Ugrás a tartalomra

Egy teljes hónapig ünnepli időseit a Szépkorúak Háza

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 15. kedd 16:37
Színes programokkal tették emlékezetessé lakóik számára az idősek hónapját és ünnepélyesen köszöntötték őket.
A Ferenczi technikum diákjai a Valahol Európában musicalből énekeltek egy dalt

Az idősek világnapja október 1-re esett, de sok helyen az egész októbert a szépkorúak ünneplésére szánják. Így van ez a miskolci Szépkorúak Házában is, ahol rendezvénysorozatot tartanak lakóiknak a nevezetes időszakban. Az idősek hónapjának kiemelt eseményén, a szépkorúak ünnepélyes köszöntésén, október 15-én, kedd délelőtt szerkesztőségünk tagjai is részt vettek. Az ünnepség házigazdája Malinkó Tiborné, a Szépkorúak Háza szociális munkacsoportjának vezetője volt. Zenés, irodalmi műsorral a Miskolci Egyetem Ferenczi Sándor Egészségügyi Technikum tanulói közreműködtek. A megszólalókon kívül jelen volt még: Polgári Mátyás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Főosztályának vezetője. 

Kötelességünk segíteni

„Október hónap szinte minden napja a szépkorúakról szól. Próbáljuk egy kicsit jobban felhívni a figyelmet arra, hogy az idősekről is gondoskodni kell. Oda kell figyelni rájuk, személyesen felkeresni őket, beszélgetni velük és segíteni nekik. Hála és köszönet mindazoknak, akik ezt napi szinten szívvel-lélekkel végzik munkájuk során” – mondta köszöntőjében Csöbör Katalin országgyűlési képviselő. 

Kiemelte, hogy a kormány is igyekszik mindent megtenni a nyugdíjasokért a maga eszközeivel. Megőrzik a nyugdíjak értékét és az infláció mértékével emelik annak összegét. Továbbá visszaadták a 13. havi nyugdíjat, amit a baloldal annak idején méltánytalanul elvett. 

Csöbör Katalin országgyűlési képviselő személyesen köszöntötte az időseket

„Mindannyiunknak vannak idős rokonai, barátai, vagy ismerősei. Tudjuk, hogyha valaki már régebb óta fiatal, annak küzdelmesebb az élete. Igaz, hogy dolgos éveket éltek meg és sok szép emlékük lehet, de aztán egyre több segítségre szorulnak. Jönnek a betegségek, esetleg a kórházi kezelések és gyakran ezt már társ nélkül, magányosan kell megtapasztalniuk. Ezért is olyan fontos az odafigyelés, ami mindannyiunk kötelessége” – hangsúlyozta. 

Miskolc megbecsüli időseit

Matiscsák Éva, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere felidézte, hogy korábban is többször megfordult a Szépkorúak Házában és szívesen elidőzött az ott lakókkal. Nagyon szép közös élményekre tettek szert. 

„Minden évben valamilyen tematika köré épül a Szépkorúak Házában az idősek hónapja. Idén a méltósággal megöregedni mottót választották a rendezvénysorozat szervezői. Ez olyan cél és elvárás, amiért a legtöbbet mi aktív korú emberek tudunk tenni. Hiszen az otthon lakói már megtették a magukét: gondoskodtak a családjaikról, dolgoztak eleget, felnevelték gyermekeiket, kényeztették az unokáikat. Úgyhogy most már a mi dolgunk, hogy megháláljuk azt a sok-sok törődést és szeretet, amit tőlük kaptunk” – fogalmazott az alpolgármester. 

Matiscsák Éva alpolgármester a város háláját fejezte ki

Hozzátette, fontos, hogy egy intézmény álljon egy ilyen feladat mögött. A Szépkorúak Házában mindent megkapnak a lakók, amire koruknál fogva szükségük van. Folyamatos felügyelet és nagyon jó ellátás mellett tudják tölteni mindennapjaikat. Miskolc város vezetése is mindent megtesz azért, hogy a nyugdíjasok érezzék azt a megbecsülést, ami kijár nekik a több évtizedes munkájukért. Majd köszönetet mondott az időseknek mindazért, amit a fiatalabb generációért és a városért tettek. 

Hálával tartozunk

„1990-ben az ENSZ úgy döntött, hogy legyen egy nap az idősek számára is, ami világszerte az idősek napja lett. Az idősek szó helyett én inkább a szépkorúakat szeretem használni, mert az szeretetteljes kifejezés. Szoktuk mondani, hogy a szép apám, a szép anyám és hogy milyen szép kort éltek meg együtt. Ebben benne van a szeretet és a tisztelet” – foglalta össze ünnepi beszédében Szegedi Judit, a Szépkorúak Házát működtető Dr. Hirschler Rezső Szociális Közalapítvány kuratóriumának elnöke és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének (BAZ NYÉSZ) elnöke. 

Szegedi Judit az alapítvány kuratóriuma nevében üdvözölte az otthon lakóit

„Elődeink munkájával, tudásával, jóságával kezdődött el nemzedékünk élete. Az idősek tapasztalatukat, bölcsességüket adták át nekünk és óriási támaszt nyújtottak ebben a kusza, sok kihívást jelentő világban. Megtanítottak szeretni és felelősségteljesen élni. Azt, hogy a család a legbiztosabb pont, hogy legyünk szabadok, bátrak és igazak. Szeressük hazánkat, tiszteljük az időseket és gondoskodjunk róluk! Minden szépkorúnak köszönettel és hálával tartozunk azért, hogy szorgalmas munkával a nehéz időkben biztosították gyermekeiknek, unokáiknak, hogy tanulhassanak, dolgozhassanak, gyarapodhassanak” – sorolta.  

Szívvel-lélekkel dolgoznak

„A Szépkorúak Házában minden évben eseménydúsan telik ez az időszak. Megannyi színes program teszi emlékezetessé a szépkorúak mindennapjait. Időseink számára ebben a hónapban tudjuk megmutatni azt, ami minden itt dolgozónak közös célja: hogy úgy gondoskodjunk időseinkről, mint, ahogyan azt egykor ők tették velünk. Mindenki számára lehetőséget nyújt ez a pár hét arra, hogy megtapasztalja, mennyire fontos a közösen eltöltött idő és a pillanat. Feledteti a gondokat és a testi fájdalmakat. Természetesen nemcsak az idősek hónapjában, de az év minden napján szeretettel, hálával gondolunk lakóinkra” - ismertette ünnepi beszédében Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella, a Szépkorúak Háza ügyvezető igazgatója. 

Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella ügyvezető igazgató a dolgozók áldozatos munkájáról szólt

Zárásképpen megfogalmazta, hogy egy társadalom biztonságot, törődést nyújthat a nyugdíjasoknak. Ennek megfelelően a Szépkorúak Háza pedig szeretetet, megbecsülést, figyelmet, gondoskodást, ápolást és a nehéz pillanatokban támaszt biztosít. Teszik ezt minden nap jó szívvel, empátiával, szakértelemmel, ami számukra hivatás és szolgálat. Kötelességük, hogy méltóságteljes, örömökben gazdag időskort tegyenek lehetővé lakóiknak. Majd Wass Albert írót idézte: „Mert mi fontos? Az élet. Más semmi, csak az az egy. Az élet: a nyugodt és megelégedett élet, melyben az ember békét köt önmagával és a világgal, és nem vágyik sehova és semmire, még arra sem, hogy teljék az idő.”

Elismerő oklevelet kaptak azok a lakók, akik kiemelkedő közösségi és egyéni munkájukkal segítik lakótársaikat és az intézmény életét: Barna Ferencné Valéria, Faragó Lászlóné Margit és Farkasné Sinkó Éva. „A legharmonikusabb szobáért” elismerésben részesült a 203. szoba: Virinyi Imréné Júlia és Gyükér Ferencné Erzsébet. Továbbá az idei évben „Szépkorúakért” emlékplakettet kapott Varnyu Julianna pénzügyi munkatárs. Az elismeréseket Szegedi Judit és Gálné Pataki Zsuzsanna Gabriella nyújtotta át. 

Varnyu Julianna pénzügyi munkatárs kapta a "Szépkorúakért" elismerést.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!