Ugrás a tartalomra

Gallyazással a zavartalan áramszolgáltatásért

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. szeptember 07. csütörtök 20:23
Gallyazásnak nevezzük a szabadvezeték-hálózatok mentén lévő fák és bokrok ágainak, gallyainak eltávolítását, mely a hálózat biztonságos üzemeltetése érdekében elkerülhetetlen feladat. A vezetékekre nőtt ágak eltávolítása közös feladata az MVM-nek és az érintett lakosságnak.
Fotó: Internet (illusztráció)

A gallyazásra azért van szükség, mert a vezetéket megközelítő hajtások balesetet (áramütést), illetve hosszabb-rövidebb szolgáltatás-kiesést okozhatnak. A biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait a fa tulajdonosa (az ingatlan tulajdonosa, kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát elérik. A 2/2013. (I. 22.) NGM rendelet szerint a föld feletti vezeték biztonsági övezetében tilos minden olyan növényzet telepítése és tűrése, amelynek magassága kifejlett állapotában meghaladja a 4 métert vagy a feszültségszinttől függő védőtávolságon belül helyezkedik el.

Amennyiben valaki szükségét érzi a munkálatokkal kapcsolatos egyeztetésnek (feszültségmentesítés, felügyelet kérése stb.), az MVM készséggel áll rendelkezésre. Ha az ingatlan tulajdonosa gallyazási kötelességét nem teljesíti, az elosztói engedélyes a közcélú hálózat működtetésének törvényben előírt kötelezettsége miatt (2007. évi LXXXVI. törvény) a veszélyt el kell, hogy hárítsa, és a munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) tűrni köteles.

A gallyazási munkát az elosztói engedélyes rendszerint vállalkozóval végezteti el, aki rendelkezik kellő gyakorlattal, szaktudással (kertészeti, botanikai alapismeretekkel) és a szükséges felszereltséggel. A végeredmény azonban nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a fa tulajdonosa végezné el, hiszen az elosztói engedélyesnek érthető módon a biztonságos üzemeltetés és a legkisebb költségráfordítás az érdeke. A gallyazás csak a védőtávolságban benőtt ágak eltávolítására terjed ki, a fa többi részének egyébként indokolt metszésére, ritkítására nem. Ezért célszerű, ha a gallyazási munkát a fa tulajdonosa végzi el.

A felelősség vállalása környezetünkért nem csak az MVM Émász Áramhálózati Kft. alapvető érdeke. Fogyasztóinkkal és partnereinkkel közös érdekünk, hogy minden fejlesztés, beruházás kiemelt szempontja a minket körülvevő világ megóvása legyen.

Összegyűjtöttük a legfontosabb információkat a gallyazásról:

 A vezeték biztonsági övezetében csak olyan fákat szabad telepíteni, amelyek megnőve a későbbiekben nem veszélyeztetik a vezetéket, és így az üzembiztonságot. Ezért csak olyan fákat ültessenek a vezetékek közelében, melyek kifejlett állapotban sem érik el a 4 méteres magasságot. Az utcai vezetékhálózat és a mérőhely között elhelyezett csatlakozó vezetéket zavaró fák is jelentősen veszélyeztetik az ingatlan áramellátását.

A 2/2013 (I.22.) NGM rendelete szerint a biztonsági övezet környezetében levő fák, bokrok ágait az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles rendszeresen eltávolítani, ha azok a szabadvezeték biztonsági övezet határát érintik. A gallyazási tevékenységet a vegetációs időn kívül, október és március között célszerű elvégezni.

A Villamos energiáról szóló törvény (későbbiekben VET) alapján az MVM Émász Áramhálózati Kft. a növények vegetációs idejétől függetlenül jogosult a gallyazási munkálatok elvégzésére, illetve elvégeztetésére, amennyiben ezt az ingatlan tulajdonosa nem vagy nem megfelelő mértékben teszi meg. A munkálatok elvégzését az ingatlan tulajdonosa (kezelője) a Polgári Törvénykönyv alapján tűrni köteles.

A gallyazási munkát az MVM Émász Áramhálózati Kft. rendszerint vállalkozóval végezteti el. Kertészettel, parképítéssel foglalkozó szakértő cégek kapnak megbízást, melyek rendelkeznek kellő gyakorlattal, szaktudással (kertészeti, botanikai ismeretekkel) és a szükséges felszereltséggel. A végeredmény azonban nem feltétlenül ugyanaz, mintha azt a fa tulajdonosa évente végezné el. Ennek oka az, hogy az MVM Émász Áramhálózati Kft. érdeke elsősorban (érthető módon) a biztonságos üzemeltetés, továbbá egy adott terület gallyazására a nagy területi kiterjedtség miatt csak 2-3 évente kerül sor, így jelentősebb lesz a beavatkozás is - írja honlapján az MVM.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!