Ugrás a tartalomra

Ezrek halnak bele, pedig van védőoltás

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. február 23. péntek 12:08
Hazánkban minden évben közel ezer méhnyakrák-diagnózis születik, és több száz nő veszti életét egy olyan betegség miatt, amit a humán papillomavírus (HPV) okoz, és amely egyszerűen, ingyenes oltással megelőzhető.
Mályvavirág Alapítvány méhnyakrák-előadás. Fotók: Juhász Ákos

... legalábbis megelőzhető lenne, ha az érintettek komolyan vennék a védekezést, és nem negyven százalék alatt lenne az átoltottság – ismertették a miskolci Mályvavirág Alapítvány által „Gyöngypercek a nők egészségéért” címmel megrendezett ismeretterjesztő rendezvényen.

– A téma fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen olyan betegségben halnak meg évente ezrek, amely ellen van ingyenesen elérhető védőoltás, illetve az időben elvégzett – mindössze néhány perces – orvosi szűrővizsgálattal korai fázisában jól kezelhető – hívta fel a figyelmet Rimaszékiné Mazurka Dóra, a Mályvavirág Alapítvány miskolci Mályvavirág Pontjának vezetője. 

Középen Gyulai Anikó, jobb szélen Rimaszékiné Mazurka Dóra.

Az alapítvány idén tizenegyedik alkalommal csatlakozott a European Cervical Cancer Association által kezdeményezett Európai Méhnyakrák Megelőzési Héthez, együttműködő partnereivel, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karával és a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház Egészségfejlesztési Irodájával karöltve.

– Ez a hét elsősorban az ismeretterjesztésről, a szűrésekről fog szólni, és annak felméréséről, mi motiválná jobban a nőket arra, hogy rendszeresen részt vegyenek a szűréseken. Fontos kiderítenünk, miért mennek vagy miért nem mennek el a nők a szűrésekre. Erről szól ez a nap a Miskolci Egyetemen, ahol délután egy kerekasztal-beszélgetés is lesz hallgatókkal, jogásszal, szakemberekkel. És ezt kutatjuk azzal a kérdőívvel is, amely itt a helyszínen és az interneten is kitölthető – részletezte a célokat Rimaszékiné Mazurka Dóra, aki elárulta, egy kedves gesztussal is készülnek: a program része ugyanis az elmaradhatatlan gyöngyfűzés, amely során a résztvevők gyöngy karkötőket készítenek azoknak a nőknek, akik nőgyógyászati daganattal küzdenek. Ezekkel a kis ajándékokkal azt szeretnék nekik üzenni, hogy nincsenek egyedül. Az itt készült karkötőket a vármegyei központi kórház betegei kapják. 

– Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a méhnyakrák egy olyan betegség, ami megelőzhető, ha rendszeresen járunk szűrésre és időben elcsípjük a HPV fertőzést. Ez egy vírusfertőzés, amely jól kimutatható egyszerű szűrővizsgálatokkal. Ezért fontosak a szűrések. A vármegyei kórházban évente közel ezer méhnyakrákkal kapcsolatos műtétet végeznek el, amelyek mind elkerülhetők lennének. Azért dolgozunk, hogy ne veszítsünk el egyetlen egy anyát, nőt sem méhnyakrák miatt – hangsúlyozta a miskolci Mályvavirág Pont vezetője, aki egyben a kórház Egészségfejlesztési Irodájának is a szakmai vezetője. 

A szakember néhány adatot is megosztott. Elmondása szerint Magyarországon a nőknek mindössze alig harminc százaléka megy el nőgyógyászati szűrésre, ami egy „tragikus szám”. Igaz, ebben nincsenek benne a magánrendelések adatai, mivel azokról nincs statisztika, de azokkal együtt is messze elmaradunk az egészségtudatosabb nyugat-európai országoktól.

Az alapítvány azért dolgozik, hogy ez megváltozzon. A mostani kampányban információkat gyűjtenek – a rendezvényeiken, kerekasztal-beszélgetéseken, és egyebek mellett a már említett kérdőív által – a nők motivációjáról, majd az eredményeket összegyűjtve és értékelve javaslatokat fogalmaznak meg az illetékes döntéshozóknak. 

– A méhnyakrák egy nagyon gyakori és elterjedt betegség a világban, évente közel ötszázezer új megbetegedést regisztrálnak és háromszázezer elhalálozást. Ez azt jelenti, hogy minden második percben meghal egy nő ebben a betegségben, miközben ez az elkerülhető halálokok közé tartozik, mivel védőoltással megelőzhető, vagy korai felismeréssel jól gyógyítható – tette hozzá Gyulai Anikó, a Miskolci Egyetem Egészségtudományi Karának általános dékánhelyettese. 

A dékánhelyettes rámutatott, a magyar egészségügyi rendszerben két pillér is van, amelyek segítik a megelőzést. Az egyik a HPV elleni védőoltás, a másik a méhnyakszűrés. A betegséget korán felismerve, időben kezelve, száz százalékosan gyógyítható.

A méhnyakrákot el lehetne teljesen tüntetni a világból, ha mindenki élne a védőoltás és a rendszeres szűrés lehetőségével.

Ehhez az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint arra volna szükség, hogy tizenöt éves korukra a lányok legalább kilencven százaléka megkapja a HPV elleni védőoltást, a felnőtt nők legalább hetven százaléka rendszeresen járjon szűrésre, illetve azon nők közül, akiknél elváltozást okoz a HPV, legalább kilencven százalék kapja meg a megfelelő kezelést, akár rákmegelőző állapot, akár rákos invazív állapot fennállása esetén.

Ez ma még nem érhető el a világ minden országában – ezen dolgozik a WHO –, de Magyarországon igen. Ennek ellenére nálunk közel kétszer akkora a kockázata annak, hogy egy nőnél kialakuljon a méhnyakrák, mint a hozzánk hasonló európai országokban élőknél. Évente három-négyszáz halálesettel negatív csúcson vagyunk, ami azt jelenti, hogy naponta meghal itthon egy nő, egy anya, ebben az elkerülhető betegségben. 

Gyulai Anikó nyomatékosan felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon több évtizedes múltja van a szűrővizsgálatoknak, az elsők között vezettük be a HPV elleni védőoltást, amely 2014-től a hetedik osztályos lányoknak, 2020-tól már a fiúknak is ingyen elérhető.

Természetesen minden más korosztályba tartozó magyar állampolgár jogosult az oltásra. A dékánhelyettes hangsúlyozta, az egészségtudományi karon különösen fontosnak tartják, hogy a hallgatókat felkészítsék a daganatprevencióra. Nem véletlenül működnek szorosan együtt a Mályvavirág Alapítvánnyal is, akik az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét kizárólagos magyarországi főszervezői.

A karon végzett egészségügyi szakemberek a daganatprevenció minden szintjén jelen vannak, a védőnőktől, a kórházi szakápolókon át a gyógytornászokig, diagnosztikai szakemberekig. Azt is megtanulják az ilyen együttműködésekből, hogyan lehet közösen fellépni a megelőzés érdekében. 

A Mályvavirág Alapítvány arra kéri a húsz év feletti hölgyeket, hogy töltsék ki a kérdőívet, ezzel hozzájárulva a még sikeresebb kampányokhoz, ennek az elkerülhető haláloknak a megszűntetéséhez. A kérdőív ITT található.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!