Ugrás a tartalomra

Már a nyitónapon egymás sarkát taposta a tömeg a Kocsonyafesztiválon - képgalériákkal

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. március 09. szombat 10:55
Óriási érdeklődés övezte a fesztivál péntek délutáni megnyitóját, amelyen rekordszámú, több mint kétszáz felvonuló vett részt, aki csak tehette béka jelmezbe is beöltözött.
Nézzen sok-sok fotót a Kocsonyafesztivál első napjáról! Fotók: Juhász Ákos

Nem csoda a nagy érdeklődés, hiszen ez Miskolc egyik legnagyobb és legjobban várt össznépi eseménye, a tavasz egyfajta nyitánya a városban, ehhez méltó programokkal, látványosságokkal, és ne feledjük el: finom kocsonyával és sok más ínyencséggel megspékelve. A nagyérdeműt a három nap alatt közel száz színpadi produkció, rengeteg gyermekprogram és előadás, számtalan gasztroesemény, összesen mintegy százötven kulturális rendezvény várja, és ha ez még nem lenne elég, szombaton és vasárnap soron kívüli régiségvásár is lesz, amely a miskolciaknak minden hónapban egy unikális esemény. 

Köszöntőbeszédében Veres Pál polgármester örvendetes tényként nyugtázta, hogy már a háromnapos fesztivál első óráiban is akkora az érdeklődés, hogy megtelt emberekkel a Szent István tér és a főutca. Felhívta a figyelmet arra, hogy jövőre már 25 éves lesz a rendezvény, amely annak idején néhány sátorral indult a Villanyrendőrnél.

Galéria 2. Fotók: Osztie Tibor

A rendezvény sokadik virágzását éli, hiszen a kétezres évek hőskora után 2013 és 2019 között más néven volt tél végi, tavasz eleji rendezvénye Miskolcnak, majd 2020 februárjában szervezték meg újra Kocsonyafesztivál néven. A következő években - 2021-ben és 2022 elején - a pandémia miatt esély sem volt a megtartására. 2023-ban azonban újra régi fényében tündökölt az esemény, sőt látogatórekordot is döntött, így természetes volt, hogy ha nem szakad ránk az égből egy újabb válság, 2024-ben is kocsonyázhatunk a főutcán.

Az idei Kocsonyafesztivált is látványos felvonulás indította péntek kora délután, majd egymást érték és érik egészen vasárnap délutánig, a különböző helyszíneken a családi- és gyermekprogramok, látványos bemutatók, színpadi programok és természetesen a kisebb, nagyobb és egészen nagy koncertek, neves előadókkal. Három színpadon zajlanak a fellépések: a Szent István tér a nagyobb produkciók otthona, a Villanyrendőr az elektronikus műfajok, a szólóelőadók és duók terepe, míg az Erzsébet téren a miskolci zenekaroké a pálya.

A fesztivál képei Mocsári László összeállításában. Galéria.

A péntek estét már bearanyozta többek között a Kovalsky meg a Vega és a Wellhello, De a szombat is erős lesz, jön a P.Mobil, a Paddy And The Rats, Manuel, Yamina és a világhírű Dj Antoine. Érdemes böngészni a programot (pl. ITT), mert lehetetlen mindent és mindenkit felsorolni. Csak zenéből szinte végtelen a felhozatal. 

Ahogy a többi program és látványosság is felsorolhatatlan, mert van minden, mi szemnek szájnak ingere. A fesztivál területe a Szent István tértől a Villanyrendőrig tart, előbbin van a nagyszínpad, de került egy-egy színpad a Villanyrendőrhöz és az Erzsébet térre is, köztük minden lépésen van egy árus stand, ételekkel, italokkal, rengeteg kütyüvel, ajándéknak való tárggyal vagy édességgel. Fázósoknak forró itókákkal. 

Osztie Tibor képgalériája.

A programokban szinte egy percre sincs megállás. A teljesség igénye nélkül: a Szinva teraszon a Porondon Miskolc, egy fesztivál a fesztiválban fogadja a látogatókat, különleges és egyedi programkínálattal, ahol a közösségeké a főszerep. Reggeltől estig bábelőadások, koncertek, gyerek- és felnőtt programok, cirkuszi bemutatók és civil utca várja az érdeklődőket. A színház mellett, a művészbejáró és jegyiroda közötti téren is folyamatosan mennek előadások, van díszletbemutató, játékok és fotószínház is. Benépesül a Művészetek Háza előtti tér is, ahol vicces gasztronómia, irodalom, művészet és zene kerül a kocsonyába, de aki például be szeretne nevezni egy csípős békacombevő versenyre, az itt meg(t)eheti.

Mocsári László 2. galériája a fesztivál első napjáról.

További programhelyszín a Rákóczi-ház, a Feledy-ház, és a Színészmúzeum is, ahol érdekesebbnél érdekesebb programokkal találkozhatnak az arra járók, a Herman Ottó Múzeum pedig a múzeum főépületében és a Miskolci Galériában is várja a látogatókat, a gyermeket kalandos játékbarlanggal, a felnőtteket tárlatokkal.

A rendezvénybe az Avasi Kvaterka is becsatlakozik, így a történelmi Avas – a Bortanya és a Rácz sor környéke – is fesztiválhelyszínként funkcionál.

És hát miről is szól a Kocsonyafesztivál a jókedven és a közösségi élményen túl? Hát a kocsonyáról és a benne pislogó miskolci békáról. Ezért lépten-nyomon szembe jön egy béka valamilyen formában, és ne legyünk restek megkóstolni a jobbnál jobb kocsonyákat sem, amikkel számos étterem készült a fesztiválra. Csak vigyázzunk, nehogy kiugorjon belőle egy eltévedt zöld békuci. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!