Ugrás a tartalomra

Beköltöztek az orvosok az új rendelőbe a Kilián-délen

Kujan István
Utoljára módosítva
2024. március 09. szombat 11:13
Hétfőtől már az Otthon téren felhúzott új épületben fogadják betegeiket a háziorvosok a Kilián-délen.
Beköltözés. Fotók: Osztie Tibor

Már pénteken megkezdték a költözést az új épületbe, ami felváltja a korábban a Kandó Kálmán utcán működő, elavult rendelőket. Hétfőtől már a mintegy ötszáz négyzetméteres egészségházban, a legmodernebb körülmények között dolgozhatnak az orvosok. A beruházás összköltsége elérte a bruttó 339 millió forintot, az egészségház öt felnőtt és két gyermek háziorvosi körzetnek, valamint három védőnői szolgálatnak lesz az új otthona, de vérvételre is ide várják majd a miskolciakat.

Miskolc egyik legmodernebb egészségügyi komplexuma épült meg a városrészben. A munkával már 2022-re végezni kellett volna, de határidőre alig 40-50 százalékos készültségen állt. Emiatt 50 millió forintos kötbért kellett fizetnie a kivitelezőnek, majd a garanciális javításokat is el kellett végeznie. Aztán beázások miatt volt dolga, ezeket is javította.

– Most már rendezettek a körülmények, szép és modern rendelők várják a betegeket – nyugtatott meg mindenkit a körzet önkormányzati képviselője. Bartha György (Velünk a Város, MSZP) hozzátette, az általa 16 éve finanszírozott vérvétel is már az új helyszínen működik tovább.

Felelevenítette, hogy amikor a közgyűlés legutóbb tárgyalt az egészségházról, akkor a fideszes képviselők többsége tartózkodott a szavazásnál. Ezt Bartha György úgy értelmezi, hogy a kormánypárti politikusok „nem támogatták a költözést és azt, hogy kiliáni lakosok kulturált körülmények között gyógyuljanakֲ”. Ez azért is furcsa, mert – mint felidézte – a projekt ötlete még 2017-ben fogalmazódott meg. A beruházást aztán számtalan dolog hátráltatta: például a helyieket nem kérdezték meg róla, a helyszínt nem egyeztették velük.

– Csak amikor átvettük a város irányítását, akkor sikerült megoldást találni például a parkolási helyzetre. Korábban ilyen nem volt, de a helyiek szavazhattak is az ügyben. Úgy döntöttek, hogy új rendelőt szeretnének – idézte fel Bartha György.

A szomszédos választókerület képviselője, Bazin Levente (Velünk a Város, MSZP) szintén örömét fejezte ki, hogy uniós finanszírozásból egy modern létesítmény nyithatja meg végre kapuit a város nyugati felében, ami a betegek mellett a dolgozók számára is korszerű körülményeket biztosít.

– Az egészségügyi ellátásnak csak ezen az intézményi szintjén illetékes az önkormányzat, azonban fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, hogy egyre inkább lemarad az egészségügyi dolgozók fizetése a környező országokéhoz képest. Jóval több kormányzati figyelmet kellene hogy kapjanak a kórházak és az ott dolgozók – húzta alá.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!