Ugrás a tartalomra

A plázába vitte az Ars Sacra Fesztivál a béke üzenetét

Detzky Anna / Miskolc Televízió
Utoljára módosítva
2024. szeptember 19. csütörtök 21:31
A tavalyi sikeren felbuzdulva idén is flashmobbal készültek a római katolikus gimnáziumok diákjai a fesztiválra.
Mocsári László képgalériája

A Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium Magis Kórusának és a Fráter György Katolikus Gimnázium Fráter Schola Viridis és Fráter Kórusának hangulatos meglepetését láthatták, hallhatták a Miskolc Pláza vásárlói a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál szerdai napján. A diákok a béke üzenetét közvetítették az érdeklődőknek, akik maguk is bekapcsolódhattak az éneklésbe. A produkció művészeti vezetői Herpainé Velkey Klára, a jezsuita gimnázium nívódíjas ének, magyar szakos tanára, karvezetője és Váraljai Réka, a Fráter gimnázium ének szakos tanára, karvezetője volt. Zenei kíséretről Bánvölgyiné Hortobágyi Hajnalka tanárnő és diákjai gondoskodtak. A Magis Kórust elkísérte Oroszné Tokár Edina karnagy is.

„Százötven diák vett részt ebben a csodálatos produkcióban, amely a fesztivál részeként Miskolc kulturális életét gyarapította és a keresztény értékeket közvetítette. Emellett a béke üzenetét hirdette mindenki felé” – mondta köszöntőjében Várhelyi Krisztina, a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál főszervezője. Egyúttal köszönetet mondott a Miskolc Plázának, hogy otthont adott a flashmobnak és a két iskola diákjainak és a felkészítő tanároknak. 

Énekükkel tettek tanúságot

- A flashmobnak az a jellegzetessége, hogy a hétköznapi zsongás és rohangálás közben adjon egyfajta megállást az embereknek, ami elgondolkodtat és teljessé teszi a napot. Szerintem az Ars Sacra Fesztivál lényegében misszió a hitünkről. Arról, hogy jó egy pillanatra Istenhez fordulni. Nagyon meglepett, hogy hirtelen mennyien körbeálltak bennünket, amikor megszólaltak az első hangok. Azt éreztem, hogy át tudtuk adni a hallgatóságnak az üzenetet. Közben az éneklő gyerekek is átszellemültek, amit öröm volt látni – nyilatkozta stábunknak a produkció után Herpainé Velkey Klára, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium énektanára, Magis Kórusának karvezetője. 

Videó: Detzky Anna

- Nagyon jól sikerült a közös tervezés, az esemény előkészítése, így örömteli együttműködést és különleges élményt jelentett, ami önmagában is tanúságtétel. Augusztusban elkezdtünk már ötletelni Váraljai Réka kolléganőmmel arról, hogy mi az, ami működne. A bevonulást flashmobhoz illően kötetlenebbre terveztük és három dalt hoztunk. A csúcspont az Adj békét Uram! volt az István a király rockoperából. A Fráter erősebb hangszerelésben, a jezsu pedig hozta a nagyobb létszámot és a sok fiút. A technikusok is diákok voltak. Összeadtuk azt, amit a két katolikus gimnázium tud nyújtani és azt gondolom, hogy jó erősen megszólaltunk – foglalta össze. 

„Isten közeli élmény volt”

- Jól éreztem magam a flashmob közben. Korábban is sokat léptünk már föl a kórussal, de ilyet, hogy a pláza közepén elkezdünk énekelni, még nem éltem át soha. Kifejezetten Isten közeli élmény volt számomra és nem gondoltam volna, hogy a végén tapsolni fognak nekünk – osztotta meg tapasztalatait Szabó Ábel, a jezsuita gimnázium 12. osztályos tanulója.

- Ez remek alkalomnak bizonyult arra is, hogy új barátokat szerezzek. Mivel a fráteresekkel együtt készültünk a produkcióra. Igyekeztem velük is vegyülni és jobban megismerni őket. A kedd délutáni próbákon pedig családias hangulat alakult ki, mert azokat a dalokat énekelhettük, amit szeretünk – tette hozzá. 

Az éneklés mellett tapsoltak is a gimnazista gyerekek

- Alapvetően nagyon szeretek énekelni és kedvelem az olyan eseményeket, ahol nagy összhangzás van. Egyébként maga a Magis Kórus is százhúsz fő körül mozog, így önmagunkban sem vagyunk kevesen, de a Fráter Kórussal közösen még jobban szóltunk. Különösen az István a királyból vett részletnél lehetett hallani a különböző szólamokat. Egyébként a három ének közül, amit előadtunk ez a kedvencem, mert a barátnőm szerepelt a rockoperában. Eléggé megfogott és sokat hallgattam minden dalát – árulta el Boncsér Jázmin, a jezsuita gimnázium 12. osztályos tanulója. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!