Ugrás a tartalomra

Egyre több énekesmadár költözik Miskolcra

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. május 23. csütörtök 17:29
Egy év alatt harminc százalékkal nőtt a miskolci mesterséges odútelep foglaltsága.
Mesterséges madárodút helyez el Majláthon a Városgazda munkatásra / Fotók: Mocsári László

Miskolc madárbarát programja jegyében idén februárban száz új madárodúval 300 darabosra bővült a város mesterséges odútelepe település szerte, amiről portálunkon is hírt adtunk. Májusban már javában tart a költési időszak, ezért arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen hatással vannak, illetve hogyan segítik az új odúk a madarak fészkelését és költését. 

- Minden évben a fészkelési időszak előtt, még februárban szoktunk kitisztítani a madárodúkat. Ez úgy történik, hogy kiszedjük belőle a régi fészkeket, hogy ne szaporodjanak el a mesterséges odúban a gombák, az élősködők és kórokozók – mondta el érdeklődésünkre Molnár László, a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. parkgondozási műszaki ellenőre. 

- Általában ilyenkor derül ki, hogy melyikben fészkeltek és melyikben nem. Némelyikbe többször visszatértek már, de ez teljesen változó. 2022-ben még csak 10 százalékos, tavaly pedig már 40 százalékos volt átlagosan a foglaltság és a külvárosi területeken több odúba költöztek be – fűzte hozzá. 

A nyugodt helyeket szeretik

- A mesterséges odúk helyét mindig úgy választjuk ki a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) együttműködésben, hogy az ott fészkelő madarak elegendő táplálékot és búvóhelyet találjanak maguknak. Az új odúk esetében már azt is figyelembe szoktuk venni, hogy az előző években mely területeket kedvelték jobban a madarak. Azt figyeltük meg, hogy a nyugodt helyeken lévő odúkat általában szívesebben foglalják el a madárcsaládok. Bár vannak kivételek, például a Petőfi téren, ahol nagy a forgalom, mégis költenek ott – fejtette ki. 

A Városgazda által kihelyezett madáretető Majláthon

Elmondta, hogy az első kétszáz odú pontos helyét és GPS koordinátáját meg lehet tekinteni a Miskolci Állatkert honlapján, ahol az odúk örökbefogadásának menetéről is beszámolnak. A legújabb száz odú listázása még folyamatban van – tudtuk meg. 

Fontos, hogy legyen eleség

- Az MME Bükki Helyi Csoportja a miskolci madárodú-telepítés előkészítésében, szakmai tanácsadásban vett részt. Elkészítettünk egy mintadarabot, hogy illusztráljuk a Városgazdának az ideális mesterséges odú kinézetét. Viszont az OSB alapanyagot ők választották, amit lefestettek annak érdekében, hogy tartósabb legyen – osztotta meg Somoskői Péter az MME Bükki Helyi Csoportjának alelnöke. 

Beszámolt róla, hogy a helyi csoportnak saját odútelepei is vannak Miskolctapolcán és az állatkertben. Emiatt éves szinten 60-70 odút rendszeresen tisztítanak és karban tartanak. A miskolctapolcait rendkívüli módon szeretik a madarak és majdnem teljes egészében foglalt. A felújítást is viszonylag kis veszteséggel átvészelte, mert a kivágott fákról áthelyezték máshová az odúkat. Azonban a Népkertben nagyon sok madárfióka pusztult el, mert a szüleik áldozatul estek a macskáknak, vagy a járműveknek. Mivel ott kevéssé volt sikeres a kezdeményezés, megszűntették a tíz odút számláló telepet. 

Somoskői Péter mutat egy gyűrűzött madarat az idei madarak és fák napján az állatkertben

- Az odúk számának növelése csak akkor segíti elő a biológiai sokszínűséget, ha olyan helyre telepítik azokat, ahol a madarak elegendő táplálékot találnak, és nem zavarják egymást. Emiatt egy ideje már azt szoktam javasolni, hogy inkább a város peremvidékeire helyezzenek el újabb mesterséges odúkat. Ha van elegendő aljnövényzet, 20-30 méterenként érdemes kitenni egy odút oda, ahol kevés a korhadt fa. Ugyanis a madárszülők körülbelül 50 méteres körzetből hordják a táplálékot. 2-3 percenként fordulnak, hogy a fiókáiknak elegendő mennyiségű eleséget tudjanak szállítani – magyarázta a madarász. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!