Ugrás a tartalomra

Egészségügyi szakdolgozókat ünnepeltek a városházán

Bacsó István
Utoljára módosítva
2024. február 20. kedd 11:22
A Magyar Ápolók Napja alkalmából - amely egyben Kossuth Zsuzsanna Emléknap is - díjátadó ünnepséget és a regisztrált résztvevők számára szabadon választható továbbképzést szervezett a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezete hétfőn a városháza dísztermében.
Magyar Ápolók Napja - ünnepség a városházán. Fotók: Osztie Tibor

Dulibán Lászlóné a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, hogy 2014-től ünneplik meg „nyilvánosan és hivatalosan is” Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulóján minden évben a Magyar Ápolók Napját. 

„Az egészségügyben dolgozó ápolók, szakdolgozók munkájának elismerése megérdemel egy ilyen nagyszabású rendezvényt. A mai alkalom egyszerre szól az elismerésről és a tanulásról is, hiszen ma sor kerül egy nagyobb volumenű továbbképzésre, amiért a részt vevő szakdolgozók pontokat kapnak. Ez dupla haszon számukra, mert ma lehetőségük van egy kis pihenésre és ünneplésre, ahogy tudományos előadások meghallgatására is” – ismertette az elnök, akitől megtudtuk, hogy a vármegyében megközelítőleg nyolcezerkétszázan dolgoznak szakdolgozóként az egészségügy valamely területén. Ebbe beletartoznak többek között az ápolók, a szakasszisztensek, a gyógyszertári dolgozók, sőt, a mentősök is, mindenki, aki az egészségügyben szakképesítést szerzett, és nem orvos vagy gyógyszerész. 

Kiemelte, az év minden napján sokan dolgoznak az egészségügyi intézményekben, a Magyar Ápolók Napján a legjobbakat jutalmazzák, akik a fekvő-, a járóbeteg és az alapellátás területén végzik a feladataikat. A legjobban teljesítőket pályázatban terjesztették fel kitüntetésre, az ajánlásokat egy szakmai grémium bírálta el. A három területről egy-egy embert kiválasztva. Nekik adták át ünnepélyes keretek között az elismeréseket. 

Az elismerések átadását követő fogadás után a tanulás következett, amiért pontokat kaptak a résztvevő szakdolgozók. 
„Az ünneplést követő előadások fő témája az, hogyan küzdhetünk meg a stresszel, a szorongással, amely adódhat a betegekkel kapcsolatos konfliktusokból vagy az egymás közötti feszültségekből is. Hogyan tudunk úgy kommunikálni, hogy senkit ne bántsunk meg” – avatott be Dulibán Lászlóné. 

Kérdésre válaszolva kifejtette, az utánpótlás egy nagy probléma, sokat kell dolgozni azon, hogy ezeket a hivatásokat népszerűbbé tegyék. Ma sokkal többen mennek nyugdíjba, mint ahányan jönnek, amennyi új szakember kikerül a képzésekből. Alig egy osztálynyi szakemberrel bővül évente az állomány. Ennek ellensúlyozására többféle programot szerveznek, például általános iskolásoknak pályaorientációs előadásokat, táborokat, de szívesen elmennek az iskolákba a diákokhoz vagy szülői értekezleteken találkozni a szülőkkel is, akik szintén pozitívan befolyásolhatják a fiatalokat a pályaválasztásban. Avagy meghívják a tanulókat a vármegyei kórház skill laborjába bemutatókra. 

A városvezetés nevében Varga Andrea köszöntötte az ünneplőket. Az alpolgármester hangsúlyozta, rendkívül fontos ez az esemény, hiszen mindannyian pontosan tudjuk, milyen óriási jelentősége van a szakápolóknak, egészségügyi szakdolgozóknak az egészségügyi ellátás teljes területén. Rámutatott, az alapellátásnak ugyan csak egy részéért felel az önkormányzat - ideértve a háziorvosi, a házi gyermekorvosi alapellátást, valamint az iskolai és óvodai egészségügyi ellátást - az alapellátásban azonban team munka zajlik, a különböző fenntartásban lévő intézmények dolgozói összedolgoznak. Az ő közös munkájuk felel azért, hogy mi betegként mennyire érezzük magunkat kiszolgáltatottnak vagy mennyire érezzük pozitívnak azt a gondoskodást, amelyet kapunk és elvárunk a kezelések alatt.  

„A városunk lakosságának egészségügyi ellátása a szakápolókon is múlik, azokon a szakdolgozókon, akiket itt ma ünneplünk. Örülök, hogy ehhez biztosíthattuk a városháza dísztermét” – mondta az alpolgármester. Nehézségként említette a háziorvosi és mindenekelőtt a gyermek egészségügyi alapellátásban tapasztalható működési anomáliákat. Köztük azt, hogy májustól már nyolc gyermek háziorvosi körzetet kell működtetnie az önkormányzatnak. Ehhez keresik az orvosokat és a szükséges létszámú egészségügyi szakdolgozót. 

A három kitüntetett egyike Almási Barnabásné fizioterápiás szakasszisztens, az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet munkatársa volt, aki csaknem negyven éve dolgozik az egészségügyben, kezdetben körzeti ápolóként, orvosi ügyeleten asszisztensként, majd Edelényben kórházi szakasszisztenseként, valamint sok évet munkálkodott a járóbeteg szakellátásban.
„A munkahelyem egy tüdőkórház, ahol a légzésszervi rehabilitáción dolgozom, légzőszervi betegeket és mozgásszervi betegeket is kezelünk. Szeretem a szakmát, részt veszek a közösségi munkákban, és különösen szeretem a fiatalokat betanítani. Részt veszek a tanításban, konferenciák megszervezésében, amelyeken előadásokat is tartok, valamint kutatómunkákban, amelyekben igyekszem helytállni” – mutatkozott be a kitüntetett, aki nagy megtiszteltetésként éli meg az ápolók napja alkalmából kapott elismerést. 

Az ünneplés után a továbbképzés következett, amelyen olyan témákat dolgoztak fel Mosonyi Tamás tréner irányításával, mint a konfliktusok és panaszok kezelése az egészségügyi szakdolgozói munkában, a személyközpontú megközelítés a betegekkel és hozzátartozókkal való kommunikáció során, az erőszakmentes kommunikáció konfliktus helyzetekben és az „értő figyelem”, avagy a konfliktuskezelés nehéz emberekkel, konfliktushelyzetek kezelése az egészségügyi hierarchián belül. 

Kossuth Zsuzsanna emlékérmet kapott Szűcsné Józsa Krisztina, aki a fekvőbeteg szakellátás területén dolgozik, Almási Barnabásné, a járóbetegellátásban nyújtott munkájáért és Gábor Zsuzsanna az alapellátás területén végzett eredményes tevékenységéért. 

Az Országgyűlés 2014-ben az egészségügyi szakdolgozók megbecsülésének tiszteletére nyilvánította február 19-ét, Kossuth Zsuzsanna születésnapját a Magyar Ápolók napjává. Ő szervezte meg a legelső katonakórházakat 1849-ben, és ő volt hazánk első országos főápolónője.

A Miskolc Ma riportja:

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!