Ugrás a tartalomra

Évadot zárt a szimfonikus zenekar

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2024. június 28. péntek 16:29
Az együttes idén ünnepelte fennállásának hatvanadik évfordulóját.
Mocsári László képgalériája

Ennek tükrében értékeltek, búcsúztatták az ősztől nyugdíjba vonulókat, köszöntötték azokat, akik jubiláltak a szimfonikusok kötelékében, díjazták a legtöbb szolgálatot teljesítő dolgozót, és kihirdették az évad zenészét pénteken a Görömbölyi Művelődési Házban.

A rendezvényen részt vett Veres Pál polgármester is, aki elmondta, egy város életének fontos tényezője meghatározója a kultúrához való viszonya.

- Sokat harcoltam azért, hogy a miskolci kulturális intézmények támogatásán ne essen csorba a legnehezebb időszakban se. Igyekeztünk fenntartani azt a mértékű forrást, és irányítási rendszert, amivel úgy gondoltuk, a zenekar is jól működhet. Ezt sikerült megerősíteni a következő évadokra, ami biztosítja a szakmai munkát és a folyamatos fejlődést.

Fotók: Mocsári László

A városvezető szerint a miskolciak rendkívül büszkék a szimfonikus zenekarukra.

- A teltházas koncertek és a színes programkínálat önmagukért beszélnek. Köszönjük az áldozatos munkájukat! Tudom, hogy nehéz a művészek élete, és mi is döcögősen tudtuk követni a jövedelmi viszonyokat az infláció tükrében, ám igyekeztünk ezt a hiányosságot pótolni. A következő városvezetéssel történő egyeztetések során kiderült, hogy ők is támogatják az általunk kidolgozott kulturális koncepció fenntartását – vetítette elő Veres Pál, aki leköszönő polgármesterként kifejezte, hálás azokért az élményekért, amiket a zenekar nyújtott a miskolciak számára az utóbbi években.

Ezt követően a Miskolci Szimfonikus Zenekar ügyvezetője vette át a szót. Szászné Pónuzs Krisztina ismertette az évadra vonatkozó statisztikákat. Ezek szerint hetvenöt koncertje volt az együttesnek a régióban, amelyeket huszonötezer néző követett, a fizetős programokon a nézők száma meghaladta a huszonkétezer főt.

Az ügyvezető szerint az, hogy a város csökkenő lélekszáma mellett is sikerült megtartani a koncertek látogatói számát, az mindenképp sikernek nevezhető.

- Törekedtünk arra, hogy a jubileumi évad emlékezetes legyen, igyekeztünk olyan vendégművészeket is meghívni, akikkel szívesen dolgozik a zenekar. A színpadról is azt látni, hogy általában teltházasak a rendezvényeink. Az értékesítésünk a piaci igények mentén alakult át.

Ezután a – közönség hiányában kivételesen – saját magukat tapsolták meg az együttes tagjai: a díjazások, búcsúztatások és köszönetnyilvánítások

- Ebben az évben három kolléganőnk töltötte huszonöt éves jubileumát a zenekarnál: Gál Szilvia csellista, Herman-Boros Krisztina, aki a második hegedűszólam tagja, illetve Győri Ildikó brácsásunk. Két kolléganő rendelkezik harmincéves munkaviszonnyal: Csurilláné Mokány Johanna, aki ugyancsak brácsán játszik, és Krajnik Tiborné Móri Mariann fuvolaművész. Szintén két fő tartozik negyven éve a kötelékünkbe: Siklósi Tamás, fuvola szólamvezető és Telenkó János fagottosunk. Róluk is szól ez a mostani esemény.

Az ügyvezető beszélt a következő évadról is, ami hivatalosan augusztusban kezdődik majd.

- Három koncertünk lesz Olaszországban, emellett Borsiban, Szerencsen és Edelényben is fellépünk majd. Miskolcon az évadot szokás szerint az Aperitif koncertünkkel kezdjük majd, ami szeptember 5-én lesz a Szinva teraszon – mondta Szászné Pónuzs Krisztina.

Programok

Jelenleg nincsenek programok!