Ugrás a tartalomra

Elütötte a zebrán áthaladó futó nőt, maradandó fogyatékossága lett

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 05. kedd 21:22
A forgalmat irányító közlekedési lámpa mindkettőjüknek zöldet mutatott, így a bekanyarodó autósnak elsőbbséget kellett volna adnia a sértett részére – tájékoztatta szerkesztőségünket a Miskolci Törvényszék.
Fotó: Magyarország Főügyészsége

Elütötte a zebrán áthaladó futónőt, maradandó fogyatékossága lett

A forgalmat irányító közlekedési lámpa mindkettőjüknek zöldet mutatott, így a bekanyarodó autósnak elsőbbséget kellett volna adnia a sértett részére – tájékoztatta szerkesztőségünket a Miskolci Törvényszék.

Ítéletet hozott a Sátoraljaújhelyi Járásbíróság annak a vádlottnak az ügyében, aki 2022 júniusában gépjárművével elütötte a zebrán áthaladó futónőt. 

Mint írják, 2022. június 29-én reggel a vádlott férfi autóval közlekedett egy zempléni városban, mikor egy kereszteződéshez érkezett, ahol jobbra akart kanyarodni. Ugyanehhez az útkereszteződéshez a vádlottól jobbra lévő járdán futva közelített a sértett, aki egyenesen kívánt áthaladni a zebrán. A forgalmat irányító közlekedési lámpa mindkettőjüknek zöldet mutatott, így a bekanyarodó autósnak elsőbbséget kellett volna adnia a sértett részére. A nő megkezdte futva az áthaladást a zebrán, miközben kikerült egy vele szemből érkező, kerékpárját toló gyalogost. Utóbbit a vádlott észlelte, azonban nem állt meg, hanem járművét úgy kormányozta, hogy közvetlenül a gyalogos mögött el tudjon menni. A vádlott azonban figyelmetlensége miatt nem észlelte a sértettet – aki az ütközésig a zebrán már több, mint öt métert megtett – és kanyarodás közben őt gépkocsija elejével elütötte. 

A baleset következtében a sértett csonttörésekkel járó, maradandó fogyatékosság hátrahagyásával gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.

A terhelt az előkészítő ülésen beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Őt a bíróság közúti baleset okozása vétségében mondta ki bűnösnek és 500 ezer forint pénzbüntetésre, valamint két év „B” kategóriájú közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a férfi beismerő vallomását, őszinte megbánását, együttműködő magatartását, büntetlen előéletét és kifogástalan közlekedési múltját, valamint a sértetti közrehatást. Súlyosító körülményként esett ugyanakkor latba, hogy a vádlott alapvető közlekedési szabályt szegett meg, illetve ilyenként értékelte a hasonló cselekmények országos és helyi elszaporodottságát is – olvasható a közleményben. 

Az ítélet nem jogerős, ellene a vádlott és védője enyhítés érdekében fellebbezést jelentett be, az ügyészség pedig három munkanap gondolkodási időt tartott fenn a jogorvoslati nyilatkozat megtételére. 

Videó ITT érhető el.

További hírek

Olvasnivaló