Ugrás a tartalomra

A Szent Efrém Férfikar is fellépett a Miskolci Ars Sacrán

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. szeptember 19. csütörtök 22:39
A bizánci dallamoktól, a népzenén át a kortárs muzsikáig mindennel a máriás lelkiséget idézte meg az együttes.
Osztie Tibor képgalériája

Ismeretlen szerzők és nagy mesterek - Biebl, Boksay, Liszt és Rachmaninov – műveit adta elő a Szent Efrém Férfikar csütörtök este a Búza téri görögkatolikus székesegyházban, a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál keretében. A zenés áhítatra összeállított műsor különböző népeknek és koroknak Máriához, az Istenanyához szóló csodás imádságaira épült, amelynek művészeti vezetője Bubnó Tamás, Liszt-díjas érdemes művész volt. A különleges zenei élményt Orosz Atanáz, a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye püspöke nyitotta meg. 

A budapesti Szent Efrém Férfikar egyedi hangzásvilágú, nyolctagú vokális együttes. Az első másfél évtizedben elsősorban bizánci szakrális zenére, illetve a legnagyobb magyar zeneszerzők, így Liszt Ferenc, Bartók Béla és Kodály Zoltán műveire koncentráltak. A modern zene iránti vonzalom saját feldolgozások és darabok írására ösztönözte a kórus tagjait. Ennek köszönhetően repertoárjuk túlnyomó része immár saját átiratokból és művekből áll. Manapság a Szent Efrém Férfikar stílusában ötvöződnek crossover, klasszikus, pop és népzenei elemek – olvasható az együttes honlapján.

A kifejezetten templomi hangversenyek közül a fesztivál ideje alatt ez volt az utolsó előtti koncert. "Színről színre látván" címmel, pénteken 19 órától a vasgyári római katolikus templomban, a város legnagyobb templomi orgonáján lesz még hallható Olivier Messiaen zeneszerző ornitológus szerzeménye, aki a madárdalt is beépítette zenéjébe. A fesztivál zenei programjai Flach Antal zeneművész, zenetanár szervező munkája révén valósulnak meg. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!