Ugrás a tartalomra

Átadták a Tortúra 65 verseny díjait

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. március 11. szombat 09:34
Az idén télen már 26. alkalommal vághattak neki a túrázók az országosan is az egyik legjelentősebb, a két megyeszékhelyt – Miskolcot és Egert – a Bükk-hegységen keresztül összekötő teljesítménytúrának, a TORTÚRA 65-nek.
A díjátadó (Fotók: Horváth Csongor)

A 2022. december 17-én megrendezett Tortúra teljesítménytúrát iskolásoknak hirdették meg, és sok híres ultrafutó, túrázó is részt vett rajta. Sokak számára kihagyhatatlan adventi ráhangolódás volt, a rohanó, bevásárlós „plázatúrák” helyett.  A verseny díjátadójára pénteken került sor Miskolctapolcán a Barlangfürdő Aulájában, amely a téli túra kiindulóállomása volt.

Albert Tamás, a Bükk 900 Természetbarát Egyesület elnöke ünnepi beszédében felidézte, hogy ezen a túrán valóban a teljesítményen volt a hangsúly, a legtöbb induló az embert próbáló 65 kilométeres távon indult, amely méltó a nevéhez, igazi tortúra évről évre a téli időjárási viszonyok között. 

„Az idén az időjárás tovább fokozta a kihívást, az út elején sáros csúszós tereppel kellett megküzdeniük a versenyzőknek, a Bükk fennsíkon még tartotta magát a varázslatos, havas téli hangulat, Bánkút után azonban a köd vette át az uralmat. Eger adventi fényei, a feldíszített Dobó tér és a célba érkezés öröme aztán minden nehézségért kárpótolt” – mondta az egyesület elnöke, akitől megtudtuk azt is, hogy az idén télen rekord számú, több mint hatszáz túrázó indult el a négy táv egyikén. Egerbe két útvonalon közel négyszáz túrázó gyalogolt át, a leggyorsabb versenyző 6 óra 45 perc alatt futotta le a 65 kilométert, útja során közel kétezer méter szintkülönbséget ledolgozva. A legrövidebb, 12 kilométeres távot is közel száz túrázó járta végig. 

A szervezők külön kiemelték és megköszönték Veres Pál polgármesternek és Németh Juditnak a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetőjének támogatását, amiért a megmérettetés mellé álltak és a versengés Miskolc városának támogatásával gyönyörű helyszínről, a karácsonyi díszbe öltözött Miskolctapolcai Barlangfürdő aulájából indulhatott. 

A Tortúra 65 szervezőinek célja az volt, hogy ezen a téli túrán is keressék a legsportosabb osztályt vagy diákcsapatot. Az egy iskolából vagy egy sportegyesületből jelentkező, bármely távot sikeresen teljesítő, legnagyobb létszámú csoport nyerhette meg a fődíjat, amely most egy vezetett élménytúra a Tárkány Via Ferrata úton, a Bükkben, Pető János a Tárkányferrata tulajdonosa felajánlásából.
 
A vasalt út – olaszul Via Ferrata - mesterséges, fixen beépített hegymászó útvonalat jelent, ahol a sziklán való feljutást kiépített drótkötelek, lépések és speciális via ferrata kantárak teszik könnyebbé és biztonságosabbá, akár kezdők számára is. 

A téli tortúra legsportosabb osztálya a Miskolci SZC Andrássy Gyula Gépipari Technikum csapata volt, akik a 12 kilométeres távot teljesítették sikeresen. Csapatvezetőjük már több alkalommal végig járta a 65 kilométert, most elhozta a srácokat is Tortúrázni, hogy kedvet kapjanak a nagyobb kihívásokhoz is! 

A második helyezett a Miskolci SZC Szemere Bertalan Technikum csapata lett, a harmadik helyezett pedig Hajdúböszörményből érkezett: a Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum kollégiumi fiú csapata. 

A verseny díjait Pető János a Tárkányferrata tulajdonosa és Kovács Gergely a Miskolci Decathlon Áruház Kommunikációs Vezetője adta át.
 
A szervezők idén is várják a túrázókat, osztályokat és diák csapatokat, mert 2023. december 16-án szombaton reggel ismét elrajtol majd a 2023-as Tortúra – hívta fel a figyelmet Hatvaniné Vályi Nagy Ágnes a Bükk 900 Természetbarát Egyesület kapcsolattartója.

Az Alpok területén a 20. század legelején épültek az első vasalt utak. Sokan onnan eredeztetik ezt a sportot, hogy az első világháború alatt a Dolomitokban harcoló osztrák-magyar katonák elképesztő helyekre építettek ki drótkötelekből, létrákból álló utakat, hogy megfigyelhessék a csúcsok mentén húzódó határszakaszokat. A hazai vasalt utak megmászása népszerű sport lett itthon is, ami csapatépítő vagy családi programnak is kitűnő. Magyarországon hét helyszínen közel 40 különálló útvonalon tehetik magukat próbára a túrázók. A bükki Tárkányferrata különlegessége még egy 23 méter hosszú függőhíd a Kő-közi szoros felett.

További hírek

Olvasnivaló