Ugrás a tartalomra

Burger mámor: új generáció a pult mögött

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2023. november 26. vasárnap 17:28
Sajószentpéter ismert szórakozóhelyéből lett a környék egyik legjobb hamburgerezője.

A településen, amit a 26-os főút szel ketté, korábban sem volt ismeretlen a Gerendás név. A 90-es évektől működő söröző nemrégiben új életre kelt: sör helyett húspogácsát mérnek. A váltás pedig annyira bejött, hogy

a szeptemberi Szaft 'N Burger versenyen, aminek felütése szerint az ország legjobb hamburgerét kereste a zsűri, a Gerendás Bistorante csapata két kategóriában is elvitte az ezüstöt.

A siker mögött a teljes irányváltás áll, amit az új generáció hozott a hely életében.

- A sörözőt nagyapámék kezdték, édesapám pedig folytatta, engem azonban nem vonzott ez a vonal. Gyerekkoromtól szeretek viszont főzni, és régóta érdekelt a street food világa – mondta Zádori Márk, aki nem csak a Gerendás konyháját vezeti, de ő az ízfelelős is az étteremben.

- Először még a kocsma és a burgerező együtt működött. A koronavírus idején átalakítottuk a helyet: a karantén után már egy vérbeli street food étterem nyílt ki ott, ahol korábban egy söröző zárt be.
A fiatal burger séf a Lévay József Református Gimnázium történelem szakára járt középiskolásként.

- Érettségi után elvégeztem a Miskolci SZC Berzeviczy Gergely Technikumban egy szakács szaktechnikus képzést. Remek oktatóim voltak, ennek hála csak tovább nőtt a lelkesedésem. Sok vlogot követtem a témában, igyekeztem még több tudásra szert tenni. Pár éve sikerült a Burger hazájába, az USA-ba is eljutnom, ahol egy hónapot töltöttem, és számos helyet teszteltem le. Ott kedveltem meg a BBQ vonalat is – meséli Zádori Márk, aki itthon is sorra látogatta a felkapott hamburgerezőket.

- A legtöbb ihletet a különböző főzőműsorokból nyerem. Meglátok egy hagyományos ételt, és arra gondolok, hogy kicsit átdolgozva ezek a kombinációk jól mutatnának egy buciban is – beszélt fő ihletforrásáról az ezüstérmes burgeres.

Terítéken a versenyburger

- Igyekszem egyedi ízvilágot megjeleníteni a tányéron, elrugaszkodni a ketchup-mustár-majonéz kombinációtól. A házi burgerszószunk például közel 20 alapanyagból áll. Friss angus marhából készült húspogácsa kerül a bucik közé – utóbbit szintén mi magunk készítjük. Volt egy beszállítónk, de változó volt a hamburgerzsemlék minősége – mondta Zádori Márk, aki saját kezébe vette a tésztát, és azóta minden reggelét buci sütéssel kezdi.

Fotók: Mocsári László

A Debrecenben rendezett Szaft 'N Burger freestyle kategóriájában is ezen a téren játszott leginkább az ízekkel: vaníliás puffancsot készített, aminek törtmandulával szórta meg a tetejét. Belülre füstös mangalica húspogácsa, érlelt sajt, grillezett bacon, fokhagymás majonéz, lilahagymalekvár és ruccola került. Márknak a profi kategóriába leadott versenyburgerét a hagyományos házi bucit angus húspogácsa és bourbon szósszal kent, smookerben füstölt császárhús bélelte, amit tovább gazdagított némi mustár, cheddar sajt, lyoni hagyma és a Gerendás házi szósza. Mindkét recept ezüstérmet érdemelt a szakmai zsűri szerint. Így – ha a címek nem hazudnak – jelenleg Sajószentpéteren ehetjük az ország második legjobb burgerét.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!