Ugrás a tartalomra

Nézőpont: Fordítva a lovon

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. február 25. szombat 13:48
Tajthy Ákos jegyzete.

„Sejthető volt” – mondta nekem az egyes postán keserédes mosollyal az arcán a postáshölgy, akit még a négyes postáról ismerek. Tudják, ő az, akivel ősszel megbeszéltük: én 14 éve járok oda csekkekkel, levelekkel, ő meg több mint 20 éve dolgozik azon a helyen. Akkor, novemberben a hölggyel megvitattuk még azt is, hogy tavasszal ott, a négyes postán látjuk egymást ismét.

A találkozó végül hamarabb összejött, mert őt a Hősök terére vezényelték át, és mivel én is ezt választottam alternatívának a téli időszakban, továbbra is - többnyire - nála intézhettem az ügyeimet. Legutóbb a múlt héten jártam a nagypostán, akkor hangzott el a hölgy szájából a fentebb idézett kijelentés válaszként arra a mondatomra, hogy „Hát hallom, mégsem megyünk vissza a Pátriába!”

„Sejthető volt” – mondta tehát a postáshölgy, mire belőlem ennyi szakadt ki válaszként: „hát jó, de azért ez nagyon nem szép dolog!” Nem, valóban nem szép – állapítottam meg kicsit később séta közben a Széchenyi után – hazudni finoman szólva sem szép dolog. Soha, senkinek. Márpedig a Magyar Posta bizonyosan nem mondott igazat novemberben, mikor azt írták: kizárólag az energiaválság miatt és csak átmenetileg zártak be országszerte háromszázhatvanhat, Miskolcon pedig kilenc postát.

Többek vélekednek úgy (köztük én is), hogy az állami cég vezetése pontosan tudta, hogy ezeket a hivatalokat soha a büdös életben nem fogják már újranyitni. Az érvrendszerük is alátámasztotta ezt az erős gyanút, ugyanis úgy fogalmaztak még novemberben: A Magyar Posta még így, a szüneteltetés bezárás után is túlteljesíti a jogszabályban előírt kötelezettségeit, hiszen az előírt 1600 posta helyett több mint 2200 posta fog üzemelni országszerte a szüneteltetést követően is.

„Nincs lehetőség az ideiglenesen szünetelő posták újranyitására” – ez már annak a Magyar Posta által február elején kiadott közleménynek volt a címe, melyben bejelentették: „füllentett a hüllő, az a vén bolondos.” Nem fogják kitalálni, mivel érvelt ebben az állami cég! Na jó, segítek: tapasztalataik alapján a megmaradt, jelenleg is működő több mint 2200 posta megfelelően kezeli az ügyfélforgalmat, így nincs ok a többit újranyitni. Meg hát ugye így is jelentősen túlteljesítik a jogszabályi kötelezettséget. Ráadásul még azok az izgága önkormányzatok sem nyughattak, nem átallottak újranyitni még vagy harminc hivatalt! Oké, hogy ők fizetik a működtetés felét, de hát akkor is skandallum, nem?

Az a helyzet, hogy a Magyar Posta teljesen fordítva ül a lovon. Közleményeik alapján ők úgy gondolják, az emberek legyenek hálásak azért, hogy egyáltalán még bármennyi hivatalt méltóztatnak nyitva tartani. Tulajdonképpen kiadhatnák az egészet vállalkozóknak (úgynevezett posta partnereknek), vagy akár be is zárhatnák őket. Meg egyébként is, miért nem használja az a sok hülye ügyfél csekkfizetésre a telefonját, a csomagfeladásra a futárszolgálatokat, levelezésre meg az e-mailt? Hát, engem nem kell tovább győzködniük, részemről az lesz.

Csak azokat sajnálom nagyon, akik életkoruk miatt, megszokásból vagy egyéb okokból nem tudnak, esetleg nem akarnak váltani. Azok kénytelenek lesznek beérni ezzel a mentalitással. Mint ahogyan a cég több ezer alkalmazottja is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!