Ugrás a tartalomra

Gyilkos lehet a hőség háziállataink számára

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. június 26. szerda 19:46
Nyáron számos esetben okozza kedvencek halálát a gazdik figyelmetlensége, vagy tudatlansága.
A kutyák nem izzadással, hanem lihegéssel adják le a hőt / Fotó: Juhász Ákos

Házi kedvenceinket, különösen a kutyákat ugyanúgy megviseli a hőség és a nagy hőmérséklet-ingadozás, ahogy bennünket. Viszont esetükben a gazdiknak kell gondoskodniuk hűsítő környezetről, vízről. 

- A kisállatokra nemcsak hőségriadó ideje alatt kell odafigyelni, hanem, amikor akár már tavasszal elkezd melegedni az idő, akkor is. Ugyanis a kedvenceink, a kutyáink és a cicáink nem tudják izzadással leadni a hőt. Ők vagy csak korlátozott formában, vagy egyáltalán nem képesek izzadásra. Főleg a kutyák a hő nagy részét lihegéssel adják le, amely hosszú távon újabb és újabb élettani elváltozásokat indít be a szervezetükben rossz irányba – nyilatkozta szerkesztőségünknek Puskás Gábor kisállatgyógyász, a Miskolci Állatkórház klinikus szakállatorvosa. 

Hőgutánál azonnali hűtés

Elmondta, hogy mindenképpen meg kell előznünk, hogy háziállatunk testhőmérséklete a nem normális tartományba felszökjön, mert abból hőtolulás és hőguta következhet be. Ez nagyon súlyos életveszélyes állapot, ami azonnali, folyamatos hűtést és állatorvosi ellátást igényel, ahol infúziót kap az állat. Onnan lehet felismerni a hőgutát, hogy a lihegés nem szűnik meg, hanem tudatvesztésbe, akár görcsrohamokba megy át. A nyálkahártyák haragos pirossá válnak, vagy elkékülhetnek.

A hosszú szőrű ebekre különösen oda kell figyelni nyáron / Fotó: Mocsári László

- A legjobb hűtési módszer ilyenkor, ha vékony, bevizezett lepedőt tekerünk a négylábúra és ráállítjuk a bekapcsolt szobaventillátort. A lepedőt pedig időnként újranedvesítjük. A kisebb hőgutánál ezzel az eljárással gyakran már fél óra alatt lehűl és megnyugszik az állat. A jég és a jégakku használata viszont nem előnyös, fagyási sérülést okozhat – hívta fel a figyelmet az állatorvos. 

Ne hagyjuk a kocsiban!

Kiemelte, hogy legtöbbször a nyáron járműben hagyott kedvenceknél diagnosztizálnak hőgutát. Minden évben előfordul, hogy a gazdik a 35-40 Celsius fokra felhevült kocsiban felejtik kisállataikat. Nyomatékosította, hogy amikor autós kirándulásra megyünk, akkor út közben is biztosítanunk kell a hűtést és az árnyékot négylábú utasunknak. Jó megoldás lehet erre az elektromos áramot nem igénylő, összehajtható kutyás hűtőpárna, ami ma már viszonylag olcsón minden nagyobb áruházból beszerezhető.

Hét másodperces szabály

- A hőtolulást megelőzendő javasolt a kutyasétáltatást reggelre és estére időzíteni, hogy ne a legnagyobb hőségben induljunk el. A felhős, de párás és fülledt idő ugyanolyan kínzó lehet kisállataink számára, mint a tűző nap – mondta a szakember. 

Az idős, beteg kutyusok nem feltétlenül mennek be maguktól az árnyékba

- Használjuk a 7 másodperces szabályt, ami segítséget nyújt a gazdiknak abban, hogy mi az a terület, ahol a kedvencüket tudják sétáltatni. Ha bármi, amit megérintünk – aszfalt, kövezet, játszótér, sétáló - égeti a tenyerünket 7 másodpercen belül, az az állatkánk mancsát is égetni fogja. Tehát nem alkalmas sétára és súlyos égési sérüléseket, életveszélyes elváltozásokat képes okozni. Azonban ennek a hatásai nem jelentkeznek azonnal, így háziállatunk nem feltétlenül jelzi a helyszínen, hogy baj van. Éppen ezért városban a nyári séta előtt is érdemes a kutyacipőt bevetni – hangsúlyozta.  

Víz, árnyék mindig legyen

Hozzátette, hogy mivel a háziállatok is megnövekedett vízfogyasztással reagálnak a hőségre, ezért mindig legyen nálunk víz, amikor csak rövid időre is kimozdulunk a kutyánkkal. Séta után pedig ne engedjük, hogy túl sok vizet megigyon egyszerre az állat. Részletezte, hogy a mély mellkasú, nagytestű kutyák képesek annyi vizet meginni, hogy gyomor megterhelésük és gyomorcsavarodásuk lesz. Sokkal jobb, hogyha, már csak akkor kap vizet a sétából megérkező kutyus, amikor lehűlt és nem liheg annyira. 

A kutyafuttatón is legyen nálunk víz! / Fotó: Mocsári László

- Tavasz végétől nyár végéig ajánlott magas víztartalmú eleséget adni a kedvencnek. Ez vagy konzerv, vagy nedvesített száraz táp lehet. A kerti kutyáknak pedig korlátlanul kell vizet biztosítani több helyre kitéve, továbbá árnyékos helyet. Kerti fürdetést inkább csak felügyelet mellett kezdeményezzünk. Az idős, beteg háziállatokat pedig a legjobban tesszük, hogyha hűtött, árnyékos helyre elzárjuk, amíg távol vagyunk. Maguktól nem feltétlenül bújnak be az árnyékba, így képesek akár egy nap alatt hőgutát kapni és elpusztulni – mutatott rá a klinikus szakállatorvos. 

Készüljünk a frontokra!

Végül megtudtuk, hogy az érzékenyebb, alapbetegséggel sújtott kisállatok, az emberekhez hasonlóan megérzik a frontátvonulásokat. Különösen a turcsi orrú kutyák hajlamosak a rosszullétekre, mert a hőledásuk nekik a legrosszabb az összes fajta közül. Ezért rájuk különösen oda kell figyelni nyáron! Az epilepsziás kutyák pedig rohamozni kezdenek. A hugyúti görcsös panaszoktól szenvedő cicák is tüneteket produkálhatnak. Ezekre az időszakokra egyénileg föl szokták készíteni az állatorvosok a gazdikat – zárta. 

További hírek

Olvasnivaló