Ugrás a tartalomra

Hamarosan megszépülhetnek a balkonok és a kiskertek

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. február 27. kedd 09:23
A tavaszias időjárás megtévesztő a növények számára, de néhány faj már most is alkalmas lehet a kiültetésre.
A muskátli megszépíti az erkélyt. Magánarchívum: fotók

Rendkívül enyhe telünk volt idén, olyannyira, hogy még csak február vége van, de már tavasznak megfelelő időjárás uralkodik. Kellemes szabadidős tevékenység az ültetés és a környezetünket is megszépítik a zöld növények, virágok. Azonban ilyenkor még néhány növénnyel óvatosan kell bánni, hiszen egy újabb drasztikus lehűlés súlyos károkat okozhat. A tél végi kertészeti praktikákkal kapcsolatban a Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör egyik oszlopos tagja volt olvasóink segítségére. 

- Szokatlan, hogy februárban ennyire felmelegszik az idő. A növények úgy érzékelik, mintha már tavasz lenne és gyorsan kihajtanak – mondta Jakab Péter, konyhakerttel rendelkező nyugdíjas kertbarát köri tag. - Viszont nem tudni még, hogy később milyen időjárás fog következni. Márciusban váratlanul tartós fagy állhat be, amikor elfagynak a virágzó növények és feketén lehullanak – hívta fel a figyelmet. 

Muskátli a Győri kapuban egy erkélyen.

Megtudtuk, hogy a többek által kedvelt muskátli kevésbé kényes növény, amit akár már most is elő lehet készíteni. Ez azt jelenti, hogy a teleltetés után átültethetjük kinti virágládába és meglocsolhatjuk, hogy elkezdjen kihajtani. A tapasztalt hobbikertész azt is elmondta, hogy a virágláda előnye, hogy bármikor behozható a balkonról, ha ismét fagypont alá csökkenne a hőmérséklet. Nagyobb mennyiségű muskátli esetén, ahol bonyodalmat jelent az ide-odapakolás azonban érdemes megvárni a március közepét a kiültetéssel – emelte ki. 

- Néhány virágos növény szintén meglepően strapabíró. Például a porcsinkát tudnám említeni, ami nálam most kint maradt az ablakban és egész télen zöldellt. Ez április végén, május elején fog majd virágozni, mert napimádó – osztotta meg a kertbarát köri tag. – A trombitavirág és az azálea viszont ellenpélda, az májusnál előbb ne kerüljön ki se a kiskertbe, se a balkonra – hangsúlyozta. 

Tartós fagy esetén érdemes újra behozni a balkonládákat.

Hozzátette, hogy a hagymás növények – díszhagymák, gyöngyike, hóvirág, nárcisz - még azok, amelyekkel az előkerteket már jelenleg is be lehet ültetni. Egyébként ez a konyhakerti hagymafélékre is igaz. A virágos futónövények egy része már március elején szintén szépen virágzik – tudatta. 

- Amennyiben valakinek fóliasátra is van, akkor a palántázást ugyancsak érdemes előkészíteni, hogy áprilisban már kiültethetők legyenek a növények – ajánlotta Jakab Péter. - A szobanövényeknél is el lehet kezdeni az átültetést és a földjük felfrissítésé, ha elegendő meleget és fényt kaptak. Érdekesség, hogyha a gazdájuk szeretettel beszél hozzájuk, akkor még jobban növekednek. Tibeti bölcsesség, hogy a növények érzékelik a hangfrekvenciát – fűzte hozzá. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!