Ugrás a tartalomra

Több százezer fecske élete forog kockán az időjárás miatt

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. szeptember 18. szerda 19:30
A lakosság segítségét kérik a madármentő állomások a legyengült fecskék befogadásában.
Legyengült fecske a Mályi Madármentő Állomáson / Fotó: mályi madármentők

Napjainkban az utazók tömegével találkozhatnak az autóúton pihenő, illetve sérült fecskékkel. A nagyobb épületek környékén pedig fecskerajok keringenek. Miskolcon például a Dorottya utcai toronyházon, illetve a Barlangfürdő kupolájában is megjelentek a madarak. Az előbbi csapat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának megosztott videójában látható, amelyet Demeter Zoltán természetvédelmi őr készített. A jelenség okát kutattuk és azt, hogyan segíthetünk jól az itt ragadt fecskéknek. 

- Több millió fecske maradt Magyarországon, főleg fiatal, gyakorlatlan, valamint gyenge madarak, vagy olyanok, amelyek rossz döntést hoztak költözésük időpontját illetően. Valószínűleg több százezer füsti és molnárfecske pusztult el, de kisebb számban partifecskék is. A részben emberi beavatkozás miatt kialakult klímaváltozással fellépő szélsőséges időjárás okozta a vesztüket, de nem a hideg. A katasztrófa pénteken kezdődött és vasárnapra már nagyon sok madár éhen halt, mert nem tudtak kirepülni és élelmet szerezni maguknak – nyilatkozta portálunknak Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. 

Hozzátette, hogy a fecskék két-három nappal korábban már érzékelik, akár ezer kilométernél nagyobb távolságból is a markáns időjárási front betörését. Tehát nem voltak teljesen védtelenek és az öreg, rutinos madarak korábban elhúzódtak más tájakra. Ráadásul a fecskék életében az időjárás a legjellemzőbb állományszabályozó tényező, mert nincs állományszintű természetes ellenségük. Viszont utoljára szeptember közepén csak 2008-ban volt hasonló időjárás.

Óráik lehetnek csak hátra

- A bajba jutott fecskék nagy száma miatt sokkal hatékonyabb lehet a mentés a lakosság segítségével, mivel a mentőhelyek rendkívül túlterheltek jelenleg. Ugyanis onnantól lehet csak elkezdeni a mentést, ha a kimerült madarak már a földön hevernek. Azonban ilyenkor mindössze néhány óra áll rendelkezésre arra, hogy újra megerősödjenek a fecskék, különben nem bírják tovább – magyarázta a szakember. 

Lisztkukaccal etethetjük őket / Fotó: Tóth Erzsébet, MME

- Ez azt jelenti, hogy azonnal fel kell melegíteni a szobában őket, dobozba, vagy kalitkába téve, amibe egy zárt meleg vizes palackot is belehelyezhetünk, vagy fűtőventilátorral fújhatjuk. Majd egyesével  kézbe fogva el kell kezdeni az etetésüket. Sokszor már a saját csőrüket sem tudják kinyitni, ezért óvatosan ebben is nekünk kell segíteni és csipesszel beletenni a lisztkukacot – fejtette ki. 

Felhívta rá a figyelmet, hogy kizárólag a sérült fecskéket érdemes a mostani időszakban bevinni valamelyik mentőállomásra, vagy madárkórházba, amelyek listája megtalálható az MME honlapján. Ugyanis öt-tíz legyengült fecskét bármely olyan háztartásba be lehet fogadni, ahol napközben is otthon vannak, hogy tudják etetni őket. Ezt követően néhány napra szükséges menedéket nyújtani a szerencsétlenül járt állatoknak, mert kedden már újra beköszönt a jó idő. Miután pedig megerősödtek, el lehet őket engedni. Feltételezhető, hogy még a vonulásukat is megkezdik, mivel a hazai fecskeállomány jellemzően szeptember utolsó két hetében vonul el. 

Óvatosan közlekedjünk!

Stábunk kollégái a Mályi Madármentő Állomáson is jártak, ahol ebben a pillanatban is nagy erőkkel küzdenek a bekerült fecskék életben tartásáért. 

- Elmúlt héten jött be ez a nedves, hideg, szeles időjárás és sajnos péntek óta megállás nélkül csörög a telefon! Itt Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében és Miskolc környékén is, de főleg a Balaton mellett katasztrofális a helyzet. Az eső leverte a bogarakat, rovarokat  és a fecskék nem találnak élelmet. Egy napot kibírnak behúzódva egy odúba, vagy más fedett helyre, de többet nem – mondta stábunknak Lehoczky Krisztián, a Mályi Madármentő Állomás vezetője. 

Mentett molnárfecskék Mályiban / Fotó: mályi madármentők

- Például a 71-es út mellett a Balaton környékén már megpróbáltak repülő rovarra vadászni az éhes fecskék, de a légnyomás a rovarokat is lenyomta az útra. Az autósok pedig százával gázolják halálra az odaszálló fecskéket. Miskolcon is vannak olyan területek, például Diósgyőrben, ahol több száz fecske pihen épületeken, sőt van, ahol már pincékbe is bebújtak. Nem régen hívtak a Barlangfürdőből, hogy a kupolába több tucat fecske húzódott be. Olyan helyre mentek, ahonnan nem biztos, hogy ki tudnak találni, ezért ott valószínűleg menteni kell majd – számolt be a madármentő

A fecskékkel a házuk környékén, garázsban, erkélyen találkozó embereknek pedig azt javasolta, hogy a náluk megpihenő madarakkal legyenek türelmesek. Érdemes nekik fejmagasságban kitenni egy virágalátétbe lisztkukacot. Rovarevőként kenyeret, magot, konyhai maradékot nem fogyasztanak. A leeső, remegő fecskéket pedig össze kell szedni kartondobozba, papírra rátéve, hogy ne pusztuljanak el. A tollukat érdemes áttörölgetni papírtörlővel és csipesszel megetetni őket rovareleséggel. Inkább többször kevesebbel, mint egyszerre sokkal, mert abból fulladás is lehet – tudatta. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!