Ugrás a tartalomra

Nem baj, ha felkészülünk a bajra

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. október 25. péntek 12:53
Külső védelmi terv-gyakorlatot tartott Miskolc védelmi operatív törzse a polgármester vezetésével péntek délelőtt.
Horváth Csongor képgalériája

Éves gyakorlatát tartotta pénteken Miskolc védelmi operatív törzse a Miskolci Önkormányzati Rendészet (MIÖR) telephelyének műveleti központjában. A Győri kapu 27. alatt a város katasztrófahelyzetben mozgósítható szervezeteinek vezetői és az önkormányzat döntéshozói egy szimulált vegyi baleset-veszélyhelyzet során tesztelték az önkormányzat rendszerét – annak érdekében, hogy az ilyenkor szükséges védelmi feladatokat alaposan gyakorolják.

A Polgármesteri Hivatal közrend és közbiztonsági referense nyitóbeszédében emlékeztetett: ugyan nincs a közvetlen közelünkben nagyobb veszélyes üzem, a vasúti és közúti szállítási útvonalak itt vezetnek át, és történtek is már kisebb-nagyobb balesetek. Alföldi Attila szerint kulcskérdés, hogy egy esetleges üzemi baleset ne keltsen pánikot a lakosság körében, ugyanakkor a megfelelő intézkedéseket akkor és ott meglépjék a szakemberek.

Ne kelljen – de közösen lépnének fel

Elsőként a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője ismertette a védelmi gyakorlat tervezett menetét. Dócs Róbert tűzoltó ezredes elmondta: a Katasztrófavédelmi Hatóság az önkormányzattal együttműködve ellenőrzi a külső védelmi terv végrehajthatóságát. Felidézte, évente részleges gyakorlatot tartanak, háromévente pedig, mint amilyen a mostani is, teljes gyakorlatot, melyben valamennyi szolgálat részt vesz.

Miskolc polgármestere, Tóth-Szántai József úgy fogalmazott, ezeknek a gyakorlatoknak a lényege, hogy élesben soha ne kerüljön rájuk sor. A városvezető szerint rendkívül fontos, hogy a város táblájánál állva ilyen szemmel is tekintsünk a vármegyeszékhelyre. Hozzátette, a most megtárgyalt tervanyagok elkészültében kulcsszerepet játszanak helyi szakembereink, akikre támaszkodhatnak a döntéshozók.

A szimuláció értelmében az Erdélyi u. 1. alatti Jásztej Miskolci Tejüzemben ammóniaszivárgást észlelnek a dolgozók, amiről az értesítési láncolat mentén csakhamar tudomást szerez az üzem vezetője. Az azonnali kárelhárítással azonban messze nem állna meg a folyamat, sőt, ekkor állna fel a város operatív törzse. Annál is inkább szükség volna a tanácskozásra – a modellezett havária értelmében –, hiszen a légszennyezéssel érintett lakóövezetbe beleesne a Hunfalvy Pál u. 1. alatti Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola is.

Helyben oldanák meg

A gyakorlatot Árvai Gábor tűzoltó alezredes értékelte. A helyi katasztrófavédelem iparbiztonsági főfelügyelője a vármegye nyolc településén látja el munkáját – Miskolc mellett a többi közt Kazincbarcikán és Tiszaújvárosban is.

Mint tőle megtudtuk, a 2012-eshez mérhető átszervezésen esett át az országos katasztrófavédelem október elsejével, miután a vízügyi teendők teljes egészében, a tűzvédelmiek pedig döntő hányadában kerültek át a vármegyei kormányhivatal hatáskörébe. Ugyanakkor – húzta alá – az iparbiztonsággal összefüggő hatáskörök nagy része továbbra is náluk maradt, így például a veszélyes áruk közúti szállítását is ellenőrzik.

Az eseményen Hollósy András alpolgármester végül felvázolta, milyen feladat hárulna egy esetleges krízishelyzetben az önkormányzatra és az önkormányzati cégekre, kiváltképp a MIÖR-re, s miféle értesítési láncolatot indítanának el a lakosság irányába, beleértve az MVK utastájékoztató rendszerét és a helyi médiumok hírközlését.

Az asztal feletti tervezést később „élesben” is letesztelhették a résztvevő szervek képviselői, miután az éves gyakorlat a fentebb említett külső helyszíneken folytatódott.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!