Ugrás a tartalomra

Kertjeikkel gyarapították új hazájukat

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. október 25. péntek 19:14
Demeter-nap alkalmából tartott megemlékezést Miskolc Bolgár Nemzetiségi Önkormányzata péntek délután.
A bolgárkertészekről is megemlékeztek a bolgárok a Bulgárföldi Általános Iskolánál. Fotó: Horváth Csongor

A kerti munka befejezését régen október 26-án, vagyis Szent Demeter napján ünnepelték. 1996 óta pedig október végén a bolgár kertészek munkájára emlékeznek – idézte fel Valcsev Ivanov János elnök, aki egyúttal örömét fejezte ki, hogy az idén június 9-én tartott helyhatósági választások nyomán ismét megalakulhatott a helyi bolgár önkormányzat.

Bajcsev-Dancsó Damján bolgár nemzetiségi önkormányzati képviselő emlékeztetett: Szaloniki Szent Demeter vértanú az ortodox egyház egyik legismertebb és tiszteltebb személye. Rámutatott: Miskolc mezőgazdaságában a 19. század végétől a bolgárok nagy szerepet játszottak – a bulgárföldi városrész is róluk kapta a nevét.

Krank József atya, a Miskolci Szentháromság ortodox templom parókusa hangsúlyozta: Demeter napja a bizánci kereszténység egésze számára kiemelkedő ünnep. Az eseményen Matiscsák Éva alpolgármester mellett a Felsőzsolcai Bolgár Baráti Kör és a miskolci Görög Nemzetiségi Önkormányzat képviselői is tiszteletüket tették.

Az esemény részeként végül megkoszorúzták a Fazola Henrik utca 2. alatti Bulgárföldi Általános Iskola falán lévő emléktáblát, és megemlékeztek a Miskolcon és környékén élt bolgár kertészekről. Ezt követően a bolgár nemzetiségi önkormányzat Testvériség u. 1. szám alatti irodájában baráti beszélgetésre várták a megjelenteket.

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!