Ugrás a tartalomra

Folytatódik a Dayka-átkötés forgalmának szabályozása

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. március 22. péntek 15:37
Jön a következő fázis.
Fotók: Mocsári László

Folytatódik a Dayka utca térségében megvalósuló forgalomcsillapítási intézkedések című projekt, azaz a Dayka-átkötéshez kapcsolódó jelzőlámpás kereszteződések forgalmának „finomhangolása” – tájékoztatta lapunkat a városháza sajtóosztálya pénteken délelőtt.

Közleményükben azt írták, hogy a módosítás következő fázisában – a villamosközlekedés dinamizmusának biztosítása érdekében –, előreláthatólag április elején újraprogramozzák a jelzőlámpákat a csomópontban.

Előnyben részesülnek a villamosok, így a csomópontban jelentősen csökkenhet a zöldidő a Hunyadi utca felől.

Kérik egyúttal az autósokat, hogy Diósgyőr felől a belváros felé haladva – amennyiben tehetik – a Hunyadi János utca mellett használják a Petőfi és a Meggyesalja utcát is. Ezzel ugyanis jobban eloszlik az autós forgalom, és elkerülhető a nagy torlódások kialakulása.

Ahogy arról több ízben beszámoltunk, a városháza illetékes főosztálya több lehetőséget is vizsgált az átkötésnél kialakult dugók megszüntetésére, melyből kettő látszik működőképesnek.

Az egyik lehetőség a Dayka és a Petőfi utca forgalmi rendjének átalakítása. A pár hónapja átadott kereszteződésben jelenleg a Daykáról csak egy sávon halad a forgalom a Petőfin át Diósgyőr felé – a módosítást követően viszont mindkét meglévő sávból lehetne balra kanyarodni.

Sokan javasolták a városfejlesztési főosztálynak azt is, hogy engedélyezzék újra az autós forgalom áthaladását az átépítéskor forgalomcsillapított zónának átalakított Rácz György és Petőfi Sándor utcán. Ezt a megoldást szintén vizsgálta a főosztály és a közlekedésszervező csoport, az azonnali bevezetése viszont nem lehetséges.

A Dayka-átkötés néven elhíresült projektet tavaly novembertől év végéig több ütemben adták át, azonban hamar kiderült, hogy a kialakított forgalmi rend dugókat okoz a területen. A városháza a kezdetektől érzékelte a gondot, már januárban áthangolták a lámpákat, azonban nyilvánvalóvá vált, hogy csak a 2017-ben készült forgalmi rend újragondolása hozhat megoldást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!