Ugrás a tartalomra

Hozzáértő civileket is megkérdeztek

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. március 30. kedd 16:26
Szakemberek felülvizsgálták a Torontáli és Tátra utcai jegenyenyárfák állapotát. Egyesével nézték végig a sort, amire azért volt szükség, mert február elején egy személyautóra dőlt az egyik fa. Ezzel a lépéssel Miskolc város főkertészének a személy- és vagyonvédelem a legfőbb célja.

 

Fotó: Juhász Ákos

Múlt héten tizenöt fát vágtak ki: hetet a Tátra, nyolcat a Torontáli utcában. Erről egy előzetes műszeres vizsgálat alapján döntöttek. Czifrusz Natália főkertész azt mondta, most újra végignézik a fákat. – Életkörülményeiket vizsgáljuk, valamint azt, hogy az ágak között vannak-e már fészkek, ezeknek a kivágását ugyanis későbbi időpontja ütemezzük. Azért hívtam össze ezt a szakmai csoportot, hogy egyesével végignézzük az egyedeket. Pontos számot szeretnénk, hogy melyikek tarthatók meg és melyikek nem. Továbbá el kell indítanunk a kivágott fák pótlását is, ebben jelenlévő kolléganőim segítenek. A két utcában lakók közül sokan megváltoztatták véleményüket: sajnálják a fákat, de belátják, hogy veszélyesek, hiszen jócskán meghaladták élettartamukat – mondta a főkertész, aki hozzátette, a fák még az ötvenes években lettek ültetve. 

A fasorgondozást végző vállalkozó, Kiss Tibor elmondta, némelyiknek óriási luk tátong a közepén, ami a földről nem látható. – Kritikus az állapotuk, gyökerük pedig a közművet veszélyezteti. Nem célunk elpusztítani ezeket a fákat, de az lebeg a szemünk előtt, hogy meg kell óvnunk az emberek életét és vagyontárgyait. 

A civil favédelmi munkacsoport egy tagja, Bereczky Attila favizsgáló és faápoló szakmérnök szerint szabad szemmel lehet látni olyan problémákat, amiket a műszeres vizsgálat nem mutat ki. – Korhadnak a törzsről való hajtások is. Ezek a típusok eredetileg tanyára valók, villámhárító szerepük van. Kivágásuk után szükséges lesz majd egy tuskómarás, hogy az új, fiatal fáknak majd elegendő táptalaj jusson. 

A szakemberek közműtérképpel a kezükben indultak neki a vizsgálatnak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!