Ugrás a tartalomra

Lassabb ütemben, de kúsznak felfelé az ingatlanárak vidéken is

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 10. hétfő 13:10
Még mindig az a jellemző, hogy nagyobb a kínálat, mint a kereslet a lakáspiacon, de a népszerű városrészekben még az üres telkeket is elkapkodják.
Fotók: Mocsári László

Rendszeresen figyeli az ingatlanértékesítők részére készített statisztikákat és elemzéseket az ingatlan.com-on és összeveti a saját tapasztalataival – mondta Juhos Zsolt ingatlanértékesítő, az Ingatlanbefektető Klub vezetője. 
További élénkülés várható a lakáspiacon, a költözés előtt álló ingatlantulajdonosok egyre több lakóingatlannal jelennek meg a kínálatban. Miskolcon eladó piacképes lakás jelenleg körülbelül 1500, családi ház 800, míg belterületi telek 200 darab van. Szinte megduplázódott a tulajdonosi kínálat az elmúlt két év alatt a friss statisztikák szerint – jegyezte meg az értékesítéssel, bérbeadással és építéssel foglalkozó ingatlanszakértő. 

- A keresletet nézve az látszik, hogy az év elején látott lendület visszafogottabbá vált – fogalmazott. Az év első két hónapjában 20-30 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés az eladó lakóingatlanok iránt éves összevetésben. Az utóbbi hónapokban azonban szinte teljesen eltűntek a piacról a befektetők. Emiatt jó helyzetben vannak azok, akik most szeretnének lakóingatlant vásárolni. A kínálat ugyanis bőséges, a 2022-es szinthez képest negyven, a tavalyihoz mérten pedig tíz százalékkal szélesebb a választék. 

Lassan, de folyamatosan emelkednek az árak 

Érdemes most lépniük a költözést tervezőknek, mert a jelenlegi éves 3-4 százalékos lakásdrágulási ütem a befektetők visszatérésével akár 5-10 százalékra is emelkedhet. Erre viszont csak 2025 tavasza után lehet számítani – tudatta Juhos Zsolt. 

Az ingatlanértékesítő szerint a lakásdrágulás enyhülése leginkább annak köszönhető, hogy az élénkülő lakáspiaci forgalom ellenére az eladóknak muszáj figyelembe vennie a vásárlók fizetőképességét. Ez sokat javult az elmúlt hónapokban részben a lakáshitelkamatok csökkenésének, részben pedig az állami támogatások bővítésének köszönhetően. A lakáspiaci kereslet összességében azonban még nem éri el a 2021-es szintet, amikor a lakásdrágulás is a jelenleginél jóval tempósabb volt.

- Tavaly lényegében befagyott az új lakások piaca, és idén is csak lassan talál magára. A befektetők inkább a kimagasló hozamot nyújtó állampapírokat választották az új lakások helyett. Idén már vannak jelei annak, hogy a kereslet lassan magára talál és elkezdi felszívni a kínálatot, de még mindig nincs annyi vevő a piacon, mint amennyit a lakásépítésbe beruházók elegendőnek találnának. Emiatt pedig nem is vágnak bele komolyabb fejlesztésekbe – vélekedett a szakértő. 

Megugrott az egyéni építkezési kedv

A bizonytalan időszakokban a társasházakat építő lakásfejlesztők helyére lépnek a magánépítkezők, és ők adják a lakásépítések gerincét. Tavaly az első negyedévben átadott új lakások 51 százaléka volt családi ház, míg egy évvel korábban csak 44 százalékos volt az arányuk. Saját cégében szerzett tapasztalatit tekintve az ingatlanértékesítő kiemelte, hogy eddig már több adásvétel volt idén, mint tavaly egész évben és kétszer annyi új házat kezdtek el építeni, mint tavaly, ebben az időszakban. 

- A lakóingatlant vásárlókra jellemző, hogy inkább helyet választanak, nem magát a házat, hiszen ha jó helyen van, akkor megveszik akár drágán a lepukkantat is. A piaci viszonyok azt mutatják, hogy Miskolcon 20 és 30 millió forint között lehet családi házat venni, amelyre azonban még legalább 10 milliót kell rákölteni. Kedvelt szegmensei a városnak Martinkertváros, Szirma, Görömböly, Hejőcsaba, vagy a Népkert, viszont az említett területeken meglehetősen drágák az ingatlanok. Egy üres építési telek is 20-25 millió forintba kerül, de nincs is eladó, azonnal megveszik – hangsúlyozta az ingatlanértékesítő.  

A miskolci panellakások tekintetében azt mondta a szakértő, hogy néhol irreálisan magasak az árak, vagy inkább az eladó elvárásai. A miskolci Jókai lakótelepen például 50 millió forintért is van eladó lakás. Ez azonban nem kelendő ennyiért, hiszen 45 millió forintért már egy komplett 100 négyzetméteres házat lehet újonnan felépíteni. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!