Ugrás a tartalomra

Szent Ferenc életéről a művészet nyelvén az Ars Sacrán

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 18. szerda 19:34
Assisiben tett zarándokútjáról számolt be a zene, a kép és az irodalom eszközeivel a miskolci Versbarátok Köre.
Assisi Szent Ferencről készült dombormű Assisiben / Fotók: Mocsári László

Különleges zenés-irodalmi előadás keretében mutatta be kedd délután a II. Miskolci Ars Sacra Fesztiválon a ferences jubileumi évhez kapcsolódó zarándoklatát a miskolci Versbarátok Köre. Az úton Böjte Csaba atya, ferences szerzetes volt a lelkivezetőjük.

A vetített képes összművészeti beszámoló Assisi Szent Ferenc (1182-1226) eseményekkel teli életének utolsó szakaszát dolgozta fel, amelyben lírai formában szó esett Szent Ferenc stigmatizációjáról, a grecciói karácsonyról, ahol megszületett az első betlehem, a megerősített ferences reguláról és a rendalapító leghíresebb verse, a Naphimnusz megalkotásáról is. Az eseményt Hortai Rita, a miskolci Versbarátok Körének vezetője nyitotta meg. Fotóival, videóival Dobos Klára fotóriporter, szerkesztő-újságíró, zenével Zsekov Éva Mónika hegedűművész, felolvasással Asztalos Julianna, Kovács Éva és Mikita Gábor, a Színészmúzeum igazgatója közreműködött.

– Nagy öröm számomra, hogy egy nap alatt harmadszor köszönthetem az Ars Sacra vendégeit. Hálás vagyok a kitalálóknak, a szervezőknek és a szereplőknek! Az a nagy megtiszteltetés ért idén is, hogy részt vehettem az Ars Sacra Fesztivál országos megnyitóján, a Magyar Nemzeti Múzeumban, és a múzeum főigazgatója mellett szólhattam – mondta köszöntőjében Veres Pál, Miskolc polgármestere. 

Veres Pál is köszöntőt mondott a rendezvényen

– Utána Nagy Zsuzsanna, a köztársasági elnök felesége, mint az Ars Sacra Fesztivál világi fővédnöke köszöntötte a rendezvénysorozat résztvevőit. Végül Erdő Péter bíboros, mint egyházi fővédnök nyitotta meg a fesztivált. Én pedig vihettem városunk üdvözletét, és hozhattam az ottaniak köszöntését. Az idén is példát mutat Miskolc, hiszen Budapesten kívül ez az egyetlen város, amely önálló fesztivált szervez az országos programsorozaton belül. Negyvenöt program, közel ötszáz szereplővel várja széles művészeti síkon az érdeklődőket – fejtette ki. 

Majd Assisi Szent Ferencet idézte: „Egy cseppnyi őszinte szeretet nemesebb tengernyi tudománynál.”

– Hiszem, hogy ha ezt az egyetlen mondatot megértjük, akkor egy picit jobb hely lesz ez a világ – tette hozzá.

A miskolci Versbarátok Körének néhány tagja előadás közben

Hortai Rita, a miskolci Versbarátok Körének vezetője érdekességképpen megosztotta, hogy amikor a műsort összeállították, még nem tudták, hogy azt éppen szeptember 17-én, Szent Ferenc nyolcszáz évvel ezelőtti stigmatizációjának napján tudják bemutatni. Kiemelte, hogy ez bizonyára nem véletlen.

Megtudtuk azt is, hogy az összeállítást a jövőben szeretnék más helyszínekre, például iskolákba is elvinni.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!