Ugrás a tartalomra

Előtetőre és burkolásra gyűjtenek a templomi koncerten

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. július 26. szerda 09:50
Jótékonysági orgonakoncerttel egybekötött énekestet tartanak a miskolctapolcai református templomban augusztus 6-án. Az esemény célja, hogy adományokat gyűjtsenek a templom további fejlesztéséhez.
Fotó: a Miskolctapolcai református egyházközség Facebook-oldala

A templom építését a kezdetektől a szívén viselő Simon István, a gyülekezet gondnoka lapunknak elmondta, annak idején úgy kapták meg az építési engedélyt, hogy az új épület nemcsak istentiszteletre és imádkozásra legyen alkalmas, hanem kulturális célokat is szolgálnia kell.

A templomot egy erre a célra létrejött alapítvány építtette fel, az első perctől kezdve adományokból épült, de még mindig vannak elvégzendő munkák, amelyek fedezetére szolgál majd a koncert önkéntes hozzájárulásokból összegyűlt bevétele.

Belépő díj tehát nincsen, a perselybe dobott adományok szolgálják a templom további építését, például a karzat hiányzó burkolatának elkészítését, és a bejárati ajtó fölé szükséges előtető beszerzését.

Simon István szerint Miskolctapolcán nincs másik olyan hely, ahol akár komolyzenei előadásokat is lehet rendezni, csak a templomuk. Ezért itt minden évben tartanak orgonakoncerteket, amelyeken neves orgonaművészek játékát hallhatja a közönség. Köztük többek között Sepsy Károly orgonaművészt, a 20. századi református orgonazene egyik meghatározó alakját Debrecenből, Andrássyné Mátyus Gabriella előadóművész-zenetanárt, vagy a vasárnapi koncertet adó Sztahura Ágnes orgonaművészt.

Az augusztus hatodikai orgonakoncerten és énekesten fellép a Miskolci Egressy Béni Zeneiskola hegedűművész-tanára, Hrabovszki Sándorné és növendéke, Lukács Miklós Ágoston, valamint Hangó Viola énekes, akinek a zenei kíséretet Romhányi Róbert biztosítja.

Simon Istvántól megtudtuk, hogy a szorosan vett komolyzenétől eltérő produkcióval is meglepik a közönséget: a „nótacsászár” Bokor János népdalénekes adja elő repertoárját.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!