Ugrás a tartalomra

Rövid közgyűlés, fajsúlyos témákkal

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. január 27. csütörtök 12:24
Többek között a Lézerpont hasznosításának kérdésében, a bölcsődék nyári nyitvatartásáról és az Országgyűlés által elfogadott polgármesteri illetménynövekedés helyi alkalmazásáról döntött a grémium - az utóbbit nem szavazták meg.

Húsz képviselő jelenlétében kezdődött el a januári közgyűlés. Veres Pált helyettesítve Varga Andrea alpolgármester vezeti az ülést. Előbb a közelmúltban elhunyt prominens miskolciak, majd a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából az áldozatok emléke előtt egy perc néma felállással tisztelegtek a grémium tagjai.

Fotó: Mocsári László

A napirendi pontok megvitatása következett.

1. napirendi pont: Javaslat a Miskolc, Győri kapu 57. szám alatti volt „Lézerpont” ingatlan hasznosítása tárgyában. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

– Az előterjesztésben arra teszünk javaslatot, hogy a gyűjteménynek helyet adó részeket bocsássuk a Herman Ottó Múzeum rendelkezésére, hogy megkezdhessék a szükséges munkát – ismertette a napirendi pontot Kurcsicsné Zobolyák Ida osztályvezető.

A bizottságok támogatták a javaslatot.

Hollósy András (KDNP): Támogatjuk annak az örökségnek a megmentését, amit Barna György évtizedek munkájával összegyűjtött. Azonban azt nem értem – fogalmazott a politikus –, hogy miért kell egy „lepukkant” épületre 300 millió forintot fordítani, úgy, hogy 1 milliárdos fejlesztés történt nemrégiben a Herman Ottó Múzeum háza táján.

2. napirendi pont: Javaslat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei 01. számú és 02. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületi Választási Bizottság tagjainak megválasztására. Előterjesztő: Ignácz Dávid jegyző, OEVI vezető

Ignácz Dávid jegyző ismertette a napirendi pontot, részletezve a jogi hátteret. Elmondta, mindkét körzetben három főtagból és két póttagból áll majd a bizottság.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető azt mondta, hiányolják az „éberséget” az előterjesztésből. Úgy fogalmazott, a jogszabály mellett, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni a tagoknak, fontos szerintük, hogy függetlennek is látszódjanak ezek a tagok. Véleménye szerint az elfogulatlanság látszata sérült, mivel a jelöltek között több, múltjuk alapján a baloldalhoz köthető személyt is találni.

Szopkó Tibor alpolgármester: úgy vélem, jegyző úr átgondolta az előterjesztést.

– Pikáns Nagy Ákos frakcióvezetővel a választás tisztaságát érintő kérdésekben vitatkozni – jegyezte meg.

Ignácz Dávid jegyző hangsúlyozta, az átláthatóság és a tisztaság a választás kapcsán minden ponton biztosított.

3. napirendi pont: Javaslat a Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény által működtetett bölcsődék 2022. évi nyári nyitvatartási rendjének jóváhagyására. Előterjesztő: Varga Andrea Klára alpolgármester

Gúr Péter Attila, a MESZEGYI igazgatója ismertette a napirendi pontot. Elmondta, a javaslat az előző évek tapasztalatai alapján született. A bölcsődékben két turnusban szünetel a foglalkoztatás.

4. napirendi pont: Javaslat Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere és az alpolgármesterek illetményének és költségtérítésének megállapítására. Előterjesztő: Ignácz Dávid jegyző

Ignácz Dávid jegyző elmondta, a polgármesteri és alpolgármesteri illetményekre vonatkozó jogszabály megváltozott, ennek alkalmazásáról kell dönteni.

A vonatkozó bizottság mind a négy határozati javaslatot elutasította.

Mokrai Mihály (Velünk a Város) a 22-es csapdájához hasonlította a módosítást, amiből nem lehet győztesen kijönni. Elmondta, az emeléshez a kormány nem adott olyan forrást a költségvetésbe, amiből az előterjesztés megvalósítható lenne.

– Ha elfogadjuk az emelést, akkor a Fidesz kiáll, és elmondja: álláshalmozók vagyunk, és a saját malmunkra hajtjuk a vizet, ezért nem megy a busz, ezért nő a fő. Ha nem fogadjuk el, jön a kormányhivatal, hogy alkalmatlanok vagyunk, mert egy egyszerű illetménynövekedést sem tudunk megszavaztatni. Ebbe a politikai csapdába a frakciónk nem akar besétálni. Jó megoldás nem született, de nem szavazzuk meg az emelést.

Mokrai Mihály szerint a mostani városvezetés még mindig gazdaságosabban működik, mint az előző.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: Ez az előterjesztés blöff, itt sem kéne lennie. Miért vagyunk itt, amikor egy magasabb szintű jogszabály dönt az illetményemelésről? Bármilyen döntést hoz a közgyűlés, magasabb jogszabály rendelkezett az emelésről. Azt javasoljuk, a többletet ajánlják fel jótékony célra.

Szarka Dénes (Velünk a Város): Azt látjuk, hogy ahelyett, hogy egy ilyen válságos helyzetben az inflációt fékezné meg a kormány, előidéz egy ilyen helyzetet, amivel nehezíti az ellenzéki önkormányzatok munkáját. Amit mi válságkezelésre tudnánk fordítani, azt ők feszültségkeltésre szeretnék fordíttatni velünk.

Soós Attila (Fidesz): Szidhatjuk a kormányt, és mondhatjuk, ők teremtették ezt a helyzetet, de ez így nem igaz. A kormányrendelet, amivel nekünk nem kellene foglalkozni, rögzíti, mennyi lesz polgármester úr bére. Nekünk erről dönteni nem kell. Azt is tudjuk, hogy a vonatkozó jogszabály meghatározza az alpolgármesteri bérek nagyságát is: a polgármesteri illetmény 70-90 százaléka. Önök 90 százalékról beszélnek az előterjesztésben, pedig közel szinten tartható lenne a mostani illetményük.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk): Nem fogom támogatni az előterjesztést. Ám érdekes, hogy most a város szembemegy a kormányhivatallal, mikor – egy korábbi ügy kapcsán – ezt nem tette meg arra hivatkozva, hogy nincs döntési lehetőségük. Arra biztatnám a Velünk a Város képviselőit, más esetben is menjenek szembe a kormányhivatallal.

Szopkó Tibor alpolgármester: Nem nyomás érkezett a döntésről, mindenki egyetértett abban, hogy nem támogatjuk az előterjesztést. A döntéssel nem a munkánkat szeretnénk devalválni: az említett városvezetők sok és komoly munkát végeznek, őszintén hiszem, ez egyébként az elmúlt 30 év városvezetésére igaz. Most anyagi források hiányában nem tudjuk támogatni az előterjesztést.

5. napirendi pont: Javaslat a Közgyűlés utólagos tájékoztatására a halaszthatatlan önkormányzati ügyekben meghozott polgármesteri döntésekről

Ignácz Dávid jegyző ismertette a napirendi pontot, amit a vonatkozó bizottságok támogattak.

6. napirendi pont: Javaslat Miskolc, József Attila u. 76. szám alatt lévő ingatlan kiemelt fejlesztési területté nyilvánítására.

Szunyogh László, a város főépítésze rámutatott, hogy Miskolcról eltűntek a munkásszállók. Egy külsős cég jelentkezett a városnál, hogy szeretne egy ilyet létesíteni a városban, ezt a Fonoda udvarban tervezzük megépíteni. A főépítész szerint a gyorsabb megvalósításhoz szükséges kiemelt fejlesztési területté nyilvánítani az említett részt.

Pakusza Zoltán (Mi Hazánk):Magyarországra is szép számmal érkeznek vendégmunkások, akik alacsonyan tartják a béreket. Tudunk-e már valamit, honnan érkeznek ezek a munkások?

Szopkó Tibor alpolgármester: Miskolc gazdaságfejlesztési céljaival szinkronban készült ez az anyag. Ebben a témában hasonló állásponton vagyunk az előző városvezetéssel: Miskolc a gazdasággal épülhet. Az említett terület kulcsterület ebből a szempontból.

A Pakusza Zoltán által feltett kérdésre elmondta, a piac fogja eldönteni ezt, de nem azért épül a munkásszálló, hogy kifejezetten gazdasági bevándorlókat szállásoljon el.

Soós Attila (Fidesz) arról érdeklődött, hogy a megadott helyrajzi számon lévő terület az internet szerint egy benzinkút, jól látta-e ezt?

Szunyogh László azt mondta, reméli, nem tévedtek a helyrajzi szám kapcsán, de leellenőrzik. Ezt Szopkó Tibor alpolgármester is kérte.

7. napirendi pont: Javaslat a Miskolc Holding Zrt.-nél a projektmenedzsment tevékenység következtében felhalmozódott veszteség kompenzálására. Előterjesztő: Veres Pál polgármester

Miklós Viktor főosztályvezető ismertette a napirendi pontot.

Szopkó Tibor alpolgármester: 2021-ben a Holding vezetői jelezték, hogy az inhouse feltételek problémát okozhatnak. Megszüntettük a problémás szerződéseket, majd újakat kötött az önkormányzat a Holdinggal. Az ehhez szükséges elszámolás történik most.

Az alpolgármester hozzátette, 2019 októberében 18 százalékon állt a forrásfelhasználás. 35 milliárd forintból 6,3 milliárd érkezett Miskolcra. Ebben a tekintetben Miskolc a nagyvárosok között az utolsó előtti helyen állt. Az új Holding-vezetés ezen javított: már a középmezőnyben vagyunk.

Nagy Ákos (Fidesz) frakcióvezető: Teremtsük meg a lehetőséget, hogy a holding korábbi vezetősége is elmondhassa a véleményét. Az szavazzon nyugodt szívvel erről a döntésről, akinek elég volt néhány óra, hogy egy ilyen súlyos előterjesztést átlásson.

Szopkó Tibor alpolgármester: Van hiány, ami meghaladja a 400 millió forintot, és az előző Holding-vezetés munkája alatt keletkezett.

Soós Attila (Fidesz): Az ügynek kell, hogy legyen folytatása. Ha hihető a közel 500 milliós veszteség, akkor ez nagyjából 20 milliárd forint elbukott projektet jelent, aminek a projektmenedzsment díja lenne az említett összeg. Ez a történet pedig még tovább vezet.

Mokrai Mihály (Velünk a Város): Ezek a számok nem titkosak, nem zárkózunk el attól természetesen, hogy a Pénzügyi Bizottság elnöke (Soós Attila – a szerk.) megnézze, sőt bíztatom is erre! Sok pénzt költöttek a múltban a projekt menedzselésében. Jól számolta ki az előbb említett számokat.

Soós Attila (Fidesz): Tegnap este kaptuk meg az előterjesztést, ami 500 milliós veszteségről szól. Bízom benne, hogy, amennyiben vizsgálódnék, nem kapom válaszként azt, hogy a kompetenciám a Pénzügyi Bizottság elnökeként nem terjed ki erre. Ha Miskolc városát anyagi és erkölcsi kár érte, akkor ebbe bele kell menni részletesebben.

Szopkó Tibor alpolgármester: egyre markánsabb kérdések merülnek fel a projektmenedzsment kapcsán, amiknek következményei is lehetnek.

Mokrai Mihály (Velünk a Város): Ezek az ügyek nem a Holdingnál vannak már, hanem itt, a városházán. Emellett én is azt mondom, hogy ilyen fajsúlyú ügyeket nem lehet sürgősségi előterjesztésben elintézni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!