Ugrás a tartalomra

A villamossági szakember utánpótlás biztosítására szerződtek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. június 17. hétfő 19:31
A hétfői aláírással megújította és magasabb szintre emelte együttműködését a duális képzések terén az MVM Energetika Zrt. és a Miskolci Szakképzési Centrum.
Aláírták a megállapodást. Fotó: BI

Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásának a Miskolci Szakképzési Centrum Képzési Információs és Élményközpontja adott helyet hétfőn, ahol a szerződő felek megújították, egyben magasabb szintre is emelték együttműködésüket a szakképző iskolák diákjainak duális képzése terén. Az aláírást megelőző sajtótájékoztatón elhangzott, az együttműködés célja az elektronika és elektrotechnika ágazati képzéseken keresztül a szükséges munkaerő utánpótlás kinevelése, megfelelő minőségű és mennyiségű, jól képzett munkaerő biztosítása, valamint a Miskolci Szakképző Centrumban (MSzC) folyó középfokú oktatási-, felnőttoktatási- és felnőttképzési tevékenység feltételeinek támogatása.

Molnár Péter az MSzC főigazgatója hangsúlyozta, mindig örömteli alkalom, amikor megállapodásokat tudnak kötni különböző partnerekkel a duális képzésről, hiszen a megújult szakképzésben kiemelten fontos, hogy a duális szakképzésben minél több tanuló tudjon részt venni a gyakorlati oktatásban. Rámutatott, az elméleti oktatás a Szakképzés 4.0 stratégia irányelvei mentén eddig is magas szinten folyt az intézményeikben, azonban elengedhetetlen a szakképesítéshez a gyakorlati ismeret, amelyet lejobban a duális képzésben tudnak megszerezni a fiatalok. Ez az együttműködés azonban mindkét félnek hasznos, mivel az együttműködésben részt vállaló cégek, mint az MVM különböző ágazatai, is profitálnak belőle. A tapasztalt szakembereik átadhatják tudásukat, miközben egyben ki is nevelhetik a vállalat új munkavállalóit is. 

- Az a törekvésünk, hogy a tanulóink minél nagyobb számban vehessenek részt az ágazati alapvizsgák után a gazdálkodó szervezeteknél gyakorlati oktatásban. Ez egy win-win, tehát mindegyik fél számára győztes és hasznos szituáció. A cégek látják a potenciális, leendő munkavállalóik fejlődését már a tanulóéveik alatt, és felmérhetik, mire képesek. A mi tanulóink pedig gyakorlatot szerezhetnek olyan körülmények között, amilyennel a végzés után találkoznak a munkahelyeken. Sőt, vannak, akik ezeknél a vállalatoknál lépnek majd be a munka világába – ismertette Molnár Péter. 

Az MVM vezetőihez intézve szavait kifejtette, az MSzC az ország nagyobb szakképzési centrumai közé tartozik, tíz intézménnyel, amelyekből nyolc Miskolcon található. Utóbbiakból kettőben – a Miskolci SZC Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban és a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban – történik képzés az elektronika és elektrotechnika ágazatban. 

A főigazgató utalt arra, hogy ez az együttműködés nem előzmény nélküli. 2019-óta van megállapodásuk az ÉMÁSZ vállalattal, amely ma már más néven része az MVM Csoportnak. Most ennek a szerződésnek a megújítása történik meg, az idő közben megújult és átszervezésre került MVM-el. Biztos abban, hogy az évekkel korábban megkezdett közös munka még jobban elmélyül, ehhez a szakképzési centrum iskolái állnak rendelkezésre. Ez az együttműködés mindkét fél számára a jövőbe mutat. 

Kiss Gábor, a Miskolci Szakképzési Centrum kancellárja szerint alapvetően fontos, hogy a szakképzés a gazdaság valós igényeinek mind jobban megtudjon felelni. Ez egy folyamatos párbeszédet igényel a képzőhelyek és a gazdasági szereplők között, különösen az olyan országos nagyvállalatokkal, mint az MVM. 

- Nagyon fontos, hogy mit tanítunk, hiszen a technológia fejlődését követnie kell az oktatási rendszer megújulásának is. A képzési struktúránkat rugalmasan tudjuk alakítani, hiszen közel száz különböző képzést kínálunk. Alkalmazkodnunk kell a gazdaság igényeihez, ami egy folyamatos párbeszédet jelent a vállalatokkal, amelyek nem csak elmondják, mire van szükségük, de biztosíthatják a képzéseink szakmai, gyakorlati hátterét is – emelte ki a kancellár. 

Hozzátette, ugyanilyen fontos terület a tehetséggondozás is, hiszen azt látják, hogy az országos és nemzetközi versenyeken ott tudják a legnagyobb sikereket elérni, ahol vállalati szakemberek is részt vesznek a felkészítésben. Másik kezelendő terület a felzárkóztatás, ami Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyében egy különösen nehéz kérdés, sok a hátrányoshelyzetű diák. Ebben az iskolák sokat tudnak tenni, hogy csökkentsék a hátrányokat, lemaradásokat. Az igazi vonzereje a szakmatanulásnak, ha vannak jól fizető, megbecsülést jelentő munkahelyek, amelyek által az életben jól lehet boldogulni. 

Mátrai Károly Tamás, az MVM Csoport vezérigazgatója szerint, nagyon értékes az a szakemberképzés, amely Miskolcon zajlik mind az egyetem, mind a szakképzési centrum intézményei által. A szerződéskötés célja részükről az, hogy az elektronika és elektrotechnika ágazati képzéseken keresztül biztosítsák a jól képzett munkaerőt az MVM Csoporthoz tartozó, térségünkben működő vállalataik számára, egyben ezzel a duális megoldással, mint szakmai képzőhely, a szakképzési centrumban történő oktatás feltételeit is javítják és támogatják. Az MVM számára az észak-magyarországi régió kiemelt jelentőségű, Miskolcon is számos érdekeltségük működik – jegyezte meg a vezérigazgató. 

- Mi nagyon számítunk azokra a fiatalokra, akik a duális képzés után jó eséllyel majd az MVM Csoportot fogják választani a pályájuk kezdetén – szögezte le. Hozzátette, a cég abban is támogatja az oktatási intézményeket, hogy a lehető legmodernebb tudást és gyakorlati képzést nyújtsák a diákjaik számára. Mátrai Károly Tamás is kiemelte, hogy a duális programban való részvétellel mindenki nyer. Náluk például egy újabb lehetőséget is teremt arra, hogy a szakembereik átadhassák a tudásukat, akár már a nyugdíjas korhoz közeledve vagy az után is, a diákoknak.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!