Takarékos, fegyelmezett gazdálkodás folyt Miskolcon - jelentette ki. Felhívta a figyelmet, hogy soha nem látott terheket kellett vállalni az elmúlt öt évben, amik megoldandó gazdasági nehézségeket okoztak. Az inflációs és béremelési nyomás is terhet jelentett.

- A nehézségek ellenére sikereink is voltak. Ilyen például a fejlesztéspolitikánk vagy a turizmus működtetésére szánt források. 2013-től 2023-ig majdnem megduplázódott az adóköteles vendégéjszakák száma. Megmaradt, sőt nőtt a Salkaházi támogatás, működtetni tudtuk a várost, a költségvetést, fesztiválokat, közösségteremtő programokat tudtunk rendezni – emelte ki Szopkó Tibor.

Soós Attila (Fidesz) elmondta, a benyújtott zárszámadást támogatni fogják. Mert a város működőképességéhez a Fidesz-KDNP támogatására van szükség. Egyetért abban Szopkó Tiborral, hogy az előző ciklusban „soha nem látott munkát végeztek”.

- Nem volt jó érzés a személyes és szakmai ellentéteket látni a Velünk a Város soraiban, ami a működőképesség határára sodorta a várost. Minden riogatás, minden kormányra való mutogatás ellenére növekedést mutat a zárszámadás. Van bevétele a városnak. Lenne mindenre pénz, de a civakodás és a személyes ellentétek megeszik a városvezetés energiáját.

A napirend felett a vitát lezárták.

4. Javaslat a közterületek használatáról szóló 29/2011. (X.21.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Szopkó Tibor alpolgármester

A napirendi pontot  Kurcsicsné dr. Zobolyák Ida osztályvezető ismertette. Elmondta, az előterjesztés a város ingatlajainak szükségképp önkormányzatra történő örökítésénél él módosítással. A vonatkozó bizottságok támogatták a javaslatot.

A napirend felett a vitát megnyitották.

Nagy Ákos (Fidesz-frakcióvezető) a szakmai módszertanról tett fel kérdéseket.

5. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

A napirendi pontot Osváth Zoltán Zsolt ügyvezető mutatta be: a módosítás helyett új rendeli szabályozást javasol, ami díjmódosítást nem tartalmaz. Lehetővé tennék az automatáknál a bankkártyás fizetést. A rendszámrögzítést kötelezővé tenné, így nem kellene a jegyet kitenni a gépjárműre. A rendeletben szabályozták a bérletcsere lehetőségeit. A rendelet az automatákra is kiterjesztené az egy karakter elütésre vonatkozó enyhítő szabályt, ami a mobilos fizetésnél már életbe lépett.

A vonatkozó bizottságok támogatták az előterjesztést. A napirend felett nem tartottak vitát.

6. Javaslat a közterületek használatáról szóló 29/2011. (X.21.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Szopkó Tibor alpolgármester

A napirendi pontot Varga Tibor osztályvezető ismertette. Arra tesznek javaslatot, hogy a közterületeken lévő teraszokon kihelyezett virágládák és zöld növényzet után a vendéglátóhelyeknek ne kelljen közterület foglalási díjat fizetni.

A vonatkozó bizottságok támogatták a javaslatot.

Szopkó Tibor alpolgármester nem csak előterjesztője, de kezdeményezője is volt a javaslatnak. - Konkrét kérés volt ez a belvárosi tulajdonosoktól, szolgáltatóktól, bérlőktől. Ha már segítenek nekünk a belváros zöldítésében, akkor ne kelljen ezért fizetni. Reméljük, ennek a döntésnek a hasznait már a nyáron érezni fogjuk.

Bajusz Gábor (Fidesz) szerint végre egy előremutató javaslat született a közterületek kapcsán. Javasolja, a „tankcsapdaként” funkcionáló burkolatok javítását. Kéri, hogy azoknak, akik részt vesznek a zöldítésben, teljesen elengedjék a közterület foglalási díjat.

Szopkó Tibor alpolgármester jelezte, ez a kérés pozitív elbírálás esetén teljesülni fog, hiszen a közgyűlés elé terjesztett javaslat ezt a tételt is tartalmazta.

A napirendi pont fölött a vitát lezárták.

7. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Szunyogh László főépítész ismertette a napirendi pontot. A bizottságok támogatták a javaslat elfogadását. A napirendi pont fölött nem tartottak vitát.

8. Javaslat egyes ingatlangazdálkodási döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Prokaj Tamás ingatlangazdálkodási igazgató elmondta, önkormányzati ingatlanok elidegenítéséről van szó. Mindegyik vagyonelem évek óta hasznosítatlan, az értékesítésükkel a költségvetés egyensúlya mellett a kihasználatlan ingatlanok hasznosítása is megtörténne.

A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

A napirendi pont fölött nem tartottak vitát.

9. Javaslat a Miskolc Térségi Konzorcium hulladékgazdálkodási feladatának ellátását szolgáló vagyonával kapcsolatos döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Bodnár Tibor osztályvezető ismertette a napirendi pontot.

A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

A napirendi pont fölött megnyitották a vitát.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) szerint a külterületeken az illegális szemétlerakás jelentős problémát jelent. Úgy véli, a következő városvezetés egyik fontos dolga megoldani ezt a feladatot. - Három konténer kihelyezése megoldás lehet – ezekről a lakók nem tudnak, ahogy az illegális hulladékok lerakásával kapcsolatos szabályozásokat sem. Értesíteni kell a lakosságot, és az önkormányzati területeken meg kell szüntetni az illegális szemétlerakást.

Varga Andrea szerint valóban rossz az illegális hulladékhelyzet Miskolcon, ami minden városlakó egyéni felelőssége. Elmondta, a szakemberek dolgoznak az információk lakossághoz való eljuttatásán.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) szerint a szemétszállítás kötelezően igénybeveendő szolgáltatás. Nincs egyeztetés, büntetéssel kell szankcionálni. Úgy véli, rendkívül sok olyan külterületi eset van, ahol nem tartatják be a törvény által aláírtakat.

Badány Lajos alpolgármester emlékeztetett, hogy egyelőre 3, de összesen 11 gyűjtőhelyet alakítanak ki. Ezek szemétszállítási szerződés meglétét feltételezik.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) kéri, Lyukóbányán a közösségi házban is lehetőség legyen a szerződéseket megkötni.

Badány Lajos elmondta, ez megtörtént, csekély volt az érdeklődés.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) szerint, akinek az van a személyi igazolványában, hogy magyar állampolgár, azoktól ugyanazt kell elvárni.

A napirendi pont fölött a vitát lezárták.

Ignácz Dávid jegyző elmondta, az önkormányzat végrehajtói jogkörét elvették, jelenleg a kormányhivatalnak van joga eljárni ezekben az esetekben.

10. Javaslat a Miskolci Herman Ottó Múzeum vagyonkezelői jogviszonyával összefüggő vagyonjogi döntések meghozatalára

A napirendi pontot  Kurcsicsné dr. Zobolyák Ida osztályvezető ismertette: egy technikai módosítást tartalmaz a javaslat. A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

Simon Gábor (Velünk a Város frakcióvezető) szerint a Herman Ottó Múzeum fejlesztése ciklusokon átívelő folyamat. A vagyonjogi döntések meghozatala szükséges. A Lézerpont Látványtár helyzetéről szólva elmondta, a mostani ciklusban mozdult ki Barna György gyűjteményének holtpontra került ügye.

A napirend fölött a vitát lezárták.

Varga Andrea megköszönte a múzeum munkatársainak munkáját, akik a legnagyobb szakértelemmel kezelik a gyűjteményt.

11. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közvilágítási hálózatának korszerűsítésével és üzemeltetésével kapcsolatos döntések meghozatalára

A napirendi pontot Nevelős Szabolcs főosztályvezető ismertette, elmondta, szükség van a korszerűtlen lámpatestek cseréje. Emlékeztetett a város közvilágítási mesterterve elkészült, a napirendi pont ezt is tartalmazza.

A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

Barta Gábor (Fidesz) szerint professzionális anyagról van szó, ami jellemzi a jelenlegi állapotot, és megoldásokat mutat. Legfőbb üzenete, hogy átgondolt koncepcióval könnyen fenntartható, fejleszthető és bővíthető.

- A terv azonban csak egy olyan városvezetéssel valósulhat meg, ami valóban világosságot nyújt Miskolcnak.

Varga Andrea alpolgármester szerint az előterjesztés összhangban van a klímasemlegességi célokkal. Kiemeli, a tervvel 2000 miskolci háztartás éves fogyasztását takarítanák meg, ami évente egy tonna üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentését is eredményezheti.

A vitát lezárták.

Veres Pál visszatért, és átvette a közgyűlés levezetését.

12. Javaslat Jenbach Béla mellszobrának elhelyezésére

A Csárdáskirálynő miskolci születésű társszerzőjének szobrát a Miskolci Nemzeti Színház melleti téren helyeznék el, a mellszobor elhelyezése önkormányzati forrásból valósulna meg.

A vonatkozó bizottság támogatta az előterjesztést.

A napirendi pont felett megnyitották a vitát.

Bajusz Gábor (Fidesz) örült a köztéri szobor ötletének, ám emlékeztetett, korábban javasolták Wanger Vilmos szobrának elhelyezését.

Veres Pál szerint a képviselő nyitott ajtón kopogtat.

Bartha György jelezte, a korábban erre a célra megnyitott gyűjtőszámla még nyitott, és van rajta némi összeg is, sőt, Borkuti László keresett egy olyan miskolci polgárt is, aki nagyon hasonlít Wanger Vilmosra, aki alapján meg lehet mintázni a leendő szobrot.

Bajusz Gábor jelezte, szurkolói hozzájárulásból már egy emléktábla is készült, ami a stadion oldalát díszíti.

Varga Andrea alpolgármester szerint jó látni, Miskolc identitásához mennyire hozzájárulnak a közösségek. Támogatja a Wanger Vilmos szobrát, de a mostani előterjesztés Jenbach Béla szobráról szól, ami tiszteletadás a miskolci művészet, a társulat és a színház kétszáz éves történelme előtt.

13. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023. évi ellenőrzési jelentésének és összefoglaló éves ellenőrzési jelentésének jóváhagyására

A napirendi pontot Csikászné Serfőző Mónika ismertette.

A bizottságok egy kivétellel támogatták az előterjesztést.

A napirendi pont felett nem tartottak vitát.

14. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága póttagjának megválasztására

A napirendi pontot Ignácz Dávid jegyző, Helyi Választási Iroda vezetője ismertette.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) elmondta, sokak számára gondot fog okozni a körzetében a szavazóhelyek megváltoztatása. Úgy fogalmazott, a párszáz méterre lévő szavazóhely egy több kilométerre lévőre cserélték, ez pedig legalább 300 embert érint. Nem veti el, hogy a szavazókedv csökkentése volt a cél.

Ignácz Dávid szerint négy utca tekintetében muszáj volt változtatás: a jogszabályszerűség követelte ezt meg.

A vitát lezárták.

15. Javaslat a 2023. II. félévet érintő, lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadására

Horváth Tibor osztályvezető ismertette a napirendi pontot. A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

Vitát nem tartottak a beadvány felett.

16. Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről

Horváth Tibor osztályvezető ismertette a napirendi pontot.

A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

A napirendi pont felett vitát nem tartottak.

17. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolójának elfogadására

A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

A napirendi pont felett vitát nem tartottak.

18. Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2023. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására

Szabó Ferenc, a MIÖR igazgatója foglalta össze az elmúlt év munkáját. Emlékeztetett 3 közterület felügyelő kapott kitüntetést: ilyen még nem volt.

– A szakmai anyag számszakilag mutatja be a tevékenységünket működési területekre kitérve.

Az eredmények között említi, fiataladott az állomány, a motivációs rendszer is hatékonyabb lett. Öt volt munkatárs jelezte visszatérési szándékát. A járőrszolgálat átlagéletkora 35 év. Miskolcivá tették a közterület felügyelő képzést – ez nálunk egyedül ingyenes. Úgy látja, a társadalom bevonása markánsan hozzájárult az eredményekhez. Új városrészeket kapcsoltak be a járőrözésbe.

– Jelen pillanatban is hat városrészben 12 járőr látja el a feladatát.

A javuló közbiztonsági eredmények a partnerek bevonásával történhetett csak meg – hangsúlyozta Szabó Ferenc.

A vonatkozó bizottságok támogatták a napirendi pontot.

A vitát a napirendi pont fölött megnyitották.

Szilágyi Szabolcs emlékeztetett, a MIÖR fokozta jelenlétét, láthatóbbak, elérhetőbbek lettek.

– Továbbra is megteszünk minden tőlünk telhetőt Miskolc közbiztonsága érdekében, a rendészeknek pedig köszönjük a munkájukat.

Nagy Ákos (Fidesz-frakcióvezető) emlékeztetett: az előző városvezetés idején indult a rendészet. Elmondta, a mostani rendészeti vezetéssel más a kommunikációja a városellenzéki képviselőknek. Szeretné az személyi állomány fejlesztésével biztosítani a látható rendészetet az elhanyagoltabb városrészeken.

– Láttunk jó gyakorlatokat, de az eltelt idő kevés, ezek még javításra szorulnak – fogalmazott Nagy Ákos.

Szarka Dénes (Velünk a Város) szerint a beszámoló jól mutatja, milyen munkát végez a rendészet. Elégedett a gyalogos rendész párosokkal, akik szerinte lelkiismeretes, jó munkát végez az Avason: az ő érdemük, hogy a szervezetten kéregető agresszív csoportosulást sikerült felszámolni az Avas Városközpontban.

– Nem várható el, hogy minden kuka mellé rendészt állítsunk, fontos, hogy a lakosság jelzéseivel segítse a MIÖR munkáját – véli Szarka Dénes, aki szerint jó úton jár az önkormányzati rendészet.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz) szerint Szabó Ferenc hozzáállása köszönetet érdemel. Azonban nem mehet szó nélkül el a választókerületében lévő gócpontokra.

– Az egyik ilyen a Gyula utcán a „vonulási útvonalon” a családi övezetes rablások. Ez igaz az Újgyőri főtérre is, valamint Lyukóbányára.

Úgy véli, vissza kell állítani a seriff rendszert, a kutyás őrszolgálatot és a lovas mezőőri rendszert.

Veres Pál szerint az említett gócpontokra valóban oda kell figyelni.

Szilágyi Szabolcs (Velünk a Város) szerint a területi alapon működő járőrszolgálat, mint nóvum, valóban az előző vezetéshez kapcsolódik. A seriff-rendszerrel az volt a probléma, hogy választókerületekre volt kijelölve, és minden választókerületre egy seriff volt delegálva. A panaszos eljárásokban így nincs tanúja arra vonatkozólag, hogy jogszerű volt az eljárás.

– Emiatt a seriffek párban jártak, így minden nap minden területen nem működött a seriff-rendszer.

Úgy véli, megjavították a jelenlegi ciklusban a körzeti alapú rendészetet: ezt a statisztika is bizonyítja.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk) szerint a lovas mezőőrség visszaállítása időszerű volna a következő ciklusban. A járőrpárosok szolgálatát előrelépésnek érzi.

– Igaz, hogy vannak előrelépések, de továbbra is előre kell lépni. Egyre több „vonulási terület” van a városban. Azokat a körzeteket kell megszüntetni, ahonnan a „vonulási területekről jönnek”.

Simon Gábor (Velünk a Város) az elmúlt időszakban fejlődést tapasztalt. Az önkormányzati képviselők és a rendészek között is javult a kapcsolat.

Molnár Péter (KDNP-frakcióvezető) szerint a kommunikáció szintjén valóban nagy előrelépés történt. A körzeti rendészet körében azonban ellentétes a nézetük.

– Mindenképp az önkormányzati körzetekhez köthető seriff-rendszerre van szükség a lakosok szubjektív biztonságérzete szempontjából.

Csatlakozik azokhoz, akik szerint hiányoznak a lovas rendészek bizonyos külterületekről.

A napirend fölött a vitát lezárták

Szabó Ferenc reagált az elhangzottakra: a javaslatokat megfontolják, hangsúlyozta nyitottak az információkra.

Tévedtünk! Veres Pál jelentette, a mostani összetételében még három rendkívüli közgyűlési ülés vár a testületre a választásokkal kapcsolatos technikai kérdések miatt.

A grémium szavazott:

A legtöbb napirendi pontot zöldár kísérte, többségében 26 igen, 0 nem 1 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatokat.

Úgy tűnik, a város működése a Fidesz-KDNP politikainak voksa nélkül sem lett volna veszélyben, de így a napirendi pontok nagyját elsöprő többséggel fogadták el. A városellenzéki képviselők a parkolási rendelet módosításánál, az ingatlanok elidegenítésével kapcsolatos pontnál egyhangúlag nemet nyomtak. 


A napirendi pontok: 

1. Javaslat az Önkormányzat 2023. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotására és kapcsolódó határozatok meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

2. Javaslat az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodásáról szóló 40/2012. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

3. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén a járművel történő díjköteles várakozás szabályairól szóló önkormányzati rendelet megalkotására. Előterjesztő: Badány Lajos alpolgármester

4. Javaslat a közterületek használatáról szóló 29/2011. (X.21.) önkormányzati rendelet módosítására. Előterjesztő: Szopkó Tibor alpolgármester

5. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

6. Javaslat egyes ingatlangazdálkodási döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

7. Javaslat a Miskolc Térségi Konzorcium hulladékgazdálkodási feladatának ellátását szolgáló vagyonával kapcsolatos döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

8. Javaslat a Miskolci Herman Ottó Múzeum vagyonkezelői jogviszonyával összefüggő vagyonjogi döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

9. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város közvilágítási hálózatának korszerűsítésével és üzemeltetésével kapcsolatos döntések meghozatalára. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

10. Javaslat Jenbach Béla mellszobrának elhelyezésére. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

11. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023. évi ellenőrzési jelentésének és összefoglaló éves ellenőrzési jelentésének jóváhagyására. Előterjesztő: Dr. Ignácz Dávid jegyző

12. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Helyi Választási Bizottsága póttagjának megválasztására. Előterjesztő: Dr. Ignácz Dávid, Helyi Választási Iroda vezetője

13. Javaslat a 2023. II. félévet érintő, lejárt határidejű közgyűlési határozatok végrehajtásáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

14. Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

15. Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata 2023. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló beszámolójának elfogadására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

16. Javaslat a Miskolci Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2023 évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

17. Javaslat a Miskolci Rendőrkapitányság 2023. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

18. Javaslat a Miskolci Önkormányzati Rendészet 2023. évi munkájáról szóló beszámoló elfogadására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!