Ugrás a tartalomra

A tánc gyermeknek és szépkorúnak is vidámságot hoz

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. április 19. péntek 19:52
Táncos produkciókkal dobták fel a Szent István tér hangulatát az idősek a tánc világnapja alkalmából.
Mocsári László képgalériája

Stílszerűen vidám táncos délelőttön találkoztak óvodások, mazsorettek és szépkorú csoportok április 19-e, péntek napsütéses délelőttjén a Szent István téren a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetsége (BAZ-NYÉSZ) szervezésében. A placcot többek között apró népi táncosok, cowboyok és táncoló „katonák” lepték el. 

A tánc világnapját az UNESCO közbenjárásával vezették be Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész születésnapjához, április 29-hez kötődően. A nemzetközi táncnap célja a tánc népszerűsítése, és az arra való ösztönzés szerte a világon, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az oktatásban.

A Miskolci Mazsorett Együttes előadása a Bíborszél Miskolc című dalára / Videó: Detzky Anna

„Egy napja, csütörtökön nyugdíjasaink szavalóversenyen vettek részt, de most a táncé a főszerep. 1982 óta ünnepeljük meg a tánc világnapját. Ebből az apropóból összehívtuk a legkisebbeket, a nagyobbakat és a legnagyobbakat egy táncos bemutatóra” – ismertette Kovács Lenke, a BAZ-NYÉSZ konferansziéja. 

Mint a miskolci Idősügyi Tanács elnöke Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere is üdvözölte a nyugdíjasokat és mindazokat, akik kíváncsiságból ellátogattak a megmozdulásra. 

„Ilyenkor azt kell mondani, hogy örül a lelkünk, mert látjuk, hogy a tánc mindenkinél jó kedvet és vidámságot hoz. A tánc az a műfaj, amit a legkisebbektől a legidősebbekig minden korosztály egyforma élvezettel és örömmel végez” – mondta köszöntőjében Varga Andrea. „Nagyon boldog vagyok, hogy már sokadik éve itt lehetek ezen az alkalmon és szívből köszönöm ezeket a csodálatos táncokat! Kívánom mindenkinek, hogy, aki nincs szép ruhába beöltözve, de van kedve, az folytassa ugyanazokat a mozdulatokat, mint a táncosok. Meglátják, hogy vidám, mosolygós, jókedvű napnak nézünk az elébe” – buzdított, aztán ő maga is ropta a táncot. 

Fotók: Mocsári László

Elsőként a MIÓVI Brunszvik Teréz Sport Tagóvodája, a József Úti Tagóvodájának Vadóca Vadalmafa Néphagyományőrző Tánccsoportja és a Miskolci Mazsorett Együttes műsorát láthatták a jelenlévők, majd a nyugdíjas csoportok nagyrészt jelmezes produkciói következtek.

Az eseményen megjelent Kerek Judit, a miskolci önkormányzat civil és esélyegyenlőségi referense, a miskolci Idősügyi Tanács titkára, valamint Horváth Fatima, a miskolci önkormányzat Kulturális és Sport Csoportjának képviseletében. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!