Ugrás a tartalomra

Akkufeldolgozó: mégsem lélegezhet fel Alsózsolca?

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 08. csütörtök 09:39
„Alsózsolcát sem engedtük még el” – mondta a sóskúti akkumulátorfeldolgozó beruházója a 444-nek.
miskolc-alsózsolca ipari park maip
2023 augusztusi felvétel az Alsózsolcai Ipari Parkról. Fotó: Mocsári László

Egy lakossági kontrollmunkacsoporttal is készek együtt dolgozni a sóskúti akkumulátorfeldolgozó munkatársai – mondta Szakács Géza, az üzem vezetője a feldolgozóról tartott zártkörű sajtótájékoztatón. Előző héten akkora felháborodás fogadta a sóskúti fórumon a polgármestert, hogy végül lefújta az egész eseményt - számolt be a 444.hu.

Ahogy korábban már a tárnoki fórumon is kiderült - idézi fel a portál -, a Sóskútra költöztetett projekt nem egy újonnan épített gyárba, hanem már létező épületbe kerül, aminek az adásvétele korábban megtörtént. Az Andrada ezt a területet hivatalosan február 1-jétől vette át, az elmúlt napokban pedig több helyi lakos is beszámolt az addig nem jellemző kamionforgalomról. Így sokan azt hitték, február elejétől el is indulhat a gyártás, miközben a lakosság még mindig nem kapott hivatalos tájékoztatást arról, mi is történik a házaiktól és az akkuüzemnek helyet adó ipartelep egyik telkén nemsokára megépülő új bölcsődétől nem messze.

miskolc-alsózsolca ipari park maip

Szakács a zárt tájékoztatón arról beszélt a technológiáról is, amivel Sóskúton a lítium-ion akkumulátorok gyártásával foglalkozó üzemek hulladékát fogják feldolgozni. A módszerrel elkerülik a károsanyag-kibocsátást, az eljárás ugyanis környezetileg semleges, így a szabályozások szerint környezeti hatástanulmányt sem lennének kötelesek készíteni, de ők ezt mégis fontosnak tartják.

Magyarországon két olyan régió van, ahol az általuk újrahasznosított akkumulátorok gyártási kapacitása összpontosul: Miskolc és Debrecen környéke, valamint a főváros vonzáskörzete. Az Andrada továbbra is mindkét régióban érdekelt, ezért még keresnek egy északkeleti telephelyet is.

A 444.hu kérdésére, hogy ezek szerint az alsózsolcai tiltakozások nem játszottak szerepet abban, hogy Sóskúton kezdik ezt a beruházást, az Andrada képviselője kitérő választ adott.

miskolc-alsózsolca ipari park maip

„Az, hogy Magyarországra jöttünk, és hogy mit szeretnénk itt csinálni, mit sem változott. Tehát mindig is, most is és korábban is az volt a szemlélet, hogy több helyszínt megvizsgálunk. Mivel gyorsan kellett döntést hozni, ezért itt vagyunk Sóskúton, de mint korábban is említettem, nincs lezárva az alsózsolcai történet sem” - fogalmazott.
 

További hírek

Olvasnivaló