Ugrás a tartalomra

Az ellenzéknek is lesz köztársaságielnök-jelöltje

rtl.hu
Utoljára módosítva
2022. február 04. péntek 13:28
Több név is felmerült, de még nem jutottak dűlőre abban, ki legyen a konszenzusos jelölt.
Forrás: index.hu, fotó: Papajcsik Péter

Orbán Viktor tavaly év végén tartott három és fél órás sajtótájékoztatóján jelentette be, egy újságírói kérdésre válaszolva, hogy a családokért felelős miniszterét, Novák Katalint jelöli az államfői posztra – írta az rtl.hu.

Erre azért volt szükség, mert Áder János mandátuma májusban lejár, és előtte legkésőbb 30 nappal meg kell választani az utódját. Ez most március 10-én lesz.

Az ellenzéki pártok viszont eddig még nem állítottak saját jelöltet, ám ez nemsokára változhat. „A jó hírem az, hogy nem egy, hanem több nevünk is van” – mondta Márki-Zay Péter az RTL Híradónak adott exkluzív interjúban. Egyelőre azonban még nem jutottak konszenzusra az ellenzéki pártok, hogy közülük ki mögé álljanak be. Hogy ez mikorra történhet meg, még nem tudni.

„Lehet, hogy holnap, lehet, hogy egy hét múlva” – válaszolta az ezt firtató kérdésre Márki-Zay.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy el tudná fogadni, ha egyáltalán nem lenne köztársaságielnök-jelöltjük, mivel az ellenzék közös programjában az szerepel, hogy az államfőt közvetlenül választanák. Jelenleg azonban nem ez a helyzet, és az ellenzéki pártok azt szeretnék, ha így is lenne jelöltjük.

Várhatóan így is, úgy is a Fidesz jelöltje nyer majd

Az Alaptörvény szerint a köztársasági elnök választását jelölés előzi meg. A jelölés érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, 40 főnek az írásbeli ajánlása szükséges. A jelölést az Országgyűlés elnökéhez a szavazás elrendelése előtt kell benyújtani. Minden országgyűlési képviselő egy jelöltet ajánlhat.

Első körben a szavazáson az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatásával választható meg a köztársasági elnök. Amennyiben az első kör eredménytelen volt, második szavazást kell tartani. Ezen a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet szavazni. A második szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki – tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára – a legtöbb érvényes szavazatot kapta, olvasható az Alaptörvényben. Ha a második szavazás is eredménytelen, ismételt jelölés alapján új választást kell tartani.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!