Ugrás a tartalomra

Kohászati bemutatók és látványcsapolás – idén sem marad el a Fazola-nap

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. szeptember 27. péntek 16:15
A népszerű programot október 5-én a Múzeumok Őszi Fesztiváljának keretein belül tartják meg.

Fotó: Juhász Ákos

Tizenhetedik alkalommal rendezi meg a Fazola-napokat október 5-én az Északkelet-Magyarország Ipartörténetének Ápolásáért Alapítvány (EKMITA), a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Kohászati Gyűjteménye és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE). Harcsik Béla, a Kohászati Gyűjtemény igazgatója a Miskolci Naplónak elmondta, a program legfontosabb célja, hogy a felidézze a város kohászmúltját.

– Az 1700-as évek második felében Fazola Henrik kezdett el kohászattal foglalkozni a környéken, az első vashámorok a nevéhez köthetők. Megkezdett munkáját folytatta fia, Fazola Frigyes. Neki köszönhetjük az Újmassai Fazola-kohót, a diósgyőri széntelepek feltárását, aminek köszönhetően 1868-ban úgy döntött az akkori kormány, hogy éppen itt hozzák létre az új állami vasművet. Közvetve ennek köszönhető a Miskolci Egyetem léte is. Sajnos 2008-ban megtörtént a gyárban az utolsó csapolás, 2009-ben pedig a cég is megszűnt, a fentiek miatt viszont fontosnak tartjuk azt, hogy ilyen, és ehhez hasonló programokkal őrizzük a múltunk emlékét – mondta.

A Fazola-nap idén is a Múzeumok Őszi Fesztiváljának részeként valósul meg, mondta el István Anikó múzeumpedagógus.

– A program október 5-én fél tizenegykor kezdődik majd tiszteletbeli kohász-avatással és látványcsapolással a Fazola-kohónál. Az egész napos programok során a Vasverő hámorban idén is lesznek kovácsmesterség-bemutatók, kézműves foglalkozások. Nagy öröm számunkra, hogy a Miskolci Egyetem idén is képviselteti magát a rendezvényen. Az Anyag- és Vegyészmérnöki Kar öntészeti bemutatóval és anyagtudományi játszóházzal, a Földtudományi és környezettudományi Kar pedig szintén érdekes játszóházzal várja majd az érdeklőket - sorolta.

Emellett kiderül majd a Vasverő Hámorban az, hogyan készült a diósgyőri sín, de lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások, a Massa Múzeumban pedig tárlatvezetések. "Idén zenei programmal, egészen pontosan a Dallamok Szárnyán Művészeti Klub műsorával is készülünk, és itt lesz a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportja, akik madárgyűrűzési, madártani bemutatóval és gyermekfoglalkoztatóval várnak mindenkit" - folytatta István Anikó hozzátéve: a Fazola-napok programját gazdagítja még a Szeleta Park Látogatóközpont a Miskolci Gombász Egyesület, a Borsod-Abaúj Zemplén Vármegyei Mérnöki Kamara, az Északerdő Zrt. Erdei Iskolája és a Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Centrum is.

A rendezvényre idén is zenés Fazola vonat indult a Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút Dorottya utcai végállomásáról, a programokról bővebben itt olvashat.

 

A Massa Múzeum
Harcsik Béla érdeklődésünkre elmondta, az esemény helyszíne a Massa Múzeum és környéke, melynek lelke a Fazola-kohó, Magyarország legrégebbi ipari műemléke. Mellette létesült a kis múzeum, a Vasverő Hámor és az ipari skanzen, ami bányászati és kohászati berendezéseknek ad helyet. A múzeum május elejétől október végéig tart nyitva, csütörtökön, pénteken és szombaton, látogatása díjmentes.

További hírek

Olvasnivaló