Ugrás a tartalomra

Szakszerűtlen vízszigetelésével lakók életét veszélyeztette - elítélte a bíróság

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 16. szerda 12:19
Esővíz folyt a villanykapcsolóból egy lakóházban, annak a férfinek a vízszigetelési tevékenysége miatt, aki ellen a Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt.

A vádirat szerint a vádlott egy gazdasági társaság képviselőjeként, mint vállalkozó, 2020. július közepén egy miskolci lakásfenntartó szövetkezet által kezelt épület beázások miatti részleges javítására vállalkozási szerződést kötött jogosulatlanul, mivel a cég tevékenységi körében a lapostetők vízszigetelésére vonatkozó tevékenység nem szerepelt - adta hírül portálunknak közleményben Jogg Zsolt főügyészségi ügyész, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Főügyészség Vádképviseleti és Büntetőbírósági Ügyek Osztályának helyettes sajtószóvivője. 

Először a tető foltozással történő ideiglenes javítását végezte el, de ezután két lakás beázott. Október végén a lakások feletti területen a sérült vízszigetelést bontotta, javította, november közepén az egyik lakásban az esőejtőt javította, míg december végén és 2021. január elején visszabontotta a tetőszigetelést és egy beázás elleni védelemre alkalmatlan anyaggal leponyvázta a területet - tette hozzá a közlemény. 

A vádlott által végzett munkák következtében öt lakás többször beázott olyan mértékben, hogy a falakon belül és a falakon lévő villanykapcsolókból is esővíz folyt. A víz bekerült az elektromos hálózatba, ív áthúzások keletkeztek, a villamos berendezéseken áthaladó vízfolyással történő érintkezés esetén a lakásokban tartózkodó személyek vonatkozásában közvetlen áramütés veszélye állt fenn. A lakások falain kívül és belül lefolyó víz érintése áramütést okozhatott volna - részletezték. 

A vádlott a vízszigetelési munkálatokat jogosultság nélkül, szakszerűtlenül végezte, az épület, a lakások biztonságos használhatóságát, a lakásokban lakók életét, testi épségét, egészségét veszélyeztette és két lakásban közel milliós értékű károkat okozott - tudtuk meg. 

Az ügyészség a büntetlen előéletű vádlottal szemben tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben, pénzbüntetést indítványozott. A Miskolci Járási Ügyészség vádat emelt egy férfi ellen foglalkozáskörében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt - tájékoztattak. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!