Ugrás a tartalomra

Laborfalvi Róza is elégedett lesz? – Az Avas Szálló múltja és új remény a jövőre nézve

minap.hu
Utoljára módosítva
2021. május 19. szerda 15:25
A miskolci városlakók által is kedvelt Avas szálloda a II. világháború előtt Korona szálloda néven volt ismert és 1894-ben nyitotta meg a kapuit. Abban az évben építették a 35 szobás épületet. A helyén egy kisebb hotel állt korábban, s az is a Korona névre „hallgatott.”

1883-ban például ott tartották azt a díszebédet, ahol a színjátszásának ötvenéves jubileumát tartó Laborfalvi Rózát ünnepelték. A helyszínválasztás nem a véletlen műve, hiszen a híres színésznő Miskolcon született 1817-ben. A díszebédet a Korona szállodában rendezték, s a korabeli lapok a fenséges menüt is megírták. Ezek szerint fogas, velős puffancs, francia vesepecsenye, dámvad szarvasgombával és stíriai kappan került az asztalra, hozzá pedig csömöri és sashegyi bort ittak az ünneplők. 

Az ebéd során Jókai Mór is szólásra emelkedett. A neves íróról köztudott, hogy Laborfalvi Róza férje volt, még 1848. március 15-én este, a Nemzeti Színház előadásán ismerkedtek meg. Jókai, mint a márciusi ifjak egyike, bement a színházba és Laborfalvi mellére is egy piros-fehér-zöld kokárdát tűzött. Ott kezdődött a szerelem.  
A Korona szálloda Miskolc egyik közkedvelt központja lett. 1882-ben pedig azt is megírták az újságok, hogy Rosner úr, a tyúkszemek szakértője is a Koronában lakik, akik enyhítenének a fájdalmaikon, a szállodában megtalálják a gyógyítót. 

1893-ban aztán a kis Korona szállodát lebontották és a helyén nyílt meg a sokszobás, a kor szellemének megfelelő szálloda, ugyancsak Korona néven. Az újságok tetszését is elnyerte az akkor modernnek számító épület: „Szállodai rendeltetés tekintetében a legkényesebb ízlésnek is megfelel”- írta róla a Borsod Miskolci Értesítő. A szállodát akkor Reidinger Béla üzemeltette, aki november 17-én nyitotta meg az étteremmel, kávézóval ellátott szállodáját. 

Három évvel később aztán a krimik hasábjaira is bekerült a Korona szálloda. Történt, hogy egy teológusként végzett fiatalember, nevezetesen Putnoky Pál, kivett egy szobát és órákkal később önkezével vetett véget az életének. Azt is tudni lehet, hogy a híres természettudós, Herman Ottó is a Koronában szállt meg, mikor Miskolcon járt, s a szállodai szobája ablakából nézte a Kossuth-szobor avatását 1898-ban. 

Az elegáns szállodában számtalan program várta a miskolciakat, még vívóversenyt is rendeztek. 1899-ben például Nikell József és Máthé Péter, két helybéli vívómester csapott össze nagyszámú nézőközönség előtt. Ugyanebben az évben szintén telt házat vonzott Krause Adolf hipnotizőr előadása, aki oly nagy sikert ért el, hogy a szálloda első emeleti nagytermében másnap megismételte az előadását. 

1903-ban a szállodát üzemeltető Reidinger Béla elhunyt, helyette pedig Bokros Károly vette bérbe az épületet. Öt évvel később pedig már Böczögő József lett a gazda, a messze földön híres vendéglős érkeztével pedig eljött a Korona szálloda aranykora. A hotelben rendszeresen felléptek a budapesti hírességek, így 1913-ban Gyárfás Dezső, a Fővárosi Orfeum ünnepelt komikusa is. Vele együtt jött egy füttyművész, egy átváltozóművész valamint egy tánckomikus is.

Böczögő József aztán 1915-ben elhagyni kényszerült a várost, a harctérre ment és harcolt az I. világháborúban és sokakkal ellentétben, élve megúszta a borzalmakat. 
A szálloda aztán később is bekerült a bűnügyi rovatba. 1932-ben például a Deszka temető őre arra lett figyelmes, hogy valaki éjjel gödröt ás a sírok mellett. Szólt a rendőröknek, s mint kiderült, a férfi nem sokkal korábban tört be a Korona szálloda alkalmazottjainak szálláshelyére és az ott zsákmányolt értékeket próbálta elásni. 

A II. világháború után a Korona szállodát előbb Kossuth-ra keresztelték, 1953-ban pedig Avas szálloda lett a neve. 1969-ben a Szabad Föld újságírója kritikát írt, szerinte ugyanis az Avas presszójában harmadosztályú helyen érzi magát az ember, ám a fogyasztás után első osztályúak az árak. 

1970-ben aztán ismét egy bűnügy miatt szerepelt a lapokban a szálloda. Egy 25 éves, Szabó Lajos névre hallgató férfi KISZ-titkárnak adta ki magát, több szobát is kibérelt, az étteremben a zenészeket megvendégelte étellel, itallal, majd másnap nyoma veszett. A férfit végül elfogták és másfél év börtönre ítélték. 

Aztán elérkezett 1987, amikor megkezdődött a szálloda tortúrája és végül bezárta kapuit. Az épület állaga az évtizedek alatt egyre csak romlott. Az épület most új vevőre talált. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) vállalta, hogy helyreállítja a mostanában csak szégyenfoltként magasodó épületet fényét. Az Avasban tehetséggondozó központot alakít ki, ugyanakkor az MCC azt is megfogalmazta, arra törekszik, hogy a miskolciak is magukénak érezzék a szálloda egykori épületét. A hírek szerint könyvtárat és kávézót is terveznek üzemeltetni. Egy biztos, a hír hallatán Laborfalvi Róza is elégedetten mosolyogna, aki 138 évvel ezelőtt, itt evett fogast és velős puffancsot… 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!