Ugrás a tartalomra

Bejelenthető a veszélyessé vált növényzet

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 15. csütörtök 18:54
A katasztrófavédelem, vagy a Városgazda segítségét lehet kérni, ha a köztéri növényzet veszélyt jelent a lakosságra.
Gallyazás Perecesen. Fotó: Mocsári László

A február Miskolcon a gallyazás időszaka, amikor a Városgazda munkatársai elvégzik a közterületeken a városi növényzet gondozását, visszavágását. A túlzottan elburjánzott növényzet által okozott közterületi károkat a lakosság is bejelentheti. Amennyiben azonban szélsőséges időjárási viszonyok, vagy más külső behatás miatt válik veszélyessé a növényzet, akkor a katasztrófavédelmet kell értesíteni. 

„Társaságunk feladata a közterületen található fák gondozása. A mi felelősségünk csak akkor merül fel, amennyiben a növényzet által okozott kár az elmulasztott kezelésből adódott” – válaszolta megkeresésünkre a miskolci Városháza sajtóosztályán keresztül Városgazda Nonprofit Zrt. 
Kiemelték, hogy a bokrok, cserjék és a lágy szárú növényzet rendben tartása az ingatlantól számított 10 méteres sávon belül a tulajdonos, illetve társasház esetén a tulajdonosok feladata, amit az erre vonatkozó Önkormányzati Rendeletek mondanak ki. 

Gallyazás a Selyemréten.

Megtudtuk, hogy külön soron kívüli gallyazás nem igényelhető. A bejelentések alapján helyszíni vizsgálaton döntik el, hogy a növényzet ápolása milyen beavatkozást igényel. Továbbá, hogy azt milyen időintervallumban szükséges elvégezni. Amennyiben a munkavégzéshez a lakosság együttműködése is szükséges, például lezárások miatt, akkor előre kiértesítik a környékbelieket róla. 

„A növényzet gondozásának igénylését a Városgazda Nonprofit Zrt. ügyfélszolgálatán, személyesen, szóban vagy írásban, illetve elektronikus úton a honlapján keresztül lehet megtenni” – írta levelében a Városgazda. 

„A bejelentés iktatása után helyszíni bejáráson szemrevételezéssel, speciális helyzetekben Fakopp mérőműszeres vizsgálatot követően állapítjuk meg a szükséges beavatkozást. Ezt műszaki ellenőreink megrendelik társaságunk szakfeladatot ellátó csoportjától vagy alvállalkozónktól. A bejelentést követően igyekszünk 30 napon belül érdemi tájékoztatást adni” – fűzték hozzá. 

Fakivágás a Torontáli utcánál. Mocsári László képgalériája

A katasztrófavédelem részéről a veszélyt jelentő fák és ágak eltávolítása jellemzően az időjárással összefüggő műszaki mentések alkalmával történik. Ha valaki úgy ítéli meg, hogy például a portája közelében egy nagyméretű kiszáradt fa veszélyt jelent a környezetére, a terület kezelőjével kell felvennie a kapcsolatot – értesültünk a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóosztályától. 

„A tűzoltóegységek fő feladata a közvetlen veszély megszüntetése és a további károk megelőzése, vagy csökkentése. Azokat az eseteket, amelyek ide sorolhatóak, a 112-es segélyhívó számon kell jelezni” – tájékoztatta portálunkat Dojcsák Dávid tűzoltó százados, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságának szóvivője. 

Hozzátette, hogy magánterületen csak műszaki mentés keretében avatkoznak be a tűzoltók, amennyiben a helyszínre riasztott egység parancsnoka indokoltnak látja és lehetséges a biztonságos munkavégzés. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!