Ugrás a tartalomra

Zsoltáréneklő versennyel folytatódott az egyházzenei kórustalálkozó

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. október 14. hétfő 13:41
A vasárnapi nyitó hangverseny után zsoltáréneklő versennyel folytatódott a 30. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó hétfőn a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégiumban.
Zsoltáréneklő versennyel folytatódott a kórustalálkozó a Fráterben. Fotó: Osztie Tibor

Ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap kezdetét vette a 30. Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó, amely ebben az évben, a névadó halálának 20. évfordulója miatt, kétszeres jubileumot tart. Ezért idén hosszabb is lesz, mint az eddigiek, október 13-ától 20-áig tart. Az egyházi zene és ének, különösen a kórusok kedvelői minden nap ingyenesen élvezhetik a felnőtt és gyermek énekesek és énekkarok előadásait. 

A Miskolci Kulturális Központ, a Veczán Pál Alapítvány a Tehetséges Diákokért és a Miskolci Egyetem közös szervezésében megrendezett kórustalálkozó a névadó halálának 20. évfordulója alkalmából, a megszokott öt nap helyett ebben az évben nyolc napig tart, ezalatt szinte számtalan csodálatos egyházi éneket és zeneművet hallhat az érdeklődő közönség a különböző kórusok előadásában.

A program a vasárnapi nyitó hangversennyel vette kezdetét a miskolci Belvárosi Evangélikus Templomban, hétfőn pedig az óvodások, általános- és középiskolások mutatták be tudásukat és az éneklés iránti lelkesedésüket egy zsoltáréneklő versenyen, amelynek – az előző évekhez hasonlóan – a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium adott helyet. 

Farkasné Sajó Márta zenetanár, kórusvezető, a zsoltáréneklő verseny szervezője elmondta, a kórustalálkozó névadója már közel húsz éve nincs köztünk. Özvegye, Judit asszony híven ápolja férje emlékét és a kóruséneklés ügyét, a Miskolci Kulturális Központ és zenetanár-kollégák segítségével – a covid járvány évét kivéve – azóta is minden évben sikerült megrendezni a találkozót.

Kiemelte, Veczán Pálné, Judit asszony mindig különös gondot fordított a gyermekek, fiatalok bevonására. Az ő kívánsága volt, hogy kapcsolódjon a rendezvényhez egy zsoltáréneklő verseny is, így lett része immáron hat évvel ezelőtt ez a program a kórustalálkozónak. Szintén az ő kezdeményezése, hogy szerdán a szárnypróbálgató kiskórusoknak is lesz egy koncertjük. 

Megtudtuk, hogy a hétfői napon az óvodásoktól a középiskolásokig négy korosztályban zajlott a verseny, egyéni és csoportos kategóriában. Minden versenyző vagy csoport két kötelező éneket (egy katolikus éneket és egy protestáns ének evangélikus vagy református változatát), valamint egy szabadon választott egyházi éneket szólaltatott meg egy-egy versszakkal. A katolikus gimnáziumban két helyszínen párhuzamosan zajlott a rekordszámban benevezett versenyzők bemutatkozása a háromtagú, zenetanárokból álló zsűrik előtt. 

Váraljai Réka, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium énektanára és karvezetője, úgy is, mint a verseny háziasszonya kiemelte, nagy öröm számukra, hogy már hatodik alkalommal adnak helyet a Veczán Pál Egyházzenei Kórusfesztivál egyfajta nulladik, indító programjának. A zsoltáréneklő verseny különlegessége, hogy óvodás kortól a gimnazistákig lehet jelentkezni, most ebben az évben már 220 gyerek jött el énekelni. A különböző felekezetekhez tartozók egymásnak a népénekeit, egyházi énekeit is betanulják, és mindig van egy szabadon választott dal is, amit előadnak.

– Ez nem is igazán verseny, inkább minősítés, ezért nagyon szívesen jönnek ide a gyerekek és a felkészítők – tájékoztatott a karvezető.

Több képért kattints a fotóra!

Barta Márton István, a Mindszenti Plébánia káplánja azt emelte ki, hogy Veczán Pál evangélikus lelkész volt, aki szívügyének tekintette az éneklést.

– Ez nekünk is fontos, megannyi énekünk van, nemcsak egyházi, hanem szép magyar énekünk is. Ezekkel ki tudjuk fejezni a bensőnket, az érzéseinket. Azt, ami a szívünkben, lelkünkben van. Az énekkel feltárhatjuk az örömet és a bánatot, a fájdalmat és a boldogságot. Az egyházi énekről Szent Ágostonnak tulajdonítják azt a mondást, hogy aki énekel, az kétszeresen imádkozik. Persze nem mindegy, mit éneklünk – fogalmazott a káplán, hozzátéve: különösen, ha azzal Istenhez imádkozunk.

Felvezető szavai után az egybegyűltek, énekesek, felkészítők, tanárok, hozzátartozók együtt elimádkozták a Mi atyánk-ot, kérve Istent, hogy legyen az éneklő gyerekekkel a barátságos versengés alatt is.

A zsoltáréneklő verseny egyéni produkciókkal kezdődött a Zárdakápolnában. Az eseményen az óvodásoktól egészen a gimnazista korosztályig, mindenki képviseltette magát, sokan már nem először jártak az eseményen.

– Mi már tavaly is indultunk a versenyen, ugyanilyen hármasban, nagyon élveztük és fontos volt számunkra. Rengeteget készültünk rá akkor és most is – árulta el Spisák Hanna, a Fráter tizenegyedikes tanulója. – Meglepő volt az is számunkra, hogy sok ismerős arcot látunk, remélem, idén is sikeresek leszünk. Én szólóban is indulok és a lányokkal együtt is, van két kötelező dalunk, és egy választott. Jó, hogy lehet egyet választani is, hiszen azt választhatjuk, ami a szívünknek kedves.

De nem csak ők, más diákok is indultak a Fráter György Görögkatolikus Gimnáziumból, akik egyházi énekekkel készültek a versenyre. A nyolcadikos Leskó Hanna és két barátnője is rutinos versenyzők már, nem először csillogtatják meg énektudásukat. Ők egy evangélikus énekkel, a „Mely igen jó”-val, a „Tengernek csillagával”, és a katolikus „Hol Szent Péter sírba téve” című művekkel érkeztek.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!