Ugrás a tartalomra

Aki „nem a realitás talaján működött” – Hegyi Árpád Jutocsától búcsúztak

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. október 17. csütörtök 17:04
A nemrégiben elhunyt Hegyi Árpád Jutocsára emlékeztek csütörtökön a Miskolci Nemzeti Színház Nagyszínházának földszinti előcsarnokában. Mindazok, akik szerették és tisztelték a teátrum egykori igazgatóját, ezen a napon leróhatták kegyeletüket egy szál virággal.
Hegyi Árpád Jutocsára emlékeztek a Miskolci Nemzeti Színházban. Fotó: Horváth Csongor

Hegyi Árpád Jutocsa fekete-fehér portréja, előtte virágok – tucatnyian, színházi dolgozók és színházbarátok jöttek el a teátrumba, hogy leróják tiszteletüket a korábbi direktor előtt. Mások mellett Béres Attila, a színház újabb öt évre megválasztott igazgatója, valamint Eperjesi Erika színművész is tiszteletét tette az eseményen.

Mikita Gábor színháztörténész, a miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum vezetője közel félórás megemlékezésében legendássá vált momentumokat elevenített fel Hegyi Árpád Jutocsa miskolci munkásságából, egyszerre megrajzolva rendezői és direktori arcélét is.

Ismert: a szeptember 22-én elhunyt Hegyi Árpád Jutocsa már 1980 és 1983 között a teátrum rendezője volt, a közönség azonban 1992-től ismerhette meg még jobban, hiszen 10 évig a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója és főrendezője volt. Vezetése alatt jött létre egy önálló tánckar és alakult ki az operajátszás a miskolci színházban. Kesselyák Gergellyel és Müller Péter Sziámival közösen alapította meg a Bartók Plusz Operafesztivált, ami 2001 és 2019 között hozott pezsgést Miskolcra.

Az opera- és a balett-tagozat meghonosításával vált háromtagozatúvá a Miskolci Nemzeti Színház – ez is Hegyi Árpád Jutocsa nevéhez kötődik. Mindemellett számos fiatal tehetséget szerződtetett igazgatósága alatt a társulatba; olyan művészeket, akik mára a teátrum alappilléreivé váltak.

Mikita Gábor összegzéséből az derült ki, hogy rendre meghökkentő, bátor és újító szellemben vezette a Miskolci Nemzeti Színházat Hegyei Árpád Jutocsa, aki – a színháztörténész szavaival – gyakran „nem a realitás talaján működött”, és egy világváros nagyszínházi terveit igyekezett megvalósítani Miskolcon.

– Ezek az évek voltak azok, amelyek ráébresztették a miskolciakat arra, hogy ez nem csak egy a vidéki színházak közül, hanem Miskolc a színházi város. Az a színházi öntudat, ami benne van ma is a miskolciakban, az véleményem szerint ezekben az években tudatosult és erősödött meg – fogalmazott Mikita Gábor.

Seres Ildikó színművész arra hívta fel a figyelmet, hogy a színitanoda elindítása szintén Hegyi Árpád Jutocsa nevéhez fűződik, és számtalan művészt adott Miskolcnak, az országnak. Az egykori direktor utolsó időszaka kapcsán szűkszavúan annyit jegyzett meg, hogy „egyszerűen nem volt hajlandó lassítani, megalkudni, nem akart betegen élni, nem volt betegségtudata”.

– Nagyon legyengült, lefogyott, a családja unszolására azonban végre elment orvoshoz. Amikor már nagy lett a baj, kórházba vitték, de a szervezete feladta a küzdelmet – mondta.

A Miskolci Nemzeti Színház korábbi igazgatójától Seres Ildikó mellett más kollégái és barátai is búcsúztak, lapunk hasábjain IDE kattintva olvashatja.

A megemlékezésen elhangzott, hogy Hegyi Árpád Jutocsát október 21-én, hétfőn 14:30-kor temetik el Budapesten, a Farkasréti Temetőben.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!