Ugrás a tartalomra

Szemét vagy kincs – a Föld Napját ünnepelték Komlóstetőn

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. április 22. hétfő 14:49
Természettudományos napra vártak kicsiket és nagyokat hétfőn a Komlóstetői Református Általános Iskolába, ahol a tudomány mellett azért a szórakozásra is jutott idő.

 

Fotó: Juhász Ákos

A Föld Napjára szervezett esemény nyitott volt nem csak az iskolásoknak, hanem az óvodásoknak is, sőt, bárki bemehetett meghallgatni többek között a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara egyetemi docensének interaktív előadását vagy a Diri-Dongó Együttes környezetvédelmi tematikus műsorát. 

A Szakértők Regionális Egyesülete Miskolc volt a mozgatórugója az eseményeknek, partnerségben a Komlóstető-Vasgyár városrészben működő általános iskolával és a helyi Szeder Óvodával, valamint együttműködésben a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karával és a Lévay József Református Gimnáziummal – ismertette Gergelyné Bobák Katalin az egyesület elnöke.

Megtudtuk tőle, hogy a Komlóstetői Református Általános Iskolával, a református gimnáziummal és az egyetem műszaki földtudományi karával már 2021-ben együttműködési megállapodást kötöttek, amelynek célja, hogy az érintett intézmények dákjaiban minél jobban felkeltsék a természettudományos tantárgyak és tudományterületek iránti érdeklődést. Ennek az együttműködésnek a keretében rendezték meg a hétfői természettudományos napot is, ahol a korábban meghirdetett „Szemét vagy kincs” című kreatív pályázatuk díjkiosztóját is megtartották. A szelektív hulladékgyűjtés témájában készült pályaművekből készült kiállítás megtekinthető volt az iskola aulájában. 

- Minden évben hirdetünk pályázatokat különböző témákban a gyerekek számára, idén a környezetvédelem, a szeletív hulladékgyűjtés került a középpontba, a „Szemét vagy kincs” gondolatot követve kértünk tőlük pályamunkákat, a rajzoktól, festményektől kezdve a maketteken át egészen a hulladékokból készült, újrahasznosított tárgyakig. Ezzel próbáljuk a figyelmüket felhívni a környezettudatosságra – mondta Gergelyné Bobák Katalin. 

Hozzátette, a mai nap apropója az is, hogy a partnereikkel közösen megvalósítsanak egy projektet, amely az általános iskolától, a középiskolán át az egyetemig megszólítja a fiatalokat és igyekszik velük megszerettetni a természettudományokat. Éppen ezért az egyik legfontosabb programpont a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Kara egyetemi docensének, Szalontai Lajosnak az előadása volt, aki nem egyszerűen a földről, a környezetünkről adott át érdekes információkat a hallgatóságnak, hanem kifejezetten fókuszált Komlóstetőre és közvetlen környékének földrajzi, éghajlati adottságaira. 

Természettudományos nap Komlóstetőn az iskolában. Kattints a galériáért!

- A mai rendezvényünkkel egyben csatlakoztunk a Fenntarthatósági Témahéthez is, amely április 22-től 26-ig tart. Ezt az iskolák a munkatervükbe is bevehették, így tett a Komlóstetői Református Általános Iskola is, ahol ezzel indul ez a tematikus hét. Ebben az egyesületünk koordinátori szerepet vállalt – tudatta az egyesület elnöke. Kiemelte, az előadásokon, műsoron túl fontos mozzanata a napnak a „Szemét vagy kincs” pályázatban résztvevő minden gyermek köszöntése és a díjak átadása. Természetesen nem feledkezve meg a segítő pedagógusokról és szülőkről sem. 
- A lényeg a föld és a természettudományok szeretete és a fenntarthatóság, hogy minden gyerek már most, minél korábban megbarátkozzon ezzel a gondolattal – vallja Gergelyné Bobák Katalin. 

Szalontai Lajos, a Miskolci Egyetem Műszaki Föld- és Környezettudományi Karának egyetemi docense tartotta az interaktív természettudományos bemutatót az iskola aulájában a „nagyoknak”, miközben a kisebbek, beleértve az óvodásokat, a tornateremben élvezték a Diri-Dongó Együttes környezetvédelmi tematikus előadását. Az egyetemi docens elmondta, igyekeztek az előadást arra felfűzni, hogy ha már Komlóstetőn vagyunk, lapozzuk fel kicsit a hely történelmét, például, hogy honnan is ered a Komlóstető név, hogy alakult ki a földrajzi környezete, mi is volt itt több száz évvel ezelőtt. 

- Ezeken keresztül tartottunk egy kis történelmi bemutatót arról, hogyan alakult ki Miskolcnak ez a településrésze, milyen szerepe volt ebben például a vasgyártásnak, és innen lapoztunk át a természetföldrajzi, geológiai, földtudományi témákra – ismertette az egyetemi docens, aki elárulta, nem titkolt céljuk volt, hogy a diákok fedezzék fel a környezetüket. Éljék át, hogy milyen gyönyörű helyen vagyunk, hogy ideális talajjal, levegővel és vízzel rendelkezünk. 

- Mi kell más a boldogsághoz? Erre az alapra lehet építeni hosszútávon is. A klímaváltozás ránk is hatni fog, de nem félni kell a jövőtől, hanem felkészülni rá. Helyén kell kezelni a ránk ömlő információáradatot is. Alkalmazkodni kell. Rettegni lehet, de azzal nem oldunk meg semmit. Tudnunk kell, milyen hatások jöhetnek, egyre gyakrabban, ezekre fel lehet készülni. Vízvisszatartással, az alternatív fűtési módokkal, az épületeink szigetelésével, különböző infrastrukturális beruházásokkal. A fiatalok innen hazavihetik ezt a tudást és együtt gondolkodhatnak tovább a családdal, az önkormányzati képviselőjükkel vagy akár a helyi vállalkozókkal a fentartható megoldásokon – vallja Szalontai Lajos. 

A Föld Napján a MiReHu szakemberei is megjelentek a Komlóstetői Református Általános Iskolában, ahol bemutatták szemléletformáló programjukat a hulladékok újrahasznosításáról és egy valódi kukásautót is láthattak működés közben a gyerekek.

A nap zárásaként tavaszi nagytakarításra invitálták a Komlóstetőn élőket a szervezők. A szemétszedési akcióba bárki bekapcsolódhatott, aki szerette volna tisztábbá, szebbé tenni a lakóhelyét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!